La Capella dels Dolors reobre portes després de la restauració de les pintures de Viladomat
La joia del barroc mataronina, situada a la Basílica de Santa Maria, s’inaugura i rep els primers visitants
La Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró ha reobert avui les portes al públic amb motiu de la inauguració de la restauració de les seves pintures murals, obra d’Antoni Viladomat.
L’acte ha tingut lloc a les 18.30 h i s’ha pogut seguir des de la nau central de la Basílica a través d’una pantalla i també en directe per Internet a www.m1tv.cat. La inauguració ha estat presidida per l’arquebisbe de Barcelona, Mn. Joan Josep Omella; l’alcalde de Mataró, David Bote; i la consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz. També hi han intervingut el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez; el rector de la parròquia de Santa Maria, Segimon Garcia; la representant del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé; l’arquitecte Xavier Guitart, i Xavier Alarcón en representació del Museu Arxiu de Santa Maria; i hi ha assistit el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya.
Després dels diferents parlaments, que han coincidit a destacar la Capella dels Dolors com una de les joies del barroc català més importants que es conserven, l’acte ha inclòs l’actuació de Symbiotic Duo, format per Adriana Alcaide i Irantzu Zuasti, amb música dels s. XVII i XVIII escrita per a dos violins.
Acabada la inauguració, la Capella ha quedat reoberta al públic i s’han fet dues visites guiades per a tots aquells que volien veure les pintures d’Antoni Viladomat en tot el seu esplendor.
La Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria conserva un important conjunt pictòric d’uns 300 m2 d’Antoni Viladomat i Manalt, pintat entre els anys 1722 i 1737, i està catalogada per la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Al llarg dels anys s’han anat realitzant diferents actuacions per tal de resoldre tant els problemes estructurals com de recuperar el valuós patrimoni artístic del monument.
La Capella dels Dolors és un dels elements del conjunt dels Dolors, que està format també per la Sala de Juntes i la Cripta.
Restauració de les pintures
Els treballs de conservació i restauració de les pintures de la Capella han durat gairebé un any, i s’han dut a terme per l’empresa Policromia, sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). En el procés han participat fins a una desena de conservadors-restauradors, en funció de les diverses fases i processos previstos.
L’objectiu de la intervenció ha estat preservar el conjunt, aturar les degradacions i eliminar-ne els seus efectes, per tal de recuperar el seu valor artístic.
Al 2013 es va fer un estudi previ a la intervenció per investigar les causes de la degradació de les pintures murals, dirigit pel CRBMC i finançat per l’Ajuntament de Mataró. En iniciar-se els treballs es van tornar a fer estudis previs que van incloure, entre altres, extracció i anàlisi de mostres de pintura i documentació fotogràfica exhaustiva.
La part més important de l’actuació ha estat la neteja de la brutícia superficial que enfosquia el color de les pintures, que s’ha fet amb especial cura en tractar-se d’una pintura mural feta al tremp de cola sobre guix que, a més, havia sofert diverses repintades i envernissades. Aquestes repintades, fetes en èpoques posteriors a Viladomat, s’han eliminat, així com la capa de brutícia, pols i fum.
Paral·lelament s’ha fixat la capa de pintura i s’ha consolidat el suport de guix, ja que hi havia nombrosos aixecaments, descamacions i zones disgregades, sobretot per causa de filtracions d’humitat. Per últim, s’ha fet la reintegració pictòrica, igualant estèticament el conjunt per fer-ne una lectura homogènia.
Els treballs de restauració de les pintures han tingut un cost total de 533.070 €, finançats a parts iguals pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de Mataró (a través de la Diputació de Barcelona) i l’Arquebisbat de Barcelona.
Renovació del sistema d’il·luminació
A més de les obres de restauració de les pintures, s’han dut a terme treballs de renovació del sistema d’il·luminació i de la instal·lació elèctrica existent en aquest àmbit de la Basílica. L’objectiu era adaptar la instal·lació a la normativa vigent i dotar l’espai d’un sistema d’il·luminació que permeti potenciar la bellesa del conjunt i adequar-lo a la conservació de les pintures murals.
El sistema, que utilitza bombetes amb tecnologia led, permet regular el flux de llum i també programar diverses enceses en funció de l’ús de la Capella.
També s’hi ha instal·lat punts de llum a l’interior de les làmpades suspeses, dissenyades per Josep Puig i Cadafalch, a la làmpada central de la Capella i en diversos punts del cambril i del retaule. Per últim, s’han instal·lat cortinatges opacs a les dues finestres de la part alta de la Capella per controlar la llum natural que incidia directament sobre les pintures sobre tela dels laterals.
La Fundació Endesa ha col·laborat en les obres de restauració finançant part del nou sistema d’enllumenat de l’espai. La col·laboració s’ha fet en el marc del conveni firmat al 2012 amb la Conferència Episcopal Espanyola per a projectes d’il·luminació de les catedrals, temples i edificis patrimoni de l’Església Catòlica.
Visites guiades a la Capella dels Dolors
A partir de dissabte 23 de juliol la visita a la Capella dels Dolors torna a formar part del patrimoni cultural visitable de Mataró. Tot i això, el conjunt dels Dolors en la seva totalitat no es podrà visitar fins que no acabin els treballs de restauració de la Sala de Juntes i la Cripta.
Les visites guiades s’han programat els dissabtes 23 i 30 de juliol, 6, 13, 20 i 27 d’agost, 10 i 24 de setembre, 1 i 15 d’octubre, 5 i 19 de novembre i 10 i 17 de desembre. Es fan a les 18 h i són gratuïtes.