Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Sala Cabanyes rebrà la Creu de Sant Jordi

Escoltar

La Sala Cabanyes rebrà la Creu de Sant Jordi

La conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya així ho va confirmar ahir a l’entitat mataronina

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, va confirmar ahir dijous a la direcció de l’entitat que s’ha decidit atorgar la Creu de Sant Jordi a l’entitat mataronina Sala Cabanyes, per la tasca realitzada durant els seus 100 anys de vida. Segons el conseller ha estat clau el suport institucional i també de les entitats i ciutadania que han demanat que la Sala Cabanyes rebi la distinció més destacada que atorga la Generalitat de Catalunya en l’àmbit cultural.


 

La cerimònia de lliurament es farà el proper 26 d’abril, en un espai encara per confirmar.El 5 de març del 2015, el Ple de l’Ajuntament de Mataró va acordar per unanimitat de tots els grups municipals, sol·licitar a la Generalitat de Catalunya que li fos concedida la Creu de Sant Jordi a la Sala Cabanyes, secció teatral del Centre Catòlic de Mataró coincidint amb l’any de celebració del centenari de la primera representació d’Els Pastorets de Mataró, i en reconeixement a la seva tasca en la defensa de les tradicions, la cultura i la llengua catalana i ser referent cultural i social a Mataró i al país. Paral·lelament va començar una campanya de recollida de signatures que va acabar amb més de 3.000 adhesions, tant d’entitats mataronines com a títol individual.La Creu de Sant Jordi és una distinció que lliura la Generalitat de Catalunya, des de l’any 1981, amb l’objectiu de “distingir les persones naturals i jurídiques que, pels seus mèrits s’hagin destacat pels serveis prestats a Catalunya en defensa de la seva identitat i de la restauració de la personalitat o, més genèricament, en el pla cívic i cultural”.Des de l’entitat mataronina es veu el lliurament de la Creu de Sant Jordi com un reconeixement als milers de persones que durant aquests 100 anys han fet possible, amb la seva feina, el funcionament de la Sala Cabanyes.

 

Sala Cabanyes és una entitat de caràcter voluntari, que és exemple d’associacionisme cultural. El Centre Catòlic va ser fundat l’1 de novembre de 1884 amb el nom de Círcol Catòlic d’Obrers i és l’associació més antiga de la ciutat.

 

Mossèn Josep Plandolit va ser qui va proposar l’entrada d’un nombrós grup de joves obrers del Patronat de Sant Josep, per captar nous socis i treballar conjuntament. Una de les seves predileccions va ser el teatre i així es va crear, l’any 1916, la Secció Dramàtica, després anomenada Sala Cabanyes. L’any 1981 l’entitat va ser reconeguda Patrimoni Cultural de la Ciutat de Mataró.

 

El Ple de l’Ajuntament de Mataró del 4 de febrer de 2010 va aprovar atorgar la medalla de la Ciutat al Centre Catòlic per la transcendència cultural i social de les activitats portades a terme al llarg dels seus ja més de 125 anys d’existència.  

 

La Sala Cabanyes és membre fundador de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i també forma part de Federació de Grups de Teatre Amateurs de Catalunya. La programació anual, la tasca de formació a diversos nivells (teatral, musical i tècnic) i la implicació en les festivitats locals contribueixen a situar la Sala Cabanyes com una referència en el teixit associatiu mataroní i en el món teatral nacional.

 

Actualment l’entitat està en plena celebració dels cent anys de vida, amb un seguit d’activitats especials que s’allargaran fins al 2017. Dijous 14 d’abril serà el torn de l’acte institucional amb motiu del centenari de la Sala Cabanyes, amb una conferència al Saló de Sessions de l’Ajuntament a càrrec de l’historiador Jaume Vellvehí i amb el títol “Els Pastorets, una tradició que ve de lluny”.