Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aprovada al Ple una proposta de resolució per millorar la regulació dels pisos turístics a Mataró

Escoltar

Aprovada al Ple una proposta de resolució per millorar la regulació dels pisos turístics a Mataró

El Ple ordinari celebrat dijous 17 de novembre va aprovar una proposta de resolució per millorar la regulació dels pisos turístics a Mataró.

 


El text va ser presentat pel grup municipal de la CUP. Es va aprovar amb els vots a favor de CiU, ERC-MES, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA; l’abstenció de PSC, PP i PxC i el vot en contra de C’s. En aquesta sessió plenària no hi va assistir una regidora de C’s ni la regidora no adscrita. En el moment d’aquesta votació tampoc no hi eren presents un altre regidor de C’s ni un del PP.

 


El text íntegre de la proposta de resolució és el següent:

 


“Les dades disponibles relacionen la proliferació de pisos turístics amb l’augment del preu de l’habitatge, amb situacions de mobbing immobiliari i de vulneració del dret a l’habitatge en general. Sense caure en l’exageració i l’alarmisme, constatem que la massificació turística a Barcelona pot començar a desplaçar-se a la seva àrea d’influència més immediata, fet que pot comportar que molts turistes recalin a la nostra ciutat cercant un lloc poc massificat, barat i pròxim a Barcelona.

 


Per aquest motiu, pensem que cal millorar la regulació dels pisos turístics, per evitar que es reprodueixin a la nostra ciutat els problemes associats a la proliferació descontrolada de pisos turístics que s’ha produït a Barcelona. A més, l’experiència d’altres municipis demostra que aquesta situació contribueix a encarir encara més els preus dels lloguers i a l’expulsió progressiva dels veïns i les veïnes.

 


El 2016 l’oferta de pisos turístics es va incrementar un 44% al Maresme. Segons el cens d’establiments turístics de a Generalitat de Catalunya, al Maresme hi ha 2.448 pisos turístics registrats, dels quals 40 es troben a Mataró.

 


A Mataró es van constituir habitatges d’ús turístic a partir de l’any 2013. Durant aquell any es varen donar d’alta 3 habitatges, fins arribar als 40 que actualment estan registrats i consten al registre oficial de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya. L’evolució ha estat creixent fins l’any passat - 2013 (3 habitatges) - 2014 (8 habitatges més) / 2015 (13 habitatges més) / 2016 (18 habitatges més) i 2017 (8 habitatges més).

 


Aquestes xifres, però, no reflecteixen les desenes d’ofertes no registrades que es poden trobar per Internet a les diferents plataformes de lloguer turístic. A diferència de les places hoteleres i de càmping, aquesta modalitat d’allotjament turístic té un impacte directe en el mercat del lloguer a la nostra ciutat. Quan es lloga un pis turístic, és un pis menys per als mataronins.

 


Per tant, per millorar la regulació dels pisos destinats a usos turístics i prevenir mals majors, proposem al Ple de l’Ajuntament l’aprovació dels ACORDS següents:
1. L’Ajuntament de Mataró vetllarà per la regularització de tots els habitatges turístics il•legals, per garantir que paguin l’Impost sobre estades en establiments turístics i la Taxa de la brossa no domiciliària.
2. L’Ajuntament de Mataró, per tal de donar resposta a les necessitats d’emergència habitacional, informarà a tots els propietaris de pisos amb llicència turística de la possibilitat d’incloure’ls dins la borsa municipal d’habitatges de lloguer i acollir-se, d’aquesta manera, als beneficis fiscals prevists.
3. L’Ajuntament de Mataró limitarà les concessions de llicències de pisos turístics a les característiques físiques i de serveis, restringint la ubicació dins d’un mateix edifici carrer o barri per evitar els processos de gentrificació, acotant la temporalitat (uns mesos a l’any), exigint una resposta afirmativa de l’Ajuntament de Mataró per iniciar l’activitat, i instant a pagar les taxes i impostos pertinents.
4. L’Ajuntament de Mataró estudiarà la possibilitat d’implantar una taxa específica per regular i prevenir la proliferació dels habitatges destinats a usos turístics a la ciutat.”