Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ciutadans és la candidatura més votada a Mataró a les Eleccions al Parlament de Catalunya

Escoltar

Ciutadans és la candidatura més votada a Mataró a les Eleccions al Parlament de Catalunya

La participació a la ciutat ha estat del 82,58 %, la més elevada que hi ha hagut mai en unes eleccions autonòmiques i la segona més alta de la història71.671 mataronins, d’un total de 86.793 electors, han exercit el seu dret a vot per escollir els representants al Parlament de Catalunya aquest 21 de desembre. El percentatge de participació a la ciutat (82,58 %) supera en més de 5 punts el dels comicis de 2015 (77,44 %), i és el més elevat aconseguit mai en unes eleccions autonòmiques. Per trobar la participació més elevada a Mataró cal remuntar-se a les eleccions generals de 1982 (83,67 %).

 


Del total de vots emesos, 274 (0,38 %) han estat nuls i 260 (0,36 %) han estat en blanc.

 


*La candidatura més votada a la ciutat ha estat Ciutadans, que per primera vegada ha guanyat unes eleccions a Mataró. Ho ha fet amb 21.750 vots (30,46 %), 7.525 més que a les últimes eleccions al Parlament celebrades el 2015, en què havien obtingut 14.225 vots (21,37 %). A més de 10 punts de distància, en segona posició s’ha situat ERC-Cat Sí amb 14.211 vots (19,90 %) i en tercera Junts x Catalunya amb 13.228 (18,53 %), forces que el 2015 van concórrer sota la marca Junts pel Sí, que va guanyar les eleccions a Mataró amb 23.371 vots. Com a quarta força se situa el PSC, que obté 10.543 vots, 533 més que als anteriors comicis al Parlament de Catalunya.

 


Catalunya en Comú-Podem, cinquena candidatura més votada, obté 4.842 sufragis (6,78 %). A continuació se situa el PP, que pateix una forta davallada amb 3.004 vots (4,21 %), la meitat dels que va obtenir el 2015 (5.993). La CUP també perd molts suports respecte les últimes eleccions al Parlament i obté 2.675 vots (3,75 %), 1.815 menys que fa dos anys. Pel que fa a la resta de candidatures, el Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA) 720 vots (1,01 %) i Recortes Cero – Grupo Verde 164 vots (0,23 %).

 


L’escrutini de la votació s’ha pogut seguir en directe a través del web mataro.cat i el monitor de televisió instal·lat al vestíbul de l’Ajuntament, que ha mostrat així mateix dades avançades de participació a les 13 h i les 18 h.

 


Els ciutadans que s’han aproximat a l’Ajuntament també han pogut veure instal·lada al vestíbul una mostra amb infografia que recull els resultats de les diferents eleccions celebrades a la ciutat des de 1979, així com els resultats per barris i participació obtinguts als comicis del Parlament de Catalunya celebrats el 27 de setembre de 2015.

 


El conjunt dels resultats electorals es podran consultar a partir d'aquest divendres en un dossier en PDF penjat al web municipal.

 


Pel que fa a la informació durant la jornada electoral, han estat oberts 4 punts d’atenció al públic: les oficines d’atenció ciutadana Centre (La Riera, 48), Pla d’en Boet (carrer de Juan Sebastián Elcano, 6), Rocafonda (carrer de Santiago Rusiñol, 23) i Cerdanyola (passeig de Ramon Berenguer III, 82). Aquests punts han atès consultes exclusivament sobre el cens i relacionades. L’horari d’atenció ha estat de 8 a 20 h. Així mateix, els ciutadans també han pogut obtenir informació trucant al telèfon d’atenció ciutadana 900 859 009 i al web municipal.

 


A part dels 348 ciutadans que han format part de les meses (president i vocals), a Mataró han estat treballant 52 representants de l’Administració i més de 60 treballadors municipals. També ha funcionat un dispositiu especial de seguretat dissenyat per a aquest dia, integrat per agents de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra.

 


El servei d’acompanyament a persones amb mobilitat reduïda que es podia sol·licitar a Creu Roja a través del telèfon d’atenció ciutadana 010 ha realitzat 24 trasllats a diferents col•legis electorals durant tota la jornada.

 
Afectació als serveis municipals pel dispositiu electoral

L’activitat de diferents serveis i equipaments municipals s’ha vist afectada amb motiu de la celebració dels comicis en dia laborable, per l’habilitació de meses electorals en espais utilitzats habitualment per a l’atenció al públic.

 


El Servei d’Atenció Ciutadana ha mantingut oberta al públic l’oficina Centre (La Riera, 48) en horari de 9 a 14.30 h exclusivament per a registre de documents. La resta d’oficines d’atenció ciutadana –excepte les oficines de Cirera (Cadis, 1) i Molins, que han tancat– només han funcionat com a punt d’informació del dispositiu electoral, no per fer tràmits.

 


El Servei de Benestar Social no ha fet atenció al públic a l’edifici de l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch, 101, que era col•legi electoral. S’ha prestat atenció a les urgències amb el dispositiu habitual de caps de setmana i dies festius. Tampoc no han ofert atenció al públic ni l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor ni el Servei de Salut Pública, ubicats al mateix edifici.

 


S’han anul•lat les activitats previstes per a avui als següents equipaments: als centres cívics –a excepció del Centre Cívic Espai Gatassa que ha funcionat amb normalitat ja que no era seu electoral–, Centre Social Vista Alegre, Centre Social del carrer de València, Casal de barri Les Esmandies, Centre Social de la carretera de Cirera i Casal de la Gent Gran de Pla d’en Boet. Al Casal de la Gent Gran del Parc només ha funcionat el servei de menjador.


*Resultats provisionals