Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Encesa, primer acte de foc de Les Santes 2017

Escoltar

L'Encesa, primer acte de foc de Les Santes 2017

El seguici de Torredembarra és el convidat d'enguany

El primer acte de foc de Les Santes està previst que se celebri aquesta tarda a partir de les 19 h. Els Ball de Diables de Mataró i la seva figura, el Basilisc, portaran a terme el ball parlat de la colla i han convidat a participar de la cercavila i els balls de l’Encesa el seguici de Torredembarra. De forma prèvia a l’acte, l’alcalde de Mataró, David Bote, i el regidor de Cultura, Joaquim Fernández, rebran oficialment a l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira. 

 


L’acte començarà a partir de les 18.30 h amb la plantada del seguici tarragoní a La Riera. El seguici de Torredembarra i el Ball de Diables de Mataró, amb el Basilisc, es trobaran davant de l’Ajuntament i aniran en cercavila fins a Can Xammar, on hi haurà balls de lluïment. A continuació tornaran a l’Ajuntament pels carrers del darrere i faran l’última ballada i l’encesa de foc davant de la casa de la vila.

 


L’Encesa és una mostra de cultura popular i tradicional catalana d’arrel tradicional que dóna la possibilitat de conèixer altres manifestacions festives i alhora permet als convidats conèixer la festa de Mataró. L’acte va més enllà d’una desfilada de figures i esdevé una representació genuïna d’una festa tradicional amb els seus rituals, els seus balls, les seves músiques, etc. Els darrers anys, els ciutadans han pogut veure el seguici festiu de l’Arboç i el seguici festiu del Carnaval de Solsona. Enguany qui pren el relleu són les figures de la localitat tarragonina de Torredembarra que participaran a l’Encesa, però també estan exposades a l’Ateneu de la Fundació Iluro del 18 al 29 de juliol.

 


Els elements que integren el seguici festiu de Torredembarra són: el Ball de Diables, la Virgília, el Ball del Serrallonga, la Mulassa, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Gitanes, el Ball de Nans, el Ball de Nans, el Ball de Gegants, el Ball de Cavallets i l’Àliga. El seguici es remunta al segle XVIII i correspon al model tradicional i propi de les comarques de la Catalunya Nova. Es caracteritza per estar format per nombrosos balls, danses i entremesos provinents de les antigues processons de Corpus i diferents pràctiques festives i músiques tradicionals.