Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus insta la Generalitat i l'Estat a posar en marxa polítiques que garanteixin el dret a l'habitatge

Escoltar

La Junta de Portaveus insta la Generalitat i l'Estat a posar en marxa polítiques que garanteixin el dret a l'habitatge

La Junta de Portaveus, celebrada el 9 d’abril, va aprovar per unanimitat una Declaració institucional presentada pel grup municipal de VOLEMataró per instar la Generalitat i l’Estat a posar en marxa polítiques que garanteixin el dret a l’habitatge, sobretot a les persones més vulnerables. 

 


El text aprovat és el següent:

 


“Des de l’any 2015, quan el nostre Grup va arribar a aquest consistori, portàvem com un dels eixos principals donar resposta a la necessitat social de l’habitatge. Així ho hem demostrat en molts exercicis, accions i CIM, tant a les al•legacions a pressupostos com amb PdR en plens passats.

 


Atesa la demanda d’habitatge que hi ha en aquesta ciutat, i per donar resposta als ciutadans amb rendes més baixes i/o persones que estan a l’atur, perceptors de pensions petites o fins i tot ciutadans desnonats (sent víctimes de la crisi econòmica que ha afectat al nostre país des de 2008 i que encara és una realitat que patint als nostres dies).

 


En l’actualitat i segons estadístiques, a Mataró caldrien 2234 habitatges per donar resposta tant sols a les famílies amb més urgències habitacionals. Les polítiques d’habitatge per part de la Generalitat o fins i tot de l’estat han estat pràcticament nul•les, dia rere dia hem observat impotents, com a tot el territori de l’estat es desnonaven famílies i Catalunya no ha estat una excepció. Malgrat les lleis aprovades en el propi Parlament: Les 24/2015 i 4/2016. Amb dues recorregudes al TC pel Govern del Partit Popular.

 


Aquesta manca de resposta a ciutadans als que se’ls vulneren principis constitucionals con som el dret a l’habitatge és preocupant, especialment a la nostra ciutat, ja que son les administracions locals són les que han de donar resposta a traves de serveis socials a aquesta situació, sense que serveis socials tinguin recursos per fer front a situacions tan injustes i dures a nivell social. Deixant als afectats en un “limbo” legal per una banda, i per l’altra en una situació d’incompliment constitucional (Article 47 CE) i vulneració de drets fonamentals.





Conseqüència d’aquesta situació les administracions locals es veuen obligades a assolir responsabilitats per les quals no tenen prou recursos i no son competència de les mateixes.

 


Aquest Ajuntament ha treballat pactes amb bancs, ha conformat la comissió de l’habitatge on advocats i entitats del tercer sector s’han coordinat de forma conjunta per fer front aquest greu problema. Des de 2015 es practica el tanteig i retracte. És a dir, reconeixem que s’han fet alguns esforços davant la situació de demanda i necessitat de resposta dels ciutadans de Mataró.

 


Ha quedat palès que malgrat els esforços municipals és insuficient la resposta que donem, i cada vegada més puja la demanda de més gent vulnerable que no pot fer front ja no a la seva hipoteca, sinó que ara comença també l’afectació amb els lloguers. Per a la ciutadania és cada vegada més difícil accedir a un habitatge digne.

 


Uns dels mecanismes que la Generalitat va posar en marxa per donar resposta a les famílies més vulnerables afectades per la manca d’habitatge, i després de passar per tot un periple de patiment i requeriments documentals per diferents organismes i serveis socials, són les conegudes com “Taules d’emergència”.

 


Aquest mecanisme, que fins ara ha durat entre vuit o nou mesos, donava resposta i noves oportunitats, però en els últims mesos no entreguen habitatges, malgrat reconèixer les administracions pertinents aquestes necessitats. Això castiga a les famílies mataronines pel fet de ser pobres.

 


Es per tot l’exposat que proposem al consistori que faci arribar a la Generalitat i a l’Estat els següents acords:

 


1. Reclamar a la Generalitat que acompleixi amb les concertacions de les taules d’emergència, donant una resposta real d’habitatge als casos estudiats i acceptats.

 


2. Desenvolupar polítiques d’habitatge, que garanteixin l’habitatge als ciutadans més vulnerables.

 


3. Establir, potenciar i coordinar de forma estratègica al llarg del territori català promocions urbanístiques d’habitatge de promoció oficial, incentivant als municipis de totes les formes que permetin les lleis.

 


4. Tenir present pels propers pressupostos inversions en polítiques d’habitatge per poder desenvolupar diferents projectes diversos, a traves d’inversió pública, incentivació de cooperatives de l’habitatge.

 


5. Instar al Govern Espanyol a garantir la llei respecte a la Constitució i el dret dels ciutadans a un habitatge digne.”.