Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra el Dia Mundial del Circ amb tallers i espectacles amb segell creatiu mataroní

Escoltar

Mataró celebra el Dia Mundial del Circ amb tallers i espectacles amb segell creatiu mataroní

Del 13 al 29 d’abril es podran veure quatre espectacles, un dels quals de Los Galindos, Premi Nacional de Circ 2016El 15 d’abril és el Dia Mundial del Circ i Mataró ho celebra oferint diferents activitats per acostar aquests disciplina a tots els públics, amb una programació organitzada conjuntament per la Direcció de Cultura i l’Espai de Circ de Mataró Cronopis. La celebració s’allargarà del 13 al 29 d’abril i les activitats es concentraran a Can Gassol, Centre de Creació d’Arts Escèniques de l’Ajuntament de Mataró i als Jardins de l’Antic Escorxador. Un dels espectacles programats és l’“Udul” de Los Galindos, Premi Nacional de Circ 2016.
La primera cita serà divendres 13 d’abril amb l’assaig obert de “Random” de Joel Martí i Pablo Molina. Aquest espectacle, en procés de creació, forma part del projecte “De Mar a Mar. Pyrénées de Cirque”, impulsat per la Xarxa d’activitats culturals Transversal, en el marc del programa POCTEFA i finançat pel fons FEDER. Mataró serà la primera ciutat on els dos artistes convidaran al públic a entrar a la seva cuina de la creació, abans de presentar-lo a d’altres ciutats de la Xarxa.
Dissabte 14 d’abril, des de les 11 h i durant tot el matí, als Jardins de l’Antic Escorxador, el col•lectiu de circ Cronopis oferirà tallers de circ perquè els més petits puguin gaudir de diferents tècniques com el trapezi, elements d’equilibri sobre objectes, malabars i teles aèries.
El dia de l’efemèride, diumenge 15 d’abril, a les 18 h, també als Jardins de l’Antic Escorxador es podrà veure “Lady, Frank & Stein” de la companyia Moviments, un espectacle en què humor i acrobàcies fan riure a tota la família i que va aconseguir el Premi del públic “Escenarios de Sevilla 2016”.
La celebració es tancarà el cap de setmana del 28 i 29 d’abril. Als Jardins de l’Antic Escorxador, la companyia Los Galindos, Premi Nacional de Cultura 2016, tornaran a instal•lar la seva iurta - o carpa de petites dimensions -, per presentar “UduL”. Dissabte i diumenge es faran quatre funcions d’un espectacle que s’inspira en el gènere del Vodevil i que esdevé un homenatge i una afirmació de la manera amb què Marcel Escolano i Bet Garrell entenen el llenguatge del circ. “UduL” es va començar a gestar a Can Gassol durant una residència artística de Los Galindos.
La programació del Dia Mundial del Circ es clourà amb l’assaig obert de “Land, un tros de terra espacial” diumenge 29 d’abril. La companyia Teatre Animal torna a Can Gassol per fer una residència per treballar amb la nova creació. La proposta que els espectadors podran tastar és un art escènic interactiu que té la necessitat d’investigar per entendre el teatre com a expressió artística fresca i divertida.
La celebració de l’efemèride constata el moment dolç que viu el circ a la ciutat, que s’està convertint en un pols d’atracció de companyies de Circ que escullen Mataró per crear els seus nous espectacles. Can Gassol ha esdevingut un destacat laboratori creatiu en el qual les companyies no només hi fan residència creativa, sinó que també hi poden estrenar els espectacles i/o ofereixen assajos oberts per tastar de primera mà la reacció del públic i poder millorar d’aquesta manera el producte final.
Així, a Can Gassol, Centre de Creació d’Arts Escèniques de l’Ajuntament de Mataró, han fet estada companyies amb una llarga trajectòria en el món del circ com són Escarlata Circus i Los Galindos; però també nous valors del circ actual com Daraomai, Sebas, Atempo Circ, Circ Vermut, Circ Bombeta, Circ Accidentats, Eva Szwarcer i Emiliano Alessi, AMER I AFRICA I EIA i Moi Jordana. Algunes d’aquestes companyies són nascudes a Mataró.
També la iniciativa privada ha impulsat diverses propostes a la ciutat que la fan esdevenir una referència, com l’aposta per la formació i els tallers de l’Espai de Circ de Mataró Cronopis; o l’associació Circulant, circ en moviment que ja fa uns anys que amb una programació estable treballa per fer arribar el circ de qualitat a la ciutat, sobretot al públic familiar.
Per últim, l’Ajuntament de Mataró, com a membre de la Xarxa d’activitats culturals Transversal, participa també al projecte “De Mar a Mar. Pyrénées de Cirque”. Aquest projecte transfronterer té com a objectiu millorar l’orientació, la formació i el suport als artistes de circ - en particular als artistes emergents -, mitjançant la creació de vincles de solidaritat amb tota la professió.
A través del contacte que s’ha establert entre els diferents agents, De Mar a Mar ha aconseguit reunir més de 40 programadors a França i Espanya. Fins al 2019 es duran a terme diferents accions al voltant del món del circ i de la creació com és el cas d’apadrinaments per part de companyies consolidades a artistes emergents, un fons per a la investigació i la creació i finalment l’establiment d’una xarxa de difusió transfronterera per poder compartir i mostrar als espectadors diferents visions del circ actual.