Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament activa les mesures previstes per onada de calor

Escoltar

L’Ajuntament activa les mesures previstes per onada de calor

La previsió que entre avui i diumenge es pugui arribar a temperatures superiors a 34,3 ºC, el llindar de temperatura extrema a Mataró, ha fet activar el protocol d’actuació municipal per onada de calor. L’Ajuntament fa una crida a la ciutadania perquè se segueixin els consells habituals, especialment beure aigua sovint i reduir l’activitat física en les hores de més insolació.

L’Ajuntament de Mataró ha activat aquest matí el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS), inclòs al Document Únic de Protecció Civil de Mataró, ja que les previsions indiquen que entre avui i diumenge s’arribarà a temperatures màximes d’entre 34 i 36 ºC a la ciutat. La Generalitat manté des de dimarts en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya per onada de calor generalitzada a tot el territori.

Actuacions i consells

Entre els principals consells que es donen a tota la ciutadania, però sobretot adreçat a la cura de la gent gran i infants, són els de beure aigua sovint, sense esperar a tenir sensació de set; fer àpats lleugers amb presència de fruita i verdures; evitar el sol directe al carrer i sobretot a les hores centrals del dia; estar en llocs climatitzats i reduir l’activitat física quan faci més calor; refrescar-se i prendre dutxes sovint. L’Ajuntament recorda als ciutadans, i especialment a la gent gran, que és convenient passar estones del dia en llocs amb aire condicionat, i posa a la seva disposició els centres cívics i la Biblioteca Antoni Comas.

Les diferents institucions i serveis que treballen en els àmbits sanitari i social a Mataró tenen a punt des de principis de l’estiu el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut, que s’actualitza i posa en marxa anualment de manera coordinada. El Pla té com a objectiu minimitzar els efectes negatius que una situació de temperatures molt elevades pot tenir sobre la població, especialment en els grups considerats de més risc (infants i gent gran).

A Mataró la seva aplicació requereix la coordinació dels serveis municipals de Salut i Consum, Benestar Social, Protecció Civil, Atenció Ciutadana, Policia Local, Igualtat i Ciutadania, Participació Ciutadana, Comunicació i les direccions de Cultura, Esports i Recursos Humans de l’Ajuntament; del Consorci Sanitari del Maresme, tant des de l’atenció hospitalària i sociosanitària com des de l’atenció primària, l’Institut Català de la Salut i la delegació de Creu Roja a Mataró.

La coordinació d’aquests serveis i institucions permet treballar amb llistes unificades de les persones més vulnerables o fràgils, i establir un pla d’actuació amb mesures de suport adreçades especialment a aquest col·lectiu.

El Servei de Benestar Social, per exemple, està realitzant trucades a les persones grans fràgils i amb dependències per informar-les de les mesures i consells de protecció davant l’onada de calor i poder valorar si necessiten algun suport específic. En concret està contactant amb 105 persones usuàries de l’Agència d’atenció a les dependències que viuen soles i/o pateixen malalties cròniques, 1.979 beneficiari/es del servei de teleassistència i 997 beneficiari/es del servei d’atenció domiciliària. El 061 també fa seguiment dels pacients vulnerables dels equips d’atenció primària.

 

 

Publicat a