Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus aprova una Declaració institucional per a la millora de la seguretat ciutadana

Escoltar

La Junta de Portaveus aprova una Declaració institucional per a la millora de la seguretat ciutadana

Aprovada en la Junta de Portaveus extraordinària celebrada avui divendres, 25 de gener, una Declaració institucional per a una millora de la seguretat ciutadana a Mataró. La proposta s’ha aprovat amb el vot afirmatiu de PSC, CiU, ERC-MES, C’s, PP, VOLEMataró i ICV-EUiA i el vot contrari de CUP i PxC.

 


El text íntegre de la proposta és el següent:

 


“La seguretat és una necessitat vital i un dret fonamental de les persones, un element essencial de la qualitat de vida a la ciutat i als barris, i un factor de cohesió social i dinamització socioeconòmica. En definitiva, un garant essencial per al ple exercici de drets i llibertats, la convivència i el progrés, que mereix la major atenció i protecció possibles per part de totes les administracions, autoritats, serveis i entitats que vertebren la nostra societat.

 


Atès que la ciutadania està vivint amb un justificat sentiment de preocupació i temor l’increment de determinats fets delictius constatats a Mataró durant el darrer any, l’Ajuntament ha d’assumir en primera persona aquesta inquietud i respondre de manera immediata a les demandes d’uns ciutadans i ciutadanes que tenen dret a sentir-se segures.

 


La delinqüència, però, no és només la conseqüència de l’actuació de persones que han decidit viure la seva vida fora de la llei, sinó també, és la manifestació última d’una problemàtica molt més complexa, de naturalesa social, educativa, econòmica o habitacional; motiu pel qual, a més de l’actuació policial, és imprescindible un abordatge transversal i participat, tant de les seves causes com de les seves conseqüències, i un fort compromís i implicació per part de tots aquells que han d’intervenir en la seva resolució.

 


L’Ajuntament, pren el compromís i la responsabilitat vers la millora de la seguretat, la convivència i la qualitat de vida de la ciutat, dels barris, de les comunitats de veïns i de les persones.

 


I per fer-ho possible, els grups municipals sotasignants

 


ACORDEN:

 


1. Manifestar la seva preocupació compartida amb la ciutadania per l’increment d’alguns fets delictius a la ciutat, i en particular per aquells fets que generen una major alarma social.

 


2. Assolir el màxim grau de presència, proximitat, treball comunitari i efectivitat policial als barris el més aviat possible.

 


3. Cobrir totes les vacants existents a la plantilla de la Policia Local.

 


4. Requerir al Departament d’Interior perquè incrementi els nombre d’efectius policials destinats a Mataró, d’acord amb les necessitats reals de servei que la ciutadania demanda i en el marc del sistema de seguretat pública.

 


5. Abordar la inseguretat, amb especial atenció a les persones amb més risc de vulnerabilitat, i a les persones joves, amb programes d’intervenció social, educativa i habitacional.

 


6. Refermar el suport dels grups municipal als cossos de seguretat que treballen al nostre territori, així com a altres professionals i el teixit associatiu que tenen el mateix objectiu.

 


7. Actuar de forma contundent contra les activitats delictives que afecten de manera especial als col•lectius més vulnerables i contra aquells grups delictius que generen més inseguretat.

 


8. Crear espais específics de contacte, informació i participació ciutadana a través dels quals mantenir un diàleg permanent sobre la situació i les necessitats i percepcions de seguretat a la ciutat i els barris.

 


9. Fer front a aquests compromisos amb la màxima unitat i consens polítics i socials, entenent que la seguretat ciutadana és un bé comú del qual no s’ha de fer ús partidista.

 


10. Convocar de manera immediata un Consell de Seguretat extraordinari, obert a entitats representatives de la ciutadania, per presentar i debatre les propostes derivades del present acord.”