Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus condemna i rebutja l’afusellament i crema simbòlica del president Puigdemont

Escoltar

La Junta de Portaveus condemna i rebutja l’afusellament i crema simbòlica del president Puigdemont

La Junta de Portaveus, celebrada el 3 de maig, va aprovar una Declaració institucional presentada per CiU de condemna i rebuig a l’afusellament i crema simbòlica del president Puigdemont. El text va comptar amb el suport de CiU, ERC-MES, CUP i ICV-EUiA; l’abstenció del PSC i els vots en contra de Ciutadans i PxC. VOLEMataró i PP no estaven en el moment d’aquesta votació.

El text íntegre de la Declaració institucional és el següent:

 “El passat 21 d’abril de 2019 es va dur a terme a la localitat de Coripe (Sevilla) una celebració local que consisteix en simular la crema d’un personatge públic/històric. Enguany es va escollir la figura del MHP Carles Puigdemont, que es va transfigurar en un ninot que portava un llaç groc i l’estelada a l’esquena.

En la celebració, un conjunt de persones varen transportar el ninot fins que va ser penjat,afusellat i finalment cremat.

Davant d’aquesta acció, l’alcalde del municipi (del PSOE) es va defensar dient que "El muñeco representa un mal y lo que se mata es el mal".

Tenint en compte que el “mal” que argumentava l’alcalde del municipi estava representat pel President Carles Puigdemont, el llaç groc i l’estelada, volem fer saber a la ciutadania, així com al consistori de Coripe,el següent:

  • El President Puigdemont és un líder polític, escollit democràticament per la ciutadania de Catalunya. És defensor del diàleg, de la no-violència, del respecte mutu entre pobles, dels valors democràtics més ferms. A més, l’atac contra la seva persona també ho és contra la presidència de la Generalitat, institució que acull i engloba a tots els ciutadans de Catalunya.
  • Els llaços s’han convertit en el símbol reivindicatiu que utilitzen els catalans i catalanes per mostrar el seu rebuig contra la vulneració dels drets civils fonamentals. No és una reivindicació de la independència, sinó que és una reivindicació contra la presó cautelar d’activistes socials i càrrecs electes per les seves idees polítiques. Alhora, també els utilitzen persones que no són independentistes i que estan a favor dels drets de les persones injustament tractades o que s’han escandalitzat per aquestes situacions.
  • L’estelada és la bandera catalana que representa el desig d’independència i llibertat nacional del poble de Catalunya. És un símbol d’una ambició política, democràtica i inclusiva, i en cap cas pretén enfrontar-se a ningú.

Aquesta actuació és ofensiva per totes aquelles persones que comparteixen les idees representades pels símbols atacats i extremadament irrespectuosa envers la figura del President de la Generalitat de Catalunya, màxim representant, cal recordar, de la totalitat de la ciutadania de Catalunya.

D’acord amb tot això exposat, demanem que la Junta de Portaveus d’aquest Ajuntament aprovi els següents acords:

Primer.- Condemnar enèrgicament l’actuació de simular l’afusellament i crema del MHP Carles Puigdemont, del llaç groc i de l’estelada. Es tracta d’una falta de respecte personal envers el President Puigdemont i un menyspreu col·lectiu envers els milers de ciutadans de Catalunya que el van escollir com el seu representant.

Segon.- Rebutjar l’atac a símbols com el llaç groc o l’estelada. Es tracta de símbols reivindicatius que expressen sentiments i aspiracions legítimes a qualsevol país democràtic.

Tercer.- Exigir la presentació d’excuses per part del consistori del municipi de Coripe i demanar depuracions polítiques als responsables municipals que hagin donat autorització per la celebració d’aquest acte.

Quart.- Donar suport a la decisió del Govern de la Generalitat de presentar una denúncia per aquest tema davant la Fiscalia especialista en matèria de delictes d’odi i discriminació.

Cinquè.- Traslladar l’adopció d’aquests acords a l’Ajuntament de Coripe (Sevilla), al Parlament de Catalunya i al President de la Generalitat de Catalunya”.