Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova una Declaració institucional amb motiu del 25N, Dia Internacional contra la violència masclista

Escoltar

Mataró aprova una Declaració institucional amb motiu del 25N, Dia Internacional contra la violència masclista

La Junta de Portaveus va aprovar, ahir 4 de novembre, una Declaració institucional amb motiu del 25 de novembre, Dia internacional contra la violència vers les dones. El text, presentat pel govern del PSC i ECPM, va comptar amb el suport dels grups d’ERC i de JuntsXMataró i l’abstenció de Ciutadans.

Acció del 25N del 2018
Acció del 25N del 2018

El text íntegre de la Declaració institucional és el següent:

“Tots els dies de l'any haurien de ser 25 de Novembre, Dia Internacional contra la Violència Masclista. L’Ajuntament de Mataró vol manifestar el seu ferm compromís amb les dones víctimes d'aquesta xacra social que ha de ser erradicada. I per això, necessitem el compromís individual de tota la ciutadania, homes i dones, i el compromís col·lectiu de tota la societat i de tots els partits polítics. La violència masclista ens interpel·la a tots i totes i la nostra obligació és combatre-la amb tots els mitjans, començant per les administracions, cadascuna des de les seves competències.

La violència envers les dones en totes les seves expressions (verbal, física, jurídica, psicològica, econòmica, social...) és una de les violacions de drets humans més persistents del món, fruit de l’estructura patriarcal, creant un conjunt de mecanismes polítics, econòmics i culturals promovent la desigualtat i que es perpetua amb una insistència ferotge a tota societat. La violència envers les dones impedeix el progrés de la societat en general i de les dones en particular, que no poden desenvolupar els seus projectes de vida en llibertat.

Les polítiques d’igualtat amb perspectiva de gènere, d’educació, de salut, d’acompanyament a la inserció laboral i les polítiques de suport a les persones amb dependència són innegociables i imprescindibles per a una convivencia justa i per a alliberar les dones del cicle de violència i de la posició de ciutadanes de segona a què l’androcentrisme les aboca.

Aquest 25N el feminisme diem prou: no acceptarem evasives ni excuses en la lluita contra la violència masclista. Rebutgem la violència patida per les dones i expressem el nostre dol per les 49 dones assassinades durant aquest 2019.

Per fer un recordatori, en l’actualitat ja són 1024 des de 2003 per violencia masclista.

La violència Masclista no té cabuda en la societat que volem ser, ni en la democràcia que volem consolidar. Les dones tenen dret a viure en llibertat i igualtat d’oportunitats, sense que la seva vida estigui en perill pel fet de ser dones. Tampoc pel fet de ser dones podem permetre que pateixin explotació sexual, que és un exercici de violència masclista, una vulneració dels drets humans, una cruel manifestació, que el sistema patriarcal ha creat per promoure la desigualtat existent entre gèneres i de la feminització de la pobresa, i per això, exigim tolerància zero contra els prostituïdors i puteros.

El combat contra la violència masclista i l'atenció a les víctimes no podrá avançar si no s'estableixen mecanismes de coordinació entre les diferents administracions amb competències en la matèria. Totes les institucions han de treballar conjuntament per assolir aquest objectiu, per sobre de plantejaments polítics i estratègies. I perquè això sigui possible, cal dotar a les administracions dels recursos econòmics i del personal especialitzat que es requereix.

Per tot això, proposem per a la seva aprovació pel Ple els següents acords:

1.- Que el Govern estatal continuï impulsant les mesures recollides en el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere a l'àmbit educatiu, social, jurídic, econòmic, de protecció, conscienciació i sensibilització social.

2.- Instar a les Corts Generals agilitzar tots els canvis legislatius impulsats pel Govern per poder aplicar les mesures contingudes en el Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere al més aviat possible.

3.- Instar al conjunt dels Grups Parlamentaris de les Corts Generals a tramitar els Pressupostos Generals amb perspectiva de gènere, que suposaran un increment de les partides destinades a Comunitats Autònomes i Ajuntaments per a la lluita contra la Violència Masclista.

4.-Instar a les diverses institucions catalanes que promoguin un gran pacte català per garantir el desenvolupament de les polítiques contra la violencia masclista.

5-Que el Govern estatal, català i el propi Ajuntament instin als mitjans de comunicació a evitar aquells continguts que transmetin un estereotip de relacions de parella basat en comportaments masclistes , a que utilitzin llenguatge no sexista i visibilitzin la realitat de discriminació i violència masclista que pateix la meitat de la població , les dones .

6.- Que el Govern municipal continuï impulsant campanyes de sensibilització especialment dirigides al jovent per fomentar les noves masculinitats i la igualtat i l’ equitat real.

7.- Que totes les administracions, incloent l’Ajuntament de Mataró, formi en perspectiva de gènere i violència masclista a totes i tots els professionals de l’Ajuntament.

8.- Comunicar aquest acord a les entitats de dones del municipi i donar trasllat de la Declaració Institucional i la seva aprovació al Govern estatal, a l’Instituto de la Mujer, a la Generalitat, a l’ICD, als grups polítics del Parlament de Catalunya, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l’Associació Catalanade Municipis”.

Publicat a