Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El programa Alvah Bessie per a la recerca de brigadistes internacionals desapareguts a Catalunya es presenta a Mataró

Escoltar

El programa Alvah Bessie per a la recerca de brigadistes internacionals desapareguts a Catalunya es presenta a Mataró

Avui s’ha presentat al Cementiri dels Caputxins de Mataró el programa de Memòria Democràtica Alvah Bessie que pretén documentar els noms del màxim nombre possible de brigadistes internacionals que van morir o van desaparèixer a Catalunya durant la Guerra Civil, i documentar també els indrets on van desaparèixer o on van ser inhumats; i, en segon lloc, perquè preveu establir relació i comunicació amb historiadors, organismes i entitats dels països d’origen d’aquestes persones, tant per a finalitats de recerca com per a cercar-ne els familiars vius.

El fill d'Alvah Bessie, Dan Bessie, en el Cementiri dels Caputxins de Mataró. Foto: Ajuntament
El fill d'Alvah Bessie, Dan Bessie, en el Cementiri dels Caputxins de Mataró. Foto: Ajuntament

L’alcalde, David Bote, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha presentat avui al Cementiri dels Caputxins de Mataró el programa Alvah Bessie, una iniciativa de la Direcció General de Memòria Democràtica per a la recerca de brigadistes internacionals desapareguts a Catalunya durant la Guerra Civil i de les seves famílies.

L’objecte del programa inclou els voluntaris antifeixistes procedents de l’estranger que van lluitar al bàndol republicà durant la Guerra Civil, tant aquells que van formar part de les Brigades Internacionals com aquells que van formar part d’altres unitats de l’exèrcit republicà o de les Milícies Antifeixistes, i que van morir o van desaparèixer a Catalunya.

És un programa amb vocació internacional. En primer lloc, pel contingut: pretén documentar els noms del màxim nombre possible de brigadistes internacionals que van morir o van desaparèixer a Catalunya durant la Guerra Civil, i documentar també els indrets on van desaparèixer o on van ser inhumats; i, en segon lloc, perquè preveu establir relació i comunicació amb historiadors, organismes i entitats dels països d’origen d’aquestes persones, tant per a finalitats de recerca com per a cercar-ne els familiars vius.

El programa s’articula en dos eixos:

-se centra en la recerca històrica sobre les persones desaparegudes

-se centra en la cerca de familiars de brigadistes desapareguts

El programa rep el nom d’Alvah Bessie que va ser un brigadista nordamericà que va combatre al front de l’Ebre. Era escriptor i periodista, i després de la Guerra Civil, de tornada als Estats Units, va ser guionista cinematogràfic, entre altres professions. S’ha triat el seu nom per a designar el programa perquè el treball comunicatiu i de recerca que va dur a terme connecta amb la tasca del programa i la il·lustra plenament. Avui en l’acte de Mataró hi ha assistit un dels seus fills, Dan Bessie així com el president del consell executiu de l’Entitat Abraham Lincoln Brigade Archives dels Estats Units d’Amèrica, Sebastian Faber.

Galeria d'Imatges

Arxius adjunts