Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Espai Mataró Connecta obre portes per implantar un model innovador de relació amb la ciutadania

Escoltar

L’Espai Mataró Connecta obre portes per implantar un model innovador de relació amb la ciutadania

El nou equipament, a la plaça de la Muralla, s’inaugura el 30 d’abril i es posa en marxa el 2 de maig. La seva missió serà promoure i desenvolupar espais d’interacció entre la ciutadania i l’Ajuntament, no només per fer tràmits –per la qual cosa s’amplien els horaris d’atenció i assistència– sinó per col·laborar, cooperar, construir i crear de manera conjunta.

Vestíbul de l'Espai Mataró Connecta, amb el jardí vertical al fons
Vestíbul de l'Espai Mataró Connecta, amb el jardí vertical al fons

La posada en marxa d’Espai Mataró Connecta s’emmarca en el Pla de Transformació de l’Ajuntament, que té per objectiu transformar l’organització municipal per donar un millor servei a la ciutadania. L’equipament acull oficines públiques i de gestió, reformulant el concepte d’atenció ciutadana que a partir del 2 de maig es deixarà de prestar a la planta baixa de l’Ajuntament, i a la vegada ofereix altres recursos per potenciar la interacció, la creativitat, la col·laboració i el treball transversal.

L’actuació s’emmarca també en el Pla d’Impuls al Centre (PIC) i vol contribuir a la reactivació de la zona, fent ús del potencial d’atracció com a equipament públic i la ubicació privilegiada. L’Espai Mataró Connecta ocupa un local municipal de 914,5 m² de superfície útil i amb façana a la plaça de la Muralla, que al llarg del temps ha tingut diferents usos i arrendataris, com fa anys la botiga Actua. L’Ajuntament ha dut a terme la reforma i redistribució d’aquest local i d’un altre contigu propietat de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, de 113 m² i amb accés des del passatge de connexió amb el Camí Ral. Aquest segon local allotjarà, en els propers mesos, l’Oficina de Transició Energètica. La inversió conjunta –redacció projecte i direcció d’obra, obres i mobiliari– ha tingut un cost d’1,16 milions d’euros (IVA inclòs).

La vegetació ha tingut un paper important en el disseny, amb la creació per exemple d’un jardí vertical. L’activitat de l’equipament s’estructurarà en tres eixos estratègics: l’assistència ciutadana, la participació i dinamització sociocultural i el laboratori d’innovació i creativitat.


L’assistència ciutadana

En els darrers anys l’atenció ciutadana ha registrat una reducció dels tràmits presencials (-22,5 % en el període 2017-2019 i -26,5 % en el període 2019-21) i un increment dels telemàtics i telefònics (+75,7 % i +5,3 % en el període 2019-21). A Espai Mataró Connecta les persones podran escollir per quin canal o canals volen relacionar-se amb l’Ajuntament sempre que el tipus de tràmit ho permeti: presencial, telemàtic –seu electrònica, xatbot, correu electrònic i, properament per videotrucada– o telefònic a través del 010. Quan optin pels canals telemàtics es posarà a la seva disposició les eines i coneixements suficients si no en disposa dels mateixos, potenciant per exemple l’obtenció de la identificació electrònica i formant-les en l’ús de les plataformes de tramitació. Si opten per l’atenció presencial, es garantirà que seran ateses amb el mateix nivell de qualitat. A més, s’amplien (a partir del 2 de maig) els horaris d’atenció i assistència a la ciutadania:

  • Presencial a la plaça de la Muralla: de dilluns a dijous de 9 a 18 h i divendres de 9 a 15 h (ara és de dilluns a divendres de 9 a 15 h i les tardes de dimarts i dijous de 16 a 18 h). La resta d’oficines d’atenció i assistència a la ciutadania mantenen de moment els horaris actuals.

  • Telefònica: de dilluns a dijous de 8.30 a 18 h i divendres de 8.30 a 15 h (ara és de dilluns a divendres de 8.30 a 15 h).

  • Assistència per a tràmits de la Seu Electrònica via correu electrònic: de dilluns a dijous de 8.30 a 18 h i divendres de 8.30 a 15 h (ara és de dilluns a divendres de 8.30 a 15 h).

 

Els diferents espais d’atenció o assistència a l’equipament s’han dissenyat en funció de la complexitat dels tràmits a realitzar. Així, hi ha una primera zona d’aproximació o benvinguda per tal d’acollir el visitant i gestionar la cua oferint informacions generals i/o assignant torn per al tràmit que es desitgi realitzar; 3 punts d’autoservei amb màquines que permetran també el pagament de taxes i l’obtenció de documents impresos; 11 punts d’atenció presencial amb cita prèvia i un desè d’atenció especialitzada que pot ser presencial o telemàtica; i el denominat punt 0 per a gestions ràpides que no estiguin disponibles als punts d’autoservei (obtenció de la T-Blava, targeta de la deixalleria, determinats certificats de padró, etc.).

Les dues sales d’espera de l’equipament, al costat del vestíbul i a la zona altell, també seran espais d’assistència a la ciutadania que permetran un contacte més directe per a qüestions com l’obtenció de la identificació electrònica, o formació bàsica en l’ús de plataformes de tramitació com la Carpeta ciutadana o la Seu electrònica, que es realitzarà en tablets o ordinadors portàtils.

També hi ha un despatx de treball tècnic i un espai amb 6 terminals per a tasques de gestió internes, com l’atenció telefònica, el xatbot, etc.

Al costat d’aquest espai de treball intern s’ha creat una sala amb capacitat per a 12 persones per a reunions de coordinació, sessions de treball amb la ciutadania, activitats formatives amb grups reduïts o altres.


La participació i la dinamització

Més enllà dels tràmits administratius a l’Espai Mataró Connecta es podran desenvolupar activitats diverses programades pel propi Ajuntament o per la ciutadania, entitats i empreses de la ciutat, com xerrades, presentacions, debats, formacions, petites actuacions musicals i d’arts escèniques, projeccions o altres activitats culturals i de dinamització.

Per això compta amb l’Espai CO-, un espai diàfan i polivalent de 125,87 m2, situat a tocar de la plaça de la Muralla i que es podrà utilitzar de manera independent a la resta d’espais. Té una graderia de dos nivells a cada costat per a grups reduïts, que permetrà mantenir l’espai central en format auditori o bé incorporar cadires, equip de so i pantalla per a projeccions. L’objectiu és que fomenti la col·laboració, co-creació, co-construcció, cooperació entre l’administració pública i la ciutadania.

Però a més de l’Espai CO- també es podran programar activitats a altres indrets de l’Espai Mataró Connecta, com al vestíbul i sala d’espera de l’entrada, on hi ha una petita grada escenari, o a la segona sala d’espera que hi ha a la zona altell. La voluntat és que l’equipament faci les funcions de catalitzador urbà i focus d’atracció d’activitat cultural i creativa, que no només pot tenir lloc a l’interior sinó també a l’exterior del mateix, la plaça de la Muralla.


El laboratori d’innovació i creativitat

Espai Mataró Connecta està orientat també al foment de la innovació pública dels productes, serveis, processos o formes d’organització de l’Ajuntament, per donar respostes de més qualitat als reptes i a les necessitats de la ciutadania. Amb un model de gestió basat en el treball transversal i col·laboratiu es vol promoure un rol més actiu de la ciutadania incorporant-la als processos de disseny i experimentació de polítiques públiques innovadores.

Per això s’ha habilitat un espai físic específic i polivalent, l’Espai LAB. Té 110,85 m2, es pot separar en dues sales independents i podrà ser utilitzat com a sala de conferències de petit aforament, zona de formació o per a tallers de treball de la pròpia organització. Està dotat amb mobiliari flexible per permetre diferents usos, connexions de xarxes, paret de pissarra i projector.

Es preveu que l’Espai Mataró Connecta es completi amb la instal·lació, properament, d’un dispositiu multimèdia de LEDs de gran format que cobrirà la part superior de la façana i que actuarà com element dinamitzador de la plaça de la Muralla. Aquesta actuació forma part del projecte “Mataró: Innovació urbana en el comerç” que ha rebut subvenció dels fons Next Generation.


La inauguració, dissabte 30 d’abril

El proper dissabte 30 d’abril tindrà lloc la jornada inaugural de l’Espai Mataró Connecta, que inclou activitats col·laboratives diverses relacionades amb el procés de reflexió Mataró Agenda Urbana 2030, l’Anella ciclista, la sostenibilitat i l’estalvi energètic o la recent celebració de la 0830X Block Party. L’equipament es podrà visitar a partir de les 11 h i a les 19 h tindran lloc els parlaments institucionals, presidits per l’alcalde, David Bote.



Galeria d'Imatges

Publicat a