Mataró participa en el projecte europeu DIMCARE en l’àmbit de l’Economia Social i Solidària
La ciutat acull la trobada inicial del projecte Digital Mission for Social Care Economy’s Resilience (DIMCARE), impulsat per un Consorci format per vuit centres de recerca i administracions públiques d’Itàlia, Croàcia i Catalunya.
El projecte DIMCARE, que està cofinançat per la Comissió Europea en el marc del Programa COSME, té per objectiu analitzar el nivell de digitalització en el teixit de l’economia social i solidària que es dedica a la cura de les persones, per tal d’identificar les seves necessitats en aquest àmbit. En el moment actual, introduir la digitalització en els diferents processos de les organitzacions i del món associatiu no és una opció més, sinó que és l’únic camí per mantenir i millorar els serveis a les persones. La digitalització dona l’oportunitat de desenvolupar nous processos per oferir els diferents serveis i l’Economia Social i Solidària no es pot quedar enrere.
Per implementar el projecte, l’Ajuntament de Mataró s’ha adherit a un Consorci que està format per un total de vuit socis, entre centres de recerca i administracions públiques locals d’Itàlia, Croàcia i Catalunya. Els membres del Consorci són: Universitat Pompeu Fabra, Universitat Politècnica de Catalunya, PIN S.c.r.l.- Serveis Educatius i Científics per a la Universitat de Florència, Universitat de Zagreb, Barcelona Social Business City, municipi de Prato, comtat de Varazdin i Ajuntament de Mataró.
El projecte busca abordar la necessitat de digitalització en el sector de la cura a les persones dins de l’ecosistema de l’economia social i solidària, amb l’assoliment dels objectius específics següents:
- Fomentar la consciència de la rellevància de la digitalització entre els actors del sector de l’atenció a les persones en l’àmbit interregional.
- Detectar i compartir coneixements i bones pràctiques.
- Identificar les necessitats específiques.
- Desenvolupar plans d'acció d’Economia Social local dedicats a la digitalització del sector de l’atenció a les persones.
- Elaborar directrius i replicar recomanacions sobre una major digitalització del sector de l’atenció a les persones.
Per això, es realitzaran tres estudis de recerca sobre necessitats específiques del sector de l'atenció a les persones relacionades amb la digitalització, un per a cada territori, per tal de generar un estudi de referència de les eines digitals rellevants existents en el sector de l'atenció a les persones.
Finalment, es duran a terme tres plans d'acció local d'economia social i solidària sobre digitalització del sector de l’atenció a les persones, i s’elaboraran directrius i recomanacions reproduïbles sobre una major digitalització del sector europeu.
Aquesta setmana Mataró acull la primera de les tres missions interregionals d'economia social i solidària sobre digitalització, i després visitarà els altres dos territoris d’estudi, Prato i Varãzdin, per conèixer de primera mà les diferents realitats de les entitats i organitzacions de l’Economia Social que es dedica a la cura de les persones, pel que fa al seu nivell de digitalització.
La jornada de treball s’ha iniciat aquest matí a Cafè de Mar, amb la benvinguda del regidor d’Ocupació, Empresa i Economia Social i Solidària, Sergi Morales.
Al llarg de la missió a la ciutat de Mataró, els integrants del Consorci coneixeran les experiències de:
- Fundació Unió de cooperadors de Mataró
- Coop Maresme (Ateneu cooperatiu)
- Fundació Hospital
- Fundació El Maresme
- Cooperativa B-Swim
- Viver de Cafè de Mar
- Cafè Nou