Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa en marxa el nou dipòsit de Bellavista i inaugura el diumenge 20 el parc dels Garrofers

Escoltar

Mataró posa en marxa el nou dipòsit de Bellavista i inaugura el diumenge 20 el parc dels Garrofers

La ciutat guanya una gran zona verda de 12.000 m2 envoltant el nou dipòsit, que té una capacitat equivalent a 2,6 piscines olímpiques. La infraestructura millora la gestió del subministrament a Mataró i augmenta les reserves d’aigua. La inversió global en les obres ha estat de 8 milions d’euros que ha assumit Aigües de Mataró.

Un dels vasos del nou dipòsit. Foto: Aigües de Mataró
Un dels vasos del nou dipòsit. Foto: Aigües de Mataró

L’alcalde, David Bote, ha presidit avui una visita oficial al nou dipòsit de Bellavista construït per Aigües de Mataró. El dipòsit està situat a la ronda de Bellavista, i es tracta d’una infraestructura semisoterrada que ha quedat integrada en l’entorn mitjançant la urbanització de la coberta com una nova zona verda, el parc dels Garrofers.

El dipòsit té una capacitat de 6.677 m3, l’equivalent a 2,6 piscines olímpiques, repartida en dos vasos. Es va posar en marxa el passat 8 de març i ha passat a formar part de la xarxa de dipòsits de Mataró (15 en total). Dona servei als barris de Pla d’en Boet i part de l’Eixample, que fins ara depenien exclusivament del dipòsit del Primer de Maig, situat al passeig dels Molins. La posada en marxa del nou dipòsit –el tercer amb més capacitat dels 15 existents– permet augmentar les reserves d’aigua de la ciutat i proporciona més versatilitat al subministrament millorant-ne la gestió.

L’obra del dipòsit, iniciada al març de 2018, també ha comportat la construcció de dues grans conduccions, les artèries de subministrament que transcorren per l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch fins a la plaça de Granollers, i per la ronda de Josep Tarradellas fins al polígon de Pla d’en Boet. Es tracta d’11,1 km de canonades de prop de 400 mm de diàmetre.


El parc dels Garrofers

El projecte de construcció del dipòsit de Bellavista contemplava també integrar-lo, paisatgísticament, dins d’una zona verda per minimitzar l’impacte visual de l’estructura. Així, part de l’estructura està semisoterrada dins el nou parc dels Garrofers, de manera que la ciutat ha guanyat un parc de més de 12.000 m² a l’entorn del dipòsit.  La coberta del dipòsit s’ha convertit en una plaça transitable, amb una graderia on s’hi accedeix des de la ronda de Bellavista i que serveix, a la vegada, de mirador.

S’han fet tres terrasses artificials: la mateixa coberta del dipòsit, una terrassa davant la façana del dipòsit, i una tercera, a un nivell més baix.

Diferents recorreguts connecten la zona verda amb la ronda de Bellavista i amb els futurs espais del sector del Sorrall. Tot el parc està il·luminat amb columnes cilíndriques de llums LED, i té més de 5.000 m² de plantes de tipus mediterrani i arbres, que es regaran amb aigua pròpia.

La construcció del dipòsit també ha suposat una nova reordenació de la ronda de Bellavista que s’ha asfaltat de nou i ara té un passeig panoràmic al perímetre del costat del parc, obert a les vistes i el paisatge. S’ha mantingut la bateria d’aparcaments que hi havia i s’ha afegit un aparcament en cordó al costat ciutat.

La inauguració del parc dels Garrofers està prevista per al proper diumenge 20 de març amb una festa oberta a tota la ciutadania i que inclou: una activitat infantil de plantada de mates i garrofers (11 h), un espectacle de circ a càrrec de la companyia Derecha Izquierda (11.20 h), parlaments institucionals (12 h) i una actuació musical a càrrec del grup EuphoriX (12.25 h). Durant tot el matí personal d’Aigües de Mataró també atendrà els visitants per explicar el funcionament del dipòsit situat sota el parc.

Per encàrrec d’Aigües de Mataró, les obres de construcció de les artèries han estat realitzades per Vialser i Rogasa, les del dipòsit per HPSA, i les del parc per la UTE HPSA-Rubau Tarrés. L’execució de les obres ha tingut un cost global de 8 milions d’euros.


Galeria d'Imatges

Arxius adjunts

Publicat a