Mataró retrà homenatge als sanitaris i a les víctimes de la pandèmia amb l’escultura Memorial Covid -19
El projecte per fer l’escultura, obra de l’artista Pere Casanovas, neix d’una Declaració institucional aprovada el 29 de juny de 2020 en Junta de portaveus, per fer un reconeixement institucional al personal dels Serveis Públics, empreses particulars i persones voluntàries que han treballat i encara treballen durant la pandèmia de la Covid-19.
La ciutat també vol recordar i tenir presents a tots els mataronins i mataronines que ja no són presents, víctimes de la pandèmia. Són moltes les persones que han perdut un ésser estimat i en moltes ocasions no l’han pogut acompanyar o acomiadar.
L’Ajuntament de Mataró vol deixar constància de la situació extraordinària que encara patim. Per aquest motiu es vol fer un homenatge en un espai públic, que sigui visible per a tothom i fer un reconeixement merescut homenatge a totes aquelles persones que han treballat i treballen durant la pandèmia de la COVID-19.
Pere Casanovas, un destacat escultor en l’àmbit nacional, és l’artista que està trealitzant l’escultura Memorial Covid – 19 , que serà una obra de gran format a l’espai públic.
El Memorial Covid - 19 és una escultura d’acer inoxidable amb una alçada de 8 metres i 1,75 x 1’75 cm d’amplada i profunditat. L’escultura parteix d’una base esfèrica conformant una proveta de laboratori, representant la universalitat amb els quatre punts cardinals.
De les quatre línies: una és la vida que s’estronca; l’altra representa l’escala del coneixement de Ramon Llull, significant la ciència que ens cura i allibera amb esperança. Les altres dues són la gesta tan esperada de l’abraçada amb un final de victòria i superació.
Per la important càrrega simbòlica de l’escultura s’ha buscat una ubicació adient, un espai públic que fos visible per a tothom i que tota la ciutat s’hi pogués sentir identificada i esdevenir un espai de vida, reflexió i agraïment. Per això la ubicació escollida és el Nou Parc Central, entre el Passeig de la Ciutadania i els carrers Pirineus i Camí de la Geganta.
En Pere Casanovas, al capdavant del seu taller d’escultura, ubicat a la ciutat de Mataró, ha estat una figura central en l’escultura pública de l’art català del darrer quart del segle XX. Nascut a Sant Miquel de Campmajor l’any 1943, i als 14 anys va anar a viure a Mataró. Des dels anys setanta es va obrir un taller d’escultura i s’ha convertit en un dels referents ineludibles de l’art català contemporani. Ha col·laborat amb artistes tan significatius com Antoni Tàpies, Pablo Palazuelo, Antoni Llena, Frederic Amat, Perejaume o Josep Guinovart, i està darrere de la majoria d’escultures públiques de Barcelona.
A la ciutat de Mataró, Casanovas hi ha creat algunes de les escultures públiques més emblemàtiques: “L’Esperit de Figuera Major” (1990), de Manuel Cusachs; “Oberta” (1994), de Jaume Simon; “Monument al cooperativisme” (1996), de Jaume Simon i Mònica Vilert; i “El rapte d’Europa” (1999), d’Àngel Heredero Bravo, en són una mostra. Però fins ara la ciutat no comptava amb una obra exclusiva de Pere Casanovas.
Del 24 d’abril al 31 d’octubre del 2021 el Museu de Mataró va fer un repàs de la trajectòria artística de Pere Casanovas i la seva intensa col·laboració amb els artistes amb qui havia treballat amb l’exposició “Pere Casanovas Escultor i Col·laborador d’artistes” a Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró.
L’exposició va oferir l’oportunitat de descobrir l’obra més destacada de Casanovas, tant escultòrica, com gràfica i pictòrica, així com algunes de les obres dels artistes més destacats amb els quals ha treballat.