Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 10è aniversari de les Dissantes i la Diada Castellera, actes centrals del primer cap de setmana de Les Santes

Escoltar

El 10è aniversari de les Dissantes i la Diada Castellera, actes centrals del primer cap de setmana de Les Santes

La Diada Castellera i L’Encesa tindran lloc dissabte 24 de juliol per no coincidir amb la celebració de les Eleccions Generals del diumenge 23 de juliol.

Mataró comença a fer olor de Santes. Els primers actes multitudinaris de la Festa Major es concentraran demà dissabte 22 de juliol, ja que diumenge tenen lloc les Eleccions Generals.

 

10 anys de Dissantes

Demà, a l’escenari del Parc Central, es viurà l’edició més especial de la festa solidària de Les Santes: el 10è aniversari de les Dissantes. Entre les novetats, destaca un repte únic: regalar un puzzle de 10.000 peces a en Santi entre tota la ciutadania. Les Dissantes 2023, organitzades per la Fundació El Maresme amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, oferiran més de quinze hores d’activitats per a totes les edats, arrencant al matí i finalitzant ben entrada la matinada.

A partir de les 11 h es faran els Jocs d’en Santi, i tot seguit tindrà lloc un vermut solidari patrocinat per Espinaler.

A la tarda, l’activitat es reprendrà a les 17 h amb més Jocs d’en Santi. A les 19.30 h serà el moment de bufar les espelmes del pastís d’aniversari d’en Santi i d’obrir un regal molt especial: un puzzle de 10.000 peces construït entre tota la ciutadania. A les 20.30 h arribarà un dels moments més especials de la nit, la flashmob amb la cançó “Jo soc com tu”, que aquest any han compost i interpretaran en directe els mataronins Boom Boom Fighters & Cookah P. A partir de les 21 h ja serà el moment del Sopar d’en Santi i començarà la nit de concerts, amb Sabana, els Boom Boom Fighters & Cookah P i El Pony Pisador. El grup de versions Angangas, ja habituals de les Dissantes, tancarà la nit i l’aniversari de la Gran Festa de la disCapacitat.

 

Diada Castellera i L’Encesa

 A les 18 h, la plaça de Santa Anna es convertirà en l’escenari de la Diada Castellera de Les Santes. Els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa són les tres colles que exhibiran les seves construccions en la que és una de les cites més destacades del calendari casteller català. La diada no se celebrarà com és tradició el diumenge abans de la diada de Les Santes, per la coincidència amb les Eleccions Generals.

L’Encesa també es veu afectada per la convocatòria d’eleccions i passa a celebrar-se el mateix dissabte 22 de juliol a les 21 h. El Ball de Diables de Mataró convida la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, un seguici festiu que a través del foc, la música i elements de l’imaginari festiu escenifica la victòria d’ aquesta població a la plaga que a final del segle XIX va arrasar les vinyes del Penedès.

A la mateixa hora, a les 21 h, l’Escenari Espigó del Passeig Marítim (al costat del CN Mataró) acollirà el concert de l’Orquestra de Mataró, que presentarà l’espectacle West Side Story. L’orquestra estarà acompanyada per tres cors (Musicals’ Choir, Cor Turull i el Cor Coral·lí), la coordinació coral anirà a càrrec de Cristina Colomer, i la direcció del concert anirà a càrrec de Clàudia Dubé.

El diumenge 23 de juliol es portarà a terme una de les activitats esportives organitzades per l'Ajuntament de Mataró, la 31a Travessa al Port que compta amb 103 inscrits a la distància de 1.000 m i 112 a la de 500 m. 

Dilluns 24: Gegantada, Gospelsons i Havaneres

Els gegants, gegantes i capgrossos de les escoles, entitats i agrupacions de Mataró tenen la seva cita el 24 de juliol a la tarda, a partir de les 18 h. La trobada de figures més multitudinària de la Festa Major s’iniciarà a la plaça de Santa Anna i anirà en cercavila fins a la plaça de la Brisa, on es faran els balls finals. La Família Robafaves s’afegirà al recorregut a l’Ajuntament.

Al Passeig Marítim, a les 20 h tindrà lloc el concert de la formació mataronina Gospelsons, que tornarà a compartir amb el públic una vetllada plena de bon ritme i energia positiva. Sota la direcció de Georgina Blach, el concert oferirà una bona selecció de cançons de gòspel, sempre amb regust de modernitat i amb sorpreses incloses.

A les 22 h, la plaça de Santa Anna acollirà la preestrena del documental “No n’hi ha prou!”, un treball sobre la recuperació de grans celebracions de Catalunya, com Les Santes, després de l’aturada a causa de la pandèmia. La cultura popular, la tradició i sobretot l’aspecte vivencial i emotiu que tenen Les Santes a la ciutat traspuen en les imatges i sons del documental. L'acte estarà presentat pel periodista mataroní Espartac Peran.

El portal de la Festa Major acabarà, com és tradició, amb la nit més marinera: amb la dolçor de les veus i música de les havaneres i el rom cremat vora el mar. En aquesta ocasió, amb les formacions Boira i Mar Endins. No faltarà la cantada conjunta, també amb el públic, d’”El meu avi” i “La bella Lola”.