Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

Escoltar

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

L’Institut Escola Àngela Bransuela, el Centre d’Educació Especial Les Aigües i les escoles Maristes Valldemia i Montserrat Solà ja participen en el projecte impulsat per l’Ajuntament. Es tracta d’una experiència de circularitat que, des de la sensibilització i la implicació comunitària, tracta els residus com un recurs i els fa retornar amb un nou paper al circuit de producció i consum.

La iniciativa s’ha implantat de moment als 4 centres educatius esmentats com a experiència pilot, però l’objectiu és poder-la estendre a altres escoles i instituts. Els centres es comprometen a recollir separadament tots els residus orgànics generats per la cuina i el menjador escolar i a abocar-los cada dia a una màquina de precompostatge que s’instal·la a l’equipament. Aquesta màquina asseca la matèria orgànica i redueix el seu volum un 80%. Un cop a la setmana, les escoles han d’activar el buidat automàtic de la màquina i han de conservar el residu estabilitzat en caixes tancades.

Amb aquest pretractament es produeix una higienització i estabilització del residu orgànic en forma de precompost. Després, un agricultor de proximitat de les Cinc Sénies recull i transporta aquest producte a la seva instal·lació agrícola per finalitzar el procés de maduració i així poder aplicar el compost resultant com a adob orgànic en els cultius. A més, una petita part també es pot retornar cap al centre educatiu per ser utilitzat a l’hort escolar o com a fertilitzant a les plantes domèstiques de les famílies del centre.

El projecte té així mateix una faceta educativa que s’adapta a les necessitats de cada centre perquè puguin dur a terme activitats formatives, d’aprenentatge i servei, o treballs de recerca relacionats amb el tancament del cicle de la matèria orgànica. En aquest sentit, els equips de cuina i menjador, equips directius i professorat han rebut formació i recursos educatius per aprofitar millor la iniciativa. Els centres participants s’han compromès a desenvolupar el projecte com a mínim durant el curs escolar actual.


Els objectius

En definitiva, "Orgànica Circular Mataró" és un exemple de bioeconomia circular que té l’objectiu de donar valor als residus orgànics i crear lligams d’economia circular de proximitat, a partir del pretractament dels residus orgànics frescos i de la conscienciació, per incorporar-los al circuit productor-consumidor locals a través d’una tecnologia pròpia i una proposta pionera de gran valor social que busca un impacte positiu també a la ciutat.

Aquest projecte està cofinançat per l’Agència de Residus de Catalunya en el marc de la subvenció de Compra Pública Innovadora (CPI), per potenciar el compostatge local descentralitzat i fer una gestió de qualitat del residus orgànics. S’inspira en el projecte Revolta que impulsa la cooperativa Tarpuna, que dona suport en la implementació de la iniciativa a Mataró.


Publicat a