Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El treball en xarxa, element indispensable per evitar i detectar els maltractaments a les persones grans

Escoltar

El treball en xarxa, element indispensable per evitar i detectar els maltractaments a les persones grans

En la jornada que s’ha celebrat avui a l’Espai Mataró Connecta amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans hi han participat els diferents agents que treballen aquesta problemàtica a la ciutat. Una de les conclusions és la necessitat de continuar treballant en xarxa per evitar i detectar aquests casos, sovint poc coneguts i invisibles.

El grups d'actors i actrius, amb els directors escènics, que ha protagonitzat les lectures dramatitzades.
El grups d'actors i actrius, amb els directors escènics, que ha protagonitzat les lectures dramatitzades.

La regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, ha donat la benvinguda avui a la jornada que ha organitzat l’Ajuntament de Mataró amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans.

Després de la benvinguda s’han portat a terme les lectures dramatitzades: “Relats amb Tracte” a càrrec d’actors i actrius del Grup de Teatre dels Tallers de Lectura de la Comissió de Cultura del Consell Municipal de la Gent Gran. Els textos són fruit de la campanya de sensibilització “Tracta’m bé” promoguda pels Serveis Socials del Consell Comarcal del Solsonès i l’Ajuntament de Solsona, pioners en tractar aquesta problemàtica.

Els relats han posat de manifest diferents abusos i maltractaments a les persones grans com l’abús sexual, l’econòmic, el psicològic, la negligència i l’abandonament que tenen greus conseqüències per a la salut física i mental.

En el debat de la jornada hi ha participat agents de salut de les Àrees Bàsiques de Salut, ciutadania a nivell particular, tècniques de Benestar Social de l’Ajuntament de Mataró, els cossos de seguretat de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, personal d’una residència privada, responsables del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i també de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC). Tots aquests agents, i d’altres que no han pogut assistir, formen part de la Comissió per l’abordatge en xarxa de les situacions de maltractaments a les persones grans, que compta amb aquests i d’altres serveis i administracions per abordar en xarxa aquesta problemàtica. 

 

Problemàtica invisible

Des de l’any 2021, Mataró disposa de la Guia Local per fer front als maltractaments a les persones grans, document realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona i EIMA, l’Associació per la investigació del maltractament a les persones grans. És un document tècnic on es recullen els circuits d’intervenció en relació a l’abordatge en xarxa de les situacions de maltractament vers les persones grans i l’utilitzen tots els serveis de l’àmbit d’atenció a les persones grans.

Les dades que es disposen sobre la incidència dels maltractaments vers les persones grans són encara escasses degut a la manca d’estudis sobre el fenomen. A Mataró, l’any 2020, es van detectar 20 persones que patien situacions de maltractament. L’any 2021, coincidint amb la difusió i implementació de la Guia Local  es van detectar 72 persones en situació de maltractament a l’àmbit domiciliari. El 2022 s’han identificat 50 situacions de maltractaments a persones més grans de 65 anys. Aquest descens fa palès les dificultats de detecció i la invisibilitat del fenomen.

El maltractament a les persones grans és una de les formes de violència més ocultes i desconegudes. Segons la definició de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és una qüestió de vulneració de drets humans, i un problema social i de salut.

L’edatisme entès com el tracte discriminatori per raó d’edat, conjuntament amb els mites i estereotips negatius sobre la vellesa i l’envelliment, són la base de les situacions de maltractament a les persones grans. Reconèixer i defensar els drets a les persones grans com el dret de viure de manera independent, dret de poder desenvolupar les seves potencialitats i oportunitats, el dret  a l’assistència dels serveis de salut, serveis socials, dret a  la participació en societat, el dret a decidir i viure  amb dignitat, lliures d’explotació i maltractaments físics i/o psíquics és la base de la prevenció dels maltractaments a les persones grans. Amb el canvis demogràfics actuals es preveu que la població de més de 65 anys representi el 25,7% de la població en pocs anys.

Publicat a