Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

En marxa la instal·lació de cobertes fotovoltaiques a cinc escoles i tres equipaments més de Mataró

Escoltar

En marxa la instal·lació de cobertes fotovoltaiques a cinc escoles i tres equipaments més de Mataró

Formen part de l’aposta de la ciutat per l’energia fotovoltaica, amb l’objectiu que fins a 37 equipaments municipals disposin de plaques per a autoconsum o per a consum compartit al llarg de 2023. També s’han instal·lat plaques a les pistes poliesportives municipals cobertes d’Eusebi Millán i de Remigi Herrero i a l’edifici del Care City Lab, que estan pendents d’entrar en funcionament.

Coberta fotovoltaica de la Pista poliesportiva annexa al Poliesportiu Esebi Millán. al costat, el Poliepsotiu en obres. Foto: Electricitat Boquet
Coberta fotovoltaica de la Pista poliesportiva annexa al Poliesportiu Esebi Millán. al costat, el Poliepsotiu en obres. Foto: Electricitat Boquet

En aquests moments, 7 equipaments municipals ja disposen de cobertes fotovoltaiques en funcionament: Biblioteca Pública Pompeu Fabra, Escola Marta Mata, Poliesportiu Municipal Maria Teresa Roca i Vallmajor, Institut Miquel Biada (recentment traspassat a la Generalitat), Centre Cívic Pla d’en Boet, Edifici del Pericó i Edifici de Via Pública. Aquestes 7 instal·lacions en funcionament son d’autoconsum individual.

L’Ajuntament ha encarregat a Aigües de Mataró la gestió de les obres i el manteniment de 25 noves cobertes, i executa pel seu compte 5 més, fins completar les 37 previstes. Del total, es preveu que l’energia generada per 27 cobertes serveixi per a l’autoconsum del propi equipament on estan instal·lades.

En el cas de les 10 cobertes restants, es preveu destinar l’energia a consum compartit (autoconsum col·lectiu) i, per tant, generaran electricitat tant per a ús del propi edifici com per compartir aquesta energia amb altres usuaris, ja siguin equipaments o famílies que podran veure així reduït el rebut de la llum.


Obres en marxa

Respecte a les obres en marxa, entre febrer i març Aigües de Mataró ha començat els treballs d’instal·lació de les cobertes de 5 escoles:

  • Escola Cirera: les obres van començar el 20 de febrer i tenen una durada prevista de 8 setmanes. La instal·lació tindrà una potència pic de 41,40 kWp amb un inversor solar de 40 kWn de potència nominal. Les obres tenen un pressupost d’adjudicació de 49.597,40 €. La instal·lació es destinarà a autoconsum col·lectiu.

  • Escola Maria Mercè Marçal: les obres van començar el 2 de març i tenen una durada prevista de 2 mesos. La instal·lació tindrà una potència pic de 108,29 kWp amb un inversor solar de 100 kWn de potència nominal. Les obres tenen un pressupost d’adjudicació de 121.099,39 €. La instal·lació es destinarà a autoconsum col·lectiu.

  • Institut Escola Mar Mediterrània: les obres van començar el 3 de març i tenen una durada prevista de 2 mesos. La instal·lació tindrà una potència pic de 20,2 kWp amb un inversor solar de 17 kWn de potència nominal. Les obres tenen un pressupost d’adjudicació de 32.866,03 €. La instal·lació es destinarà a autoconsum individual de l’escola.

  • Escola Bressol Els Menuts: les obres van començar el 13 de març i tenen una durada prevista de 2 mesos. La instal·lació tindrà una potència pic de 9,6 kWp amb un inversor solar de 8 kWn de potència nominal. Les obres tenen un pressupost d’adjudicació de 21.756,45 €. La instal·lació es destinarà a autoconsum individual de l’equipament.

  • Escola Antonio Machado: les obres van començar el 15 de març i tenen una durada prevista de 2 mesos. La instal·lació tindrà una potència pic de 22,75 kWp amb un inversor solar de 20 kWn de potència nominal. Les obres tenen un pressupost d’adjudicació de 35.586 €. La instal·lació es destinarà a autoconsum individual de l’escola.

Les plaques fotovoltaiques de 3 equipaments més –les pistes poliesportives municipals cobertes d’Eusebi Millán i de Remigi Herrero, i el futur Care City Lab– estan pendents dels darrers tràmits per finalitzar les instal·lacions.

La resta de cobertes (22), que estaran ubicades en altres equipaments educatius, esportius o cívics, estan projectades i començaran a executar-se en breu. Per exemple, a principis d’abril es preveu començar la coberta fotovoltaica de l’Escola Les Aigües, que tindrà una potència de 114,66 kWp,amb un inversor de 100 kWn. Es tractarà d'una instal·lació per autoconsum compartit. Aquesta instal·lació té un pressupost d’adjudicació 116.783,37 €.

Es pot consultar l’estat actualitzat de les instal·lacions fotovoltaiques a l’apartat La Ciutat al Dia del web municipal.

Quan les 37 cobertes estiguin en funcionament, l’Ajuntament haurà multiplicat per 7,5 la seva capacitat de generar energia fotovoltaica (1.921.259 kWh) respecte a la produïda a l’octubre de 2022 (252.885 kWh). A més, el conjunt d’instal·lacions aconseguiran estalviar 442 TnCO2/any. L'energia anual produïda per aquestes instal·lacions seria equivalent al consum anual de 835 habitatges.

La instal·lació de cobertes fotovoltaiques forma part del Pa d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima de Mataró i s’emmarca en l’estratègia Mataró ple Clima com a mesura de reducció d’emissions i eficiència energètica.

La Diputació de Barcelona ha concedit a l’Ajuntament ajuts per import d’1,44 milions per a la instal·lació de noves cobertes fotovoltaiques en el marc del Programa Sectorial Renovables 2030 de suport a inversions locals pel clima.



Publicat a