Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament acosta als instituts i espais joves de la ciutat el procés participatiu Mataró Agenda Urbana 2030

Escoltar

L’Ajuntament acosta als instituts i espais joves de la ciutat el procés participatiu Mataró Agenda Urbana 2030

S’han celebrat tallers per sensibilitzar i divulgar aquesta iniciativa amb l’objectiu de donar-la a conèixer entre els adolescents i joves, recollir la seva opinió i saber com volen que sigui la ciutat del futur

L'exposició "Decidim avui la ciutat del demà" es pot visitar a l'Espai Mataró Connecta i després recorrerà diferents espais de la ciutat. Foto: Ajuntament de Mataró
L'exposició "Decidim avui la ciutat del demà" es pot visitar a l'Espai Mataró Connecta i després recorrerà diferents espais de la ciutat. Foto: Ajuntament de Mataró

Durant tot el mes de desembre uns 100 adolescents i joves estudiants de secundària de l’Institut Les Cinc Sènies, l’Institut Escola Mar Mediterrània i l’escola Cor de Maria així com adolescents i joves de diversos Espais Joves de la ciutat han participat, convidats per l’Ajuntament, en tallers de sensibilització on s’ha pogut recollir les seves opinions i la seva mirada sota el lema “Decidim avui la ciutat de demà”. En aquests tallers, i a partir de diferents dinàmiques participatives, s’ha reflexionat al voltant de 3 eixos relacionats amb les temàtiques prioritzades des de l’Agenda Urbana Mataró 2030: Mataró com a ciutat saludable; com a ciutat inclusiva; i com a ciutat resilient amb el canvi climàtic.

De tot el contingut generat ha sorgit un treball artístic que és el que s’exposa a l’Espai Mataró Connecta. L’exposició la conformen una sèrie de siluetes, que són una adaptació del format original de creació dels i les adolescents i, simbolitzen la seva mirada sobre la ciutat del futur recollint les seves pors, els seus somnis i també les seves propostes d’accions o idees per tal que la ciutat que somnien sigui possible al 2030.

Pel que fa a les pors els joves han posat sobre la taula l’augment de la violència i de la discriminació per raons de gènere, origen i orientació sexual, l’extinció d’espècies animals i vegetals, la manca d’espais verds, la inseguretat o la falta d’hospitals i centres mèdics. Els joves han expressat com a somnis per al Mataró del futur disposar de més espais participatius, viure en una ciutat on la diversitat sigui motiu d’orgull, on es respecti la natura, i que Mataró sigui una ciutat tecnològica i saludable entre d’altres. Finalment per aconseguir arribar a la ciutat que desitgen que sigui una realitat al 2030 proposen diferents accions com ara apostar pels productes de proximitat, fomentar l’ús dels vehicles elèctrics i el transport públic, incentivar l’energia solar, fer la ciutat més accessible per a les persones amb dificultats de mobilitat i tenir cura de la vegetació que hi ha a la ciutat entre moltes altres accions.

Podreu visitar l’exposició del 27 de febrer al 3 de març a l’Espai Mataró Connecta i posteriorment a altres espais on també s’exposarà: Centre Cívic Cabot i Barba, Espai Gatassa, la Biblioteca Antoni Comas, Biblioteca Popular i Biblioteca Pompeu Fabra.

Mataró Agenda Urbana 2030 és un procés de reflexió estratègica compartit amb tota la ciutadania i agents del territori per definir la ciutat que volem al 2030. Durant l’any 2022 es van proposar diferents espais participatius com fòrums, debats o tallers per a recollir l’opinió de diferents col·lectius i agents del territori per definir quins eren els reptes de la nostra ciutat de cara al 2030 i marcar un full de ruta que s’ha concretat en un pla d’Acció.

Durant el 2023 està previst continuar amb debats i diverses activitats de sensibilització i divulgació en relació al Mataró Agenda Urbana 2030.