Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament presenta el dispositiu per garantir la seguretat durant Les Santes

Escoltar

L’Ajuntament presenta el dispositiu per garantir la seguretat durant Les Santes

Per garantir la seguretat, el carrer de Sant Josep, en obres, es tallarà a la circulació de vianants durant les nits del 25 i del 28 de juliol, i hi haurà controls d’accés al Desvetllament Bellugós, a la Festa a la platja i al No n’hi ha prou. Els punts liles se situaran a la plaça de Santa Anna, al Parc Central i al Passeig Marítim.

D'esquerra a dreta, les regidores Heidi Pérez i Núria Moreno.
D'esquerra a dreta, les regidores Heidi Pérez i Núria Moreno.

Mataró ho té tot a punt per gaudir de Les Santes. La regidora de Seguretat, Núria Moreno, i la regidora d’Igualtat i Feminismes i adjunta de Cultura, Heidi Pérez, han presentat aquest matí els dispositius i campanyes que preveu l’Ajuntament per afrontar amb seguretat la Festa Major.

Amb l’objectiu que els actes de Les Santes se celebrin en entorns agradables i segurs per a la ciutadania, la Comissió Tècnica de Seguretat de la festa major ha preparat un dispositiu integral en els àmbits de la seguretat ciutadana, l’autoprotecció i la prevenció de riscos.

La Comissió Tècnica de Seguretat té com a objectiu analitzar els riscos que generen els diversos actes i dissenyar i coordinar els diversos dispositius de seguretat que actuaran durant la festa per aconseguir un sistema de protecció eficaç que garanteixi la màxima seguretat de les persones i minimitzi la severitat de les possibles incidències o accidents.

Aquesta comissió està integrada per membres de la Policia Local, Protecció Civil i Salut, Mobilitat, Espais Públics, Llicències i de la Direcció de Cultura.

Dispositiu de seguretat ciutadana

La Policia Local i els Mossos d’Esquadra treballaran de forma coordinada i comptaran amb efectius addicionals per garantir la seguretat durant la Festa Major, especialment durant els torns de nit. L’activitat policial se centrarà principalment en garantir la seguretat als actes públics de Les Santes, i en la prevenció de l’incivisme i de delictes, amb especial atenció a la prevenció d’aquells que atemptin contra la llibertat sexual.

La Policia Local comptarà amb una dotació d’agents específicament dedicats a protegir la ciutadania durant la Festa Major. Els Mossos d’Esquadra també tenen previst destinar unitats específiques d’àrees regionals de recursos operatius (ARRO) les nits més assenyalades i que reuneixen més persones a l’espai públic, especialment la Nit Boja (25 de juliol).

La Policia Local ha incorporat un dron d’última tecnologia com a eina de videovigilància durant les nits del 25 i del 27 de juliol per poder tenir millor visió dels actes i un control més efectiu dels punts foscos que permeti planificar la resposta més adequada en cas que es produeixi un incident. La utilització d’aquesta eina, que Policia Local ja va testejar durant la Processó General de Setmana Santa, forma part del procés de digitalització i d’innovació tecnològica del cos.

El dispositiu de control d’accés al centre històric durant la nit del 25 ampliarà la zona de control i l’horari. Així doncs, tant el Desvetllament, com l’Escapada a Negra Nit i la Pujada Tabalada comptaran amb aquest control per impedir l’accés a l’espai de realització de les activitats amb ampolles tant de vidre com de plàstic, ni amb objectes considerats perillosos.

Degut a l’elevada assistència de públic als actes tradicionals de la Nit Boja, la festa continua amb la necessitat de contraprogramar i oferir una proposta alternativa per no superar els aforaments establerts del centre històric i que els actes tradicionals es puguin celebrar amb normalitat i respecte cap a les figures institucionals. És per això que, des de fa anys, es programa un acte alternatiu a la platja. La Festa a la platja, enguany també comptarà amb un servei de control d’accés als passos subterranis i a la rotonda del Port. Aquests controls evitaran l’accés ampolles de vidre i d’objectes considerats perillosos.

El dia 28, durant el No n’hi ha prou! també s’implementarà aquest tipus de dispositiu a La Riera.

Dispositiu d’autoprotecció

El Servei de Protecció Civil, per la seva banda, té activat en fase d’alerta el Protocol Específic Municipal de Les Santes, on es fa anàlisi de tots els riscos i es defineixen totes les actuacions de cada grup operatiu. També serà qui s’encarregarà de coordinar el Centre de Coordinació d’Emergències Municipal (CECOPAL), que aplega els màxims responsables dels equips d’actuació i que es constituirà durant les nits del 25 i del 27 de juliol amb la finalitat de dur a terme una actuació immediata i coordinada si es produeix una emergència.

La festa també comptarà amb un ampli dispositiu sanitari per oferir assistència mèdica durant la celebració dels actes. Enguany la Nit Boja i la Tarda Guillada! comptaran amb dos hospitals de campanya instal·lats a l’escola Cor de Maria i a l’Escola Pia Santa Anna. El Centre Natació Mataró també es convertirà en una altre hospital de campanya per atendre les incidències durant la nit del 25 i el 27.

Els actes amb us d’artificis de pirotècnia també comptaran amb un dispositiu de primera intervenció per poder realitzar una ràpida intervenció en cas d’incendi i facilitar l’actuació del cos de Bombers.

El servei de serenos, que treballa en la detecció precoç de situacions de conflicte i incivisme i que també realitza tasques d’informació i suport a la ciutadania, concentrarà la seva presència en els espais on tinguin lloc els actes de la Festa Major.

Prevenció de riscos

El carrer de Sant Josep és un dels principals accessos a La Riera i també una de les principals vies d’evacuació de la festa. Les obres de millora i reurbanització que s’hi estan realitzan, condicionen el desenvolupament habitual dels actes de la festa i també la seguretat dels seus participants. És per aquesta raó que, aquest any, s’han reorganitzat els dispositius de seguretat i emergència i aquest vial no s’ha contemplat als plans d’emergència i seguretat. També s’ha ideat un dispositiu de gestió del flux de persones que hi transiten durant la celebració dels actes que implicarà talls o sentits únics de pas, segons l’aforament concentrat davant de l’Ajuntament.

Així doncs, el carrer de Sant Josep estarà tallat a la circulació de persones durant la Nit Boja (25 de juliol) i el No n’hi ha prou (28 de juliol). Durant la celebració d’altres actes com La Crida, la Tarda Guillada!, La Desfilada o La Passada, pel tram de vial comprès entre la Muralla del Tigre i la Riera només s’hi podrà circular en sentit plaça de les Tereses.

No callem

La campanya d’informació, prevenció i actuació davant les agressions sexistes, sexuals i LGTBIfòbiques es posa en marxa per setè any consecutiu amb motiu de la festa major de Les Santes 2023. Del 21 al 29 de juliol es posen tres punts d’informació, coneguts popularment com punts liles, amb tres professionals.

Aquests punts informatius estaran situats a la plaça de Santa Anna, el Parc Central i el Passeig Marítim. En els punts liles es dona informació i es poden atendre les incidències que es puguin presentar així com coordinar i derivar els casos a la xarxa d’atenció prevista en el Protocol per a l’abordatge integral de la violència masclista.

El Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones i d’Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere (CIRD) posa en marxa un servei de guàrdia per aquests dies per poder atendre les possibles derivacions de casos d’urgència.

“No callem. Des festa, respecta” i “No és No. Només Sí és Sí” són els lemes de la campanya comunicativa, present en els punts informatius i també en el material de difusió.

Servei especial de Mataró Bus

La nit del 27 de juliol Mataró Bus habilita com cada any un servei extraordinari per ajudar a desplaçar-s’hi tothom que vulgui veure el castell de Focs des del front marítim i gaudir després dels concerts a l’escenari de la platja del Varador.

S’habiliten tres línies especials amb diferents parades al llarg dels recorreguts:

  • Línia 10 Cirera / El Cargol / Rodalies
  • Linia 11 Galícia / Rodalies / El Cargol
  • Línia 12 Plaça de França / Rodalies 

Aquests serveis especials funcionaran a partir de les 22 h i acabaran al voltant de les 2 h, amb una freqüència d’un autobús cada 15 minuts.

Cal recordar, tot i així, que els focs es dispararan des de tres punts per tal d’arribar al màxim de gent possible.

Mataró Bus informarà sobre les afectacions dels actes de Les Santes al servei municipal mitjançant cartelleria a les parades i l’interior dels autobusos, a l’APP i al web matarobus.cat.

Afectacions als serveis de recollida selectiva dels residus

El servei de recollida selectiva mòbil dels residus implantat al Centre tindrà algunes afectacions els dies de major concentració d’actes de Les Santes. En concret, l'àrea de la plaça de Santa Anna no es posarà a la seva ubicació habitual entre els dies 19 i 30 de juliol. Les àrees de la plaça de l’Ajuntament, La Riera i la Muralla del Tigre tampoc es posaran entre els dies 25 i 30 de juliol. S'instal·laran nous punts de reforç a la zona de La Riera/Muralla dels Genovesos i al Camí Ral/Sant Antoni fins dissabte. L'àrea de Can Xammar també es reforçarà. Les altres àrees de selectiva mòbil poden veure afectat l’horari habitual d’instal·lació i retirada en funció de les activitats de Santes.

Pel que fa a la recollida comercial porta a porta, està previst traslladar les recollides nocturnes (envasos, orgànica i resta) per fer-les en horari de matí entre els dies 25 al 28 de juliol. El dia 29 ja es faran els serveis amb normalitat (per tant, hi haurà recollida d'envasos i orgànica al matí i a la nit). A més, el dijous 27, tot i ser festiu, comptarà  amb recollida d'envasos, que es reforçarà també el divendres 28 amb una recollida extraordinària.

Tant les afectacions a la selectiva mòbil com els canvis en la recollida comercial es comunicaran directament a les persones usuàries mitjançant cartelleria i l’app Mataró Neta Connecta.

Durant les festes s’incrementaran els serveis de neteja viària al Centre i al front marítim. Es reorganitzen els recursos i s'amplia un 20 % el nombre d'operaris que cada dia treballa als carrers (de 50 a 60).

Publicat a