Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Arc Metropolità celebra que s’obri el debat de la governança de la regió i reclama que sigui acordat de forma conjunta

Escoltar

L’Arc Metropolità celebra que s’obri el debat de la governança de la regió i reclama que sigui acordat de forma conjunta

Els alcaldes i alcaldesses de les ciutats de l’Arc Metropolità, entre elles Mataró, valoren en positiu la possibilitat d’obrir un debat sobre el futur de la Regió Metropolitana i, des de la singularitat de cada municipi, reclamem que aquest debat es faci des de l’anàlisi de les necessitats compartides per totes les ciutats que en formen part.

Imatge de Mataró des del Turó d'Onofre Arnau. Foto: Aj.
Imatge de Mataró des del Turó d'Onofre Arnau. Foto: Aj.

Actualment la Regió Metropolitana té tres visions diferents: Barcelona ciutat, Àrea Metropolitana i Arc Metropolità, amb interessos que no sempre convergeixen, però que necessàriament han de parlar-se, entendre’s, establir llaços i estratègies compartides i compartir governances.

Precisament, l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità va néixer per la manca real d’aquesta visió metropolitana per superar les dinàmiques centrades en la gran ciutat i el seu continu urbà. Aquesta agrupació de nou municipis amb unes característiques determinades i molt similars entre elles, aglutinen una població de prop de 900.000 habitants i comparteixen necessitats específiques i que poden ser diferents d’altres municipis de Barcelona. En aquest sentit, s’ha establert una estratègia conjunta i coherent en tot l'àmbit territorial de la regió metropolitana a partir d'una visió pròpia de les ciutats de l'Arc Metropolità i dels sistemes urbans que aquestes ciutats articulen.


El debat metropolità, un debat imprescindible

Des de la consciència de la complexitat d’aquest procés i les dificultats que suposa la seva articulació, però això no ens ha de fer perdre de vista un horitzó al qual hem d’aspirar per construir una realitat metropolitana que aglutini a tot el territori.

Des de l’Arc Metropolità, s’han iniciat aquests debats a través del PDU Metropolità en el qual, més enllà de la definició urbanística de l’AMB, té afectacions a la resta de la regió metropolitana i, per tant, és una bona oportunitat per parlar del conjunt. Aspectes com l’habitatge, les infraestructures, la mobilitat, els espais lliures, el desenvolupament econòmic o la cohesió social de les nostres ciutats hi han de ser presents.

Des de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona estem convençuts que el debat metropolità és un debat imprescindible i, per això, ens oferim per coliderar-lo i donar així inici a una nova governança en igualtat de condicions amb la resta d’institucions de la Regió.