Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Missa de Glòria de Les Santes de Mossèn Blanch celebra el 175è aniversari

Escoltar

La Missa de Glòria de Les Santes de Mossèn Blanch celebra el 175è aniversari

La Basílica de Santa Maria ha acollit avui 27 de juliol la Missa de Les Santes amb un cor format per 150 cantaires, els músics de l’orquestra i els solistes, tots ells dirigits sota la batuta de Clàudia Dubé. La diada de Mataró ha començat amb les Matinades, el Toc d’Ofici i l’Anada a ofici que enguany ha comptat, entre les autoritats, amb la Consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, com a convidada. El matí ha continuat amb la tradicional ballada de sardanes i la Desfilada fins a la dormida de les comparses. Glòria a Les Santes!

Els 150 cantaires són voluntaris i voluntàries. Foto: Albert Canalejo.
Els 150 cantaires són voluntaris i voluntàries. Foto: Albert Canalejo.


L’alcalde, David Bote, ha rebut al conjunt d’autoritats locals i a la Consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, davant de l’Ajuntament al ritme marcat per la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme. Un dels actes més institucionals del calendari mataroní que s’inicia amb l’Anada a ofici amb les Diablesses, els Tabalers do Maresme, la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers, el Dragalió, el Drac i els seus tabalers, els Nans i la Família Robafaves amb els flabiolaires, l’Àliga i els Ministrils, l’Herald i les Trampes i els Macers. La comitiva ha enfilat la Riera i ha passat pel carrer Nou, un indret on la ciutadania gaudeix d’un dels actes documentats més antics de la Festa Major.

La Missa de Glòria de Les Santes de Mossèn Blanch ha celebrat aquest 2023 el seu 175è aniversari. L’any 1848, enmig de l’Ofici de Les Santes, es va estrenar una Missa de Glòria, obra d’un jove seminarista mataroní anomenat Manuel Blanch. De música captivadora, de l’estil operístic d’aquella època, s’ha interpretat de forma gairebé ininterrompuda cada 27 de juliol a la Basílica de Santa Maria.

Per a la celebració, el cor de cantaires voluntaris ha estat de fins a 150 persones que han assajat  durant tot l’any. Pel que fa als músics, dirigits per Clàudia Dubé, s’ha comptat amb els següents solistes: Marga Cloquell (soprano), Marisa Martins (contralt), Alberto Canet (tenor) i Pau Bordas (baix) acompanyat pels músics de l’orquestra.

La festa major de Les Santes va ser declarada festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya el 2010, i la Missa de les Santes n’és un element destacat juntament amb la Família Robafaves, els nans i el ritual de la Dormida.

Precisament el matí del 27 de juliol ha acabat amb la Dormida de les figures a l’edifici de l’Ajuntament, abans però s’ha portat a terme la tradicional ballada de sardanes al carrer d’en Pujol on es creu que van néixer Les Santes, el pilar els Capgrossos, la volada de coloms i el ball de l’Àliga.

Glòria a Les Santes!

Els actes continuen fins al 29 de juliol amb propostes per a tots els públics.

Galeria d'Imatges