Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La rapera i activista feminista Yezli Mic visitarà Mataró en el programa de Ciutats Defensores dels Drets Humans

Escoltar

La rapera i activista feminista Yezli Mic visitarà Mataró en el programa de Ciutats Defensores dels Drets Humans

L’Espai Mataró Connecta acollirà el proper dimecres 4 d’octubre, a les 17.30 hores, una xerrada amb la rapera i activista feminista d’El Salvador, Yezli Mic, que parlarà sobre el Hip Hop femení. L’acte, obert a tothom, s’emmarca en l’edició tardor del projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans on set defensors dels Drets Humans d’arreu del món són convidats a Catalunya per explicar les seves vivències, el seu activisme i la seva tasca a favor dels Drets Humans.

Amb el títol “El rap permet posar paraules i humanitzar les coses”, la rapera i activista feminista Yezli Mic explicarà a Mataró la seva trajectòria i el seu treball en defensa dels Drets Humans al seu país: El Salvador on s’incompleixen drets bàsics de les persones. El dimecres 4 d’octubre, a les 17.30 hores, començarà aquest acte de reivindicació i apoderament de les dones a través de la música. L’entrada és gratuïta i oberta a tothom.

Des del 2018, Mataró està adherida al programa de Ciutats Defensores dels Drets Humans que treballa per visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels Drets Humans i denunciar la persecució que pateixen.

Yezli Mic

Ser dona a El Salvador no és una tasca fàcil. Ser dona, rapera i feminista, encara menys. Yezli Mic, de 26 anys, ho sap des que, d’adolescent, es va començar a adonar del problemàtic que podia resultar ser una dona en un dels països amb una de les taxes de feminicidis més altes del món. Va començar a escriure versos i a rapejar de manera totalment autodidacta el 2011 i per pura casualitat, perquè ho havia vist fer als carrers del seu barri. Es va iniciar al món del hip hop amb una crew, però el 2016 va decidir emprendre un altre camí: va crear un xat amb les noies raperes que coneixia per compondre una cançó col·lectiva que parlés dels drets de les dones.

D’aquí va sorgir el col·lectiu Hip Hop Femení, també conformat per dones grafiteres en un inici. Actualment, Yezli Mic, Jennifer Alisson Rivas (Queen), Margareth Arantxa Guevara (Ariz) i Joselin Elizabeth García (Yoshi dj) són les raperes que estan al capdavant d’aquest col·lectiu, que també treballa braç a braç amb col·lectius feministes. Yezli Mic assegura que treballar amb les feministes els ha permès apoderar-se, aprendre i aconseguir nous espais. Diu que, com a col·lectiu, els ha canviat la vida, perquè “teníem el talent però ens faltava el missatge”. A més de rapejar, Hip Hop Femení també imparteix xerrades, tallers i formacions relacionades amb drets humans i la violència contra les dones. 

El dia a dia de Yezli Mic es divideix entre el treball —s’encarrega d’una parada ambulant de gasoses i coques— i els versos. Està orgullosa del camí que està recorrent, ja que està fet a base de constància, esforç i aprenentatge. “Quan vaig començar a rapejar, em vaig adonar que podia entonar. A poc a poc vaig anar descobrint les meves capacitats”, explica.  

(Font: Ciutats Defensores dels Drets Humans)

Publicat a