Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova una proposta de resolució per reduir el malbaratament alimentari i per un consum responsable

Escoltar

Mataró aprova una proposta de resolució per reduir el malbaratament alimentari i per un consum responsable

El Ple municipal va aprovar ahir la proposta, presentada per ERC. Es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups –PSC, ERC, Junts, PP, En Comú Podem Mataró i CUP– excepte VOX, que es va abstenir.

El text íntegre aprovat és el següent:

“En aquests últims anys hi ha una crisi social i climàtica on l’encariment de la vida, l’accés a l’habitatge i el pagament dels subministraments ens ha portat a una situació límit de les famílies mataronines que ha comportat tant la racionalització de la despesa familiar, com la de la cistella de la compra. Si comparem els ingressos amb les despeses, el 16% de la població ha quedat sota el llindar de la pobresa. Consegüentment, moltes famílies, tot i disposar d’algunes feines que ofereixen els ingressos mínims, viuen en un context d’incertesa i en ocasions la major part dels afectats són infants.

A través dels mitjans de comunicació s’ha denunciat el malbaratament d’aliments estructural que es pateix en la nostra societat, tal com esmenta el programa “Som el que llencem”, que situa aquesta xifra en el 35% del total produït. Destaquem que, a part de la producció del producte, també hi està relacionat el consum energètic malbaratat en la inversió en el sector primari agrícola o en el de l’energia en aliments ja processats, cuinats o elaborats destinats al consum directe.

Si més no, des d’ERC volem que es percebi la profunditat del problema. Ja que és una qüestió que ens afecta en l’àmbit social i climàtic. En l’àmbit social, hi ha la importància que “ningú passi gana” a la ciutat de Mataró, un fet que es pot veure mitigat gràcies a diverses iniciatives socials i solidàries. En l’àmbit climàtic, les conseqüències de tot aquell producte primari que es produeix, però no es consumeix i en molts casos acaba sent llençat a la brossa.

Millorar la situació no és impossible, ni extremadament complicat. A Catalunya comptem amb diverses iniciatives que deixen de costat l’estètica de les fruites i les verdures o que reaprofiten el menjar que els comerços de la ciutat llençarien, ja que l'endemà no els podrien posar a la venda.

Too good to go, Foodback o Talkual són algunes d’aquestes iniciatives amb un petit gest ajuden a evitar el rebuig del menjar. Too good to go ofereix el menjar que els establiments no han pogut vendre i el posen a la venda per un preu més econòmic, d’aquesta manera es promou la compra d'aliments ja manipulats, per molt que no siguin frescos de primera hora. Tant Foodback, com Talkual són iniciatives que deixen de banda la importància que se li dona a l’estètica i a la imatge de l'aliment, i a un preu més econòmic, posen a la venda aquells productes que els productors no consideren prou atractius.

Des del grup d’ERC Mataró no compartim aquest malbaratament i considerem necessari posar èmfasi en les accions que es puguin dur a terme des del nostre municipi. Com ja deia el Capità Enciam “els petits canvis són poderosos”. Som conscients que no podem revertir des de l'àmbit productiu aquesta realitat, però sí que podem corregir-la a partir de les xarxes locals. Alhora, recalcant que la responsabilitat recau en tothom, productors, comerciants, grans superfícies, petits negocis, ciutadania i administració.

Per tot el que s'ha exposat, des del Grup Municipal d’ERC proposem el següent acord:

1.- Pel que fa als comerciants, des de l’Ajuntament es treballarà per facilitar als pagesos i als magatzems de la ciutat que aquella producció que no poden posar a la venda no acabi sent llençada.

2.- Que els mercats ambulants, que acostumen a fer-se el dissabte, destinin una part del dia a vendre a un preu més assequible, allò que no podran vendre l'endemà i promoure que els supermercats i grans superfícies puguin adherir-se a iniciatives similars per a la prevenció del malbaratament alimentari. 

3.- Realitzar una campanya de sensibilització i conscienciació sobre la importància de no malbaratar els aliments, ja que el planeta no s’ho pot permetre. Cal recalcar la importància social i deixar enrere el rerefons econòmic.

4.- Vetllar perquè les persones i famílies vulnerables puguin accedir amb facilitat a producte fresc i de qualitat. El benefici nutricional de consumir producte fresc a un preu assequible és clarament millor que fer-ho a partir de productes processats que en molts casos, són més econòmics que el producte fresc però de qualitat inferior.

5.- L’Ajuntament de Mataró col·laborarà amb iniciatives que lluitin contra el malbaratament alimentari i posin a disposició de la ciutadania els productes que no es venguin”.


Publicat a