Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebrarà el 175è aniversari de l’arribada del primer tren amb un espectacle de drons

Escoltar

Mataró celebrarà el 175è aniversari de l’arribada del primer tren amb un espectacle de drons

El 28 d’octubre d’enguany farà 175 anys de la posada en funcionament del primer tren de la península. Mataró, que ha exercit de capital de la celebració de l’efemèride, acollirà el mateix dia de l’aniversari una jornada intensa plena d’activitats. Una de les quals és un esdeveniment mai vist a la ciutat fins ara: un espectacle de drons que recrea la històrica fita impulsada pel mataroní Miquel Biada. Del 25 al 27 d’octubre Mataró acollirà el IX Congrés d’Història Ferroviària amb la participació d’experts de 12 països.

D'esquerra a dreta: Miquel Àngel Vadell, 1r tinent d'alcalde; David Bote, alcalde de Mataró i Joan Sarrias, regidor de Promoció de Ciutat
D'esquerra a dreta: Miquel Àngel Vadell, 1r tinent d'alcalde; David Bote, alcalde de Mataró i Joan Sarrias, regidor de Promoció de Ciutat

El dia 5 de gener del 2023 la carrossa del tren de la cavalcada de Mataró feia esment que enguany es compleix 175 anys del primer tren de la península, que va sortir de Barcelona i va arribar a Mataró. Aquell va ser el tret de sortida de la commemoració d’aquesta fita històrica que va esdevenir un punt d’inflexió a la història del país: va ser l’inici del transport de mercaderies i persones. La capital del Maresme, juntament amb altres administracions, empreses i entitats, des de llavors estan organitzant un conjunt d’activitats per a celebrar l’efemèride, amb una imatge conjunta proporcionada per l’Ajuntament de Mataró que s’ha utilitzat a diferents ciutats de Catalunya i també a l’Estat (a l’estació d’Atocha, al Museo del Ferrocarril de Madrid, la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, etc.).

Fins ara s’han fet un total de 95 activitats (60 de les quals a Mataró) com ara concerts, activitats familiars, visites teatralitzades, rutes gastronòmiques exposicions, un escape room organitzat pel NEM i que encara està en funcionament, una ruta de la tapa especial organitzada pel Gremi d’Hostelaria de Mataró, les pastisseries de la ciutat van fer mones per celebrar l’efemèride... entre d’altres.

El punt culminant de la celebració serà el pròxim 28 d’octubre, el dia de l’aniversari, i Mataró proposa una jornada plena d’activitats per a tots els gustos.

Els actes començaran al matí amb la part institucional de la celebració. A les 10.15 h de l'Estació de França de Barcelona sortirà en direcció a Mataró un tren especial vinilat amb la imatge mataronina de la celebració i amb una exposició de fotografies a l’interior. En el tren hi viatjaran diferents autoritats del Comité d’Honor: la ministra de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, Raquel Sánchez; la consellera de Territori, Ester Capella; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret Sabidó; el president del Consell Comarcal del Maresme, Francesc Alemany; el president de RENFE, Raül Blanco, la presidenta ADIF, María Luísa Domínguez González i el director gerent de la Fundación Ferrocarriles Españoles, Adrián Fernández. L’alcalde de Mataró, David Bote els rebrà a l’estació de Mataró.

Des del matí del 27 d’octubre i fins al 29 d’octubre al vespre al Port de Mataró (davant les oficines) es podrà veure la locomotora Mataró. La Mataró, com es coneix popularment, va ser la locomotora que es va fer servir durant el primer trajecte el 28 d’octubre de 1848. La màquina va ser desballestada després de  patir un accident, i l’any 1948 es va fer una rèplica de l’original, que actualment està exposada al Museu del Ferrocarril de Catalunya ubicat a Vilanova i la Geltrú.

A les 11.15 h serà el moment de fer la tradicional ofrena floral al monument de Miquel Biada, i tot seguit s'anirà al port de Mataró, davant la locomotora, per fer els parlaments institucionals i escoltar la coral La joia d’Alella.

A la tarda s’esdevindrà el gran gruix de les activitats de la commemoració dels 175 anys del primer tren. A les 18 h començarà la “Festa del 1r tren” i la visita dels espais “Racons del Tren”, a la planta baixa de l’Ajuntament. Serà un tastet al passat ferroviari amb diferents elements històrics relacionats amb el ferrocarril com fanals que hi havia abans a les estacions, la maqueta de la locomotora Mataró, un tram d’una via de tren i fotografies històriques, entre d’altres.

El dia de la festa es podrà visitar l'exposició “Barcelona – Mataró 1848. El tren del Maresme”, que s’inaugura el 20 d’octubre, i que es podrà veure a Can Serra i també a Can Palauet, gràcies a la coorganització del Museu de Mataró i de l’Arxiu Comarcal del Maresme. El dia 28 s'inaugurarà l'exposició de maquetes ferroviàries a Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró.

A les 18.30 h des de l’Ajuntament es farà una crida a la ciutadania per anar al Passeig Marítim, zona principal dels actes, al ritme de tambors.

Allà fins a les 20.30 h hi haurà activitats familiars com conta contes, pinta cares i jocs pels menuts de la casa, amb la col·laboració de la Fundació El Maresme.

A les 20 h a la zona d'aigües del Port el reconegut humorista Peyu, farà riure a petits i grans en un espectacle patrocinat per l'empresa Vera.

La música sonarà a l’escenari principal, amb un recital a càrrec de l’Agrupació Musical del Maresme, per donar pas al gran moment de la nit: “El somni d’un mataroní”. Aquest espectacle consta de dues parts: una entrevista teatralitzada amb el personatge de Miquel Biada i un espectacle de drons que recrea com es va gestar aquest moment històric per a la península. Aquest és el primer espectacle d’aquestes característiques que es fa a Mataró i anirà a càrrec de l’empresa Flock Drone Art, empresa catalana especialitzada  en muntatges amb drons, que ha fet un espectacle a mida per  a l’ocasió. 175 drons s’enlairaran al cel mataroní per fer figures a 100 metres d’alçada i amb una banda sonora especial per l’espectacle on no faltaran sons de tren, sons cubans i imatges com l’estació de tren, la figura de Miquel Biada i La Mataró, entre d’altres. Es podrà veure des del Passeig Marítim, el port i d’altres punts de la ciutat.

La celebració s’acabarà amb un concert de versions dels anys 80 i 90 a càrrec de la banda The Sneakers Music Band.

Organitzada des de l’Oficina d’Oportunitats de l’Ajuntament de Mataró, la festa compta amb el patrocini de les empreses Vera i Anma i el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, RENFE, ADIF, la Fundación de Ferrocarriles Españoles, el Consorci Port de Mataró, la Fundació El Maresme i Flock Drone Art.

Una mica d’història

El 28 d'octubre del 1848 va sortir de Barcelona el primer tren de la península Ibèrica amb destinació a Mataró. Aquest primer tren va ser un punt d’inflexió a la història del país: va ser l’inici del transport de mercaderies i persones. El tren va impulsar la importació i exportació reduint els temps de desplaçament i millorant la tecnologia de les comunicacions. Així mateix, va facilitar la mobilitat de persones i idees, va representar una interconnexió a la comarca i un acostament a la frontera francesa.

Amb el primer tren van arribar també els primers estiuejants: la burgesia de Barcelona que invertien a la comarca del Maresme.

El primer tren de Barcelona a Mataró va ser l’inici d'un camí cap al progrés i l'auge de la industrialització cap al futur. Cent setanta-cinc anys després, aquell primer recorregut s'ha convertit en l'actual línia R1, la primera línia de rodalies en nombre de passatgers.

 

Les activitats

A partir del projecte mataroní “175 anys de Tren, Barcelona Mataró” es va crear una comissió per treballar la proposta d’activitats a fer durant aquest any 2023 arreu de Catalunya, coordinat pel Museu del Ferrocarril de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró. En aquesta comissió, sota el nom del Grup de Sants, també hi participa la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, el Consell Comarcal del Maresme, RENFE, FGC, TMB, ADIF, el Cercle històric Miquel Biada i la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril. Es faran activitats fins a mitjans de l’any 2024.

Una de les activitats més destacades d’aquest any és el IX Congrés d’història ferroviària, organitzat per l’Associació Ibèrica d'Història Ferroviària (ASIHF) i l’Ajuntament de Mataró, que se celebrarà a Mataró del 25 al 27 d’octubre. Durant els tres dies del Congrés d’Història Ferroviària que es farà al TecnoCampus, es preveu la participació d’experts de 12 països. El programa ofereix la possibilitat d'assistir al voltant de 80 propostes de comunicació organitzades en sis sessions, i el taller "Logística y desarrollo. El ferrocarril Barcelona Mataró y el crecimiento económico".

El mateix dia 28 d’octubre el cupó del sorteig de l’ONCE serà un homenatge a l’arribada del primer tren a Mataró, gràcies a un acord que van signar el mes de març l’alcalde de Mataró, David Bote i el president de l’ONCE, Miguel Carballeda.

L’Ajuntament de Mataró i el Cercle Històric Miquel Biada han organitzat sis exposicions que aniran itinerant per diferents espais de Mataró per recordar la història del ferrocarril a la ciutat des de diferents vessants.

La capital del Maresme ha aportat a tota la celebració de l’efemèride el logotip i la imatge de campanya creada per a l’ocasió i la plataforma web que concentra tots els actes: www.175tren.com.