Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró ha reduït un 10 % el consum d’aigua durant els mesos d’estiu respecte l’any passat

Escoltar

Mataró ha reduït un 10 % el consum d’aigua durant els mesos d’estiu respecte l’any passat

El Comitè Municipal de Sequera ha constatat que les mesures d’estalvi i la conscienciació ciutadana s’han traduït en una reducció del consum d’aigua. A nivell domèstic, durant els mesos de juny a agost, aquesta reducció ha estat del 5,2 % en comparació amb el 2022. L'Ajuntament agraeix l'esforç a la ciutadania i fa una crida a seguir aplicant aquestes mesures d'estalvi, ja que la situació d’excepcionalitat persisteix.

El consum total d’aigua a Mataró s’ha reduït a l’entorn del 10 % durant els mesos d’estiu, comparat amb el mateix període de 2022. En concret, la reducció ha estat de l’11 % durant el juny (522.724 m3 consumits); del 10 % durant el juliol (541.203 m3) i del 8 % durant l’agost (497.191 m3). A nivell domèstic, en aquests mesos, la reducció ha estat del 6,2 % durant el juny (362.102 m3); del 5,3 % durant el juliol (373.839 m3) i del 4,2 % durant l’agost (344.487 m3).

Aquestes xifres situen la dotació d’aigua a Mataró en els 171 litres per habitant i dia, per sota del màxim permès per l’Agència Catalana de l’Aigua en la situació d’excepcionalitat en què ens trobem (230 litres per habitant i dia).

El Comitè Municipal de Sequera es va reunir aquest dimecres per valorar com està afectant a Mataró la situació d’excepcionalitat per sequera i va constatar que la reducció global del consum d’aigua a la ciutat es deu tant de les mesures d’estalvi aplicades per l’Ajuntament (restriccions en el volum d’aigua destinat al reg municipal i la neteja de carrers, tancament de les fonts ornamentals i de les dutxes de la platja) com de la conscienciació ciutadana, ja que es constata i s’aplaudeix també l’esforç fet pels veïns i veïnes de Mataró per reduir el consum d’aigua a nivell domèstic.

Malgrat això, l’Ajuntament fa una crida a la ciutadania a seguir aplicant les mesures d’estalvi establertes per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per no empitjorar l’estat de les reserves generals davant la sequera.

Es recorda, per exemple, que el reg està limitat a la supervivència d’arbres i plantes, només mitjançant reg gota a gota o regadora i de 20 h a 8 h; que no es permet en cap cas l’ompliment de piscines privades d’ús individual o unifamiliar; o que no es poden netejar amb aigua potable carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ni públics ni privats.

Podeu consultar al web d’Aigües de Mataró totes les restriccions i també els consells per estalviar a casa.


Pla d’emergència en situació de sequera

Mataró va aprovar al 2022 el seu Pla d’emergència en situació de sequera, com instrument per orientar la presa de decisions a nivell municipal i en el marc normatiu del Pla Hidrològic Nacional i del Pla especial d’actuació en situacions d’alerta i eventual sequera redactat per l’ACA a Catalunya.

En compliment a aquest pla, a més de les mesures aplicades per reduir el consum a la ciutat, Aigües de Mataró ha augmentat el volum d’aigua procedent de fonts pròpies (pous) que s’aporta a la xarxa de distribució.

Des de l’inici de l’estat d’alerta per la sequera a finals de 2022 fins al 31 d’agost de 2023 s’han aportat 1.333.251 m3 procedents de pous del municipi dels 1.380.500 m3 definits com a objectiu al Pla d’emergència en situació de sequera. El nivell de compliment global, doncs, és del 96,6 %.

 

Publicat a