Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tot a punt per a la celebració de la Festa del primer tren

Escoltar

Tot a punt per a la celebració de la Festa del primer tren

Dissabte 28 d’octubre Mataró serà la capital de la celebració del 175è aniversari del primer tren de la península. Des del matí i fins ben entrada la nit hi haurà concerts, activitats familiars, actuacions teatrals i un esdeveniment mai vist a la ciutat: un espectacle fet amb drons que il·luminaran el cel mataroní. El Port de Mataró col·labora en la realització de la festa.

El Passeig Marítim i el Port seran els espais principals de la festa. Per tal de poder fer les activitats el Passeig Marítim es tallarà el trànsit de la rotonda d’entrada al port fins a la rotonda del Cargol de les 16 h a les 2 de la matinada. Un tram del braç del Port també estarà tallat des de les 14 fins les 24 h, perquè serà la zona de llançament dels drons. Es tallarà des de l'inici dl braç i fins a 300 metres. S'hi podrà accedir per la la part del nou mirador.

Des del matí del 27 d’octubre i fins a la nit del 29  d’octubre al Port de Mataró s’instal·larà La Mataró, la locomotora que es va fer servir durant el primer trajecte el 28 d’octubre de 1848. La màquina va ser desballestada després de patir un accident, i l’any 1948 es va fer una rèplica de l’original, que actualment està exposada permanentment al Museu del Ferrocarril de Catalunya ubicat a Vilanova i la Geltrú. Es traslladarà fins a Mataró per a l’ocasió, fent-la accessible a tots els ciutadans.

La Festa del primer tren es concentrarà el dissabte 28, dia de l’aniversari. A les 10.15 h des de l’estació de França sortirà en direcció a Mataró un tren especial organitzat per RENFE, que farà el trajecte original, amb la imatge mataronina de la celebració i amb una exposició de fotografies a l’interior. En el comboi hi viatjaran diferents convidats especials.

L’ofrena floral al monument de Miquel Biada canvia d’horari i es farà a les 11 h. A les 11.30 h s’anirà al port de Mataró, davant la locomotora, per fer els parlaments institucionals i escoltar la coral La Polifònica Joia d’Alella. Entre les 10 i les 12 h, l’Avinguda del Maresme estarà tallada al trànsit, en el tram entre la Ronda Barceló i l’accés al Cargol.

A partir de les 18 h es podrà visitar els espais “Racons del Tren”, a la planta baixa de l’Ajuntament. Serà una ambientació ferroviària amb diferents elements històrics relacionats amb el tren, que es podrà veure fins a 17 de novembre. A les 18.30 h des de l’Ajuntament es farà una crida a la ciutadania per anar al Passeig Marítim al ritme de tambors, amb la xaranga Boetukada.

Allà, des de les 17.30 i fins a les 20.30 h hi haurà activitats familiars com conta contes, pinta cares i jocs pels menuts de la casa, amb la col·laboració de la Fundació El Maresme. També hi haurà una zona de foodtrucks amb diferents propostes gastronòmiques.

A les 20 h el reconegut humorista Peyu, oferirà un monòleg patrocinat per l’empresa Vera, a la zona de fonts d’aigua del Port de Mataró.

A les 20.45 h música sonarà a l’escenari principal, amb un recital a càrrec de l’Agrupació Musical del Maresme, per donar pas al gran moment de la nit: “El somni d’un mataroní” (21.45 h). Aquest espectacle consta de dues parts: una entrevista teatralitzada amb el personatge de Miquel Biada, que conduirà l'actriu mataronina Jèssica Pérez, i un espectacle de drons que recrea com es va gestar aquest moment històric per a la península. Aquest és el primer espectacle d’aquestes característiques que es fa a Mataró i anirà a càrrec de l’empresa Flock Drone Art, empresa catalana especialitzada  en muntatges amb drons, que ha fet un espectacle a mida per  a l’ocasió. 175 drons s’enlairaran al cel mataroní per fer figures a 100 metres d’alçada i amb una banda sonora especial per l’espectacle on no faltaran sons de tren, sons cubans i imatges com l’estació de tren, la figura de Miquel Biada i La Mataró, entre d’altres. Es podrà veure des del Passeig Marítim, el port i d’altres punts de la ciutat.

La festa acabarà amb l’actuació del grup de versions The Sneakers Music Band, que interpretarà els grans temes dels anys 80 i 90.

Podeu consultar la programació completa de la festa i altres activitats de la celebració a tot Catalunya al web 175tren.com.