Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Vuit centres de secundària de Mataró inicien un programa pioner en competències digitals del professorat

Escoltar

Vuit centres de secundària de Mataró inicien un programa pioner en competències digitals del professorat

El TecnoCampus ha presentat el programa EDUX Innovació Digital Mataró, impulsat per HUB4T, el centre de formació permanent del centre universitari. Aquest programa vol esdevenir una plataforma d'innovació digital dirigida a centres educatius mitjançant la formació i l'acompanyament en l'ús i l'aplicació a l'aula de tecnologies audiovisuals.

La regidora d'Educació, Bea Delgado, i el director general de TecnoCampus, Josep Lluís Checa, entregant el material a un centre escolar. Foto: TCM
La regidora d'Educació, Bea Delgado, i el director general de TecnoCampus, Josep Lluís Checa, entregant el material a un centre escolar. Foto: TCM

Alhora, el projecte té com a objectiu la creació d'una xarxa de col·laboració entre els centres participants centrada en les competències digitals del professorat en l'àmbit mediàtic. El programa s’adreça 8 centres educatius de la ciutat de Mataró i comptarà amb la participació de més de 100 docents, en una iniciativa pionera per impulsar la innovació i la millora de les competències digitals a l’àmbit educatiu.

El projecte ha estat seleccionat en la convocatòria per a l'impuls digital a l'educació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Compta amb el finançament del fons Next Generation, amb una dotació econòmica de 134.800 euros. El programa consta d'un itinerari que inclou sessions de treball conjuntes entre els centres públics i concertats participants, sessions personalitzades a cadascun dels centres i una formació MRCDD (Marc de Referència de la Competència Digital Docent) del nivell B2.2, on els eixos temàtics i estratègics que es desenvoluparan són la comunicació, els llenguatges i l'educació mediàtica, així com el pensament crític.

Aquest projecte d’innovació digital incorpora una maleta audiovisual, que avui ja s'ha lliurat als representants de cada un dels vuit centres participants per afavorir l’aprenentatge en base a situacions reals i dotar al centre d’un equipament cabdal per a la implementació del projectes de comunicació digital. Els coordinadors del programa són els professors del TecnoCampus Àlex Araujo, per a la part acadèmica, i Carles Garcia, per a la part digital.

El programa, que té una durada de vuit mesos, està dividit en tres fases. En la primera i la tercera, es treballa el compromís professional, mitjançant la creació d'una xarxa de col·laboració entre centres públics i privats de la ciutat. En aquest sentit, les diferents trobades plantejades tenen com a objectiu definir plataformes transversals de col·laboració en l'àmbit audiovisual de la proposta, amb la creació d'un diari digital conjunt que permeti treballar tant l'empoderament com el desenvolupament de la competència digital en l'alumnat.

En la segona fase, es realitzaran intervencions presencials a cada centre que aniran acompanyades de la formació en el nivell B2.2, que permetrà treballar en els continguts digitals tant des del punt de vista de la recerca, creació i difusió, com des de la perspectiva de l'aplicació a l'aula a través de diverses estratègies d'ensenyament i aprenentatge.

Per garantir la transferència d'aquest coneixement als processos aplicables als centres, després de cada bloc de treball del curs es coordinaran les trobades presencials que, amb el suport del personal del projecte, serviran per aplicar de manera pràctica els continguts a les necessitats de cada centre.

La Xarxa EDUX Innovació Digital Mataró estarà formada per l’Administració Pública (Servei Educació Ajuntament de Mataró i Serveis Territorials d’Educació Maresme i Vallès Oriental), centres públics i concertats i la Universitat (centre universitari TecnoCampus). L’objectiu principal serà la promoció, dinamització i suport per garantir la transmissió de coneixement i bones pràctiques d’ensenyament en l’àmbit digital.

La xarxa es basa en tres pilars:

1. ENTORNS D’APRENENTATGE: Definició i utilització d’espais i laboratoris de digitalització dels diferents centres i la Universitat per al desenvolupament de projectes digitals conjunts des de la fase pre-seed fins al prototipat.

2.COL.LABORACIÓ PÚBLIC-PRIVADA: Connexió entre administracions, Universitat i els centres d’ensenyament de la ciutat. En fase 2 es preveu la incorporació de l’empresa i la ciutadania, potenciant el model Quàdruple Hèlix per al desenvolupament de projectes conjunts de transferència digital, connectant centres d’ensenyament, empreses i investigadors.

3. COMUNITAT D’INNOVACIÓ DIGITAL: Creació d’un entorn físic i virtual per compartir i crear nous projectes innovadors i gestionar el coneixement.

Els centres participants son: Institut Alexandre Satorras, Institut les Cinc Sènies, Escola Pia Mataró, Fundació Privada GEM, INS Laia Arquera, INS Josep Puig i Cadafalch, Institut Miquel Biada i Institut Thos i Codina

Les maletes audiovisuals que es lliuren als centres estan formades per: càmera de vídeo amb carregador, bateria extra, trípode i motxilla transport, croma portàtil, micròfon de solapa sense fils, paravents, micròfons,auriculars, gravadora d'àudio portàtil, targetes SD, pack d’il·luminació bàsic, cèrcol d'anell led i pantalla difusora de llum. TecnoCampus es dotarà també dels mateixos equipaments audiovisuals que ubicarà en un espai formatiu ad-hoc "learning lab" ubicat al local de HUB4T

Publicat a