Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Marfà mostra els inicis de l’esport a Mataró i la seva relació amb el desenvolupament industrial de la ciutat

Escoltar

Can Marfà mostra els inicis de l’esport a Mataró i la seva relació amb el desenvolupament industrial de la ciutat

“Esport, indústria i modernitat” és una exposició itinerant produïda pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya que presenta a través de vuit àmbits temàtics, l’estreta relació entre els orígens de l’esport modern i el desenvolupament científic, tecnològic i industrial

La regidora de Cultura, Heidi Pérez, la directora del Museu de Mataró, Anna Capella i el director del Museu de Ciència i Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau, durant la inauguració de l'exposició
La regidora de Cultura, Heidi Pérez, la directora del Museu de Mataró, Anna Capella i el director del Museu de Ciència i Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau, durant la inauguració de l'exposició

La mostra, que s'ha inaugurat avui, exposa els inicis de l’esport a Catalunya, des de l’últim terç del segle XIX fins a l’organització de l’Olimpíada Popular i l’esclat de la Guerra Civil, moment en el qual es trenca de manera abrupta l’evolució dels avenços tecnològics, socials i econòmics relacionats amb la pràctica esportiva, que s’havien iniciat amb la revolució industrial. “Esport indústria i modernitat” explica l’evolució social dels esports, una pràctica exclusiva de les classes benestants que amb el pas dels anys es democratitza i s’acaba convertint en un fenomen de masses; l’evolució de la dona en la pràctica esportiva; els esports tradicionals i l’aparició de nous esports fruit dels avenços científics, tècnics i industrials.

L’exposició explica com, en els seus inicis, l’esport era una activitat exclusiva de les classes benestants que no es va democratitzar fins als anys 1920 gràcies a les millores laborals que va aconseguir el moviment obrer. La classe popular es va incorporar a la pràctica esportiva i el consum d’espectacles esportius el va convertir en un fenomen de masses. A això s’hi va afegir la reglamentació dels esports, l’organització dels clubs i les federacions, així com la comercialització, la professionalització de la premsa esportiva i l’aparició de la ràdio com a factors claus per al seu desenvolupament. Els esports tradicionals van conviure amb el naixement de nous esports sorgits dels avenços científics, industrials i tècnics, com l’automobilisme, l’aviació o el ciclisme.

El viatge d’aquesta exposició itinerant comença a Mataró i en la mostra que es podrà veure a Can Marfà s’incorporen imatges, informació i material sobre la història de l’esport local; s’ha treballat en la producció de nous continguts que complementen el relat de cadascun dels vuit àmbits en què s’estructura l’exposició. L’objectiu passa per explicar com van ser els inicis de l’esport a Mataró i mostrar l’extraordinària diversitat d’iniciatives que es van produir a la ciutat, coincidint amb el desenvolupament industrial, comercial i social de finals del segle XIX i primer terç del segle XX:

  1. Els inicis de l’esport modern a Mataró
  2. Els primers clubs, les primeres associacions
  3. Del gaudi al coneixement del territori
  4. Les pioneres de l’esport a Mataró
  5. Motor i modernitat al “Circuit de Llevant”
  6. L’esport i els sectors industrials a Mataró
  7. Les primeres publicacions esportives a Mataró
  8. Innovació tèxtil i esport

Per a la realització d’aquesta exposició s’ha comptat amb la col·laboració de més d’una quinzena d’entitats, empreses i particulars que han cedit objectes i documents relacionats amb els inicis de la pràctica esportiva a Mataró: la Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret, la Fundació Barcelona Olímpica-Museu Olímpic i de l’Esport, l’Arxiu Comarcal del Maresme, el Museu Arxiu de Santa Maria, l’Esport Ciclista Mataró, la Unió Excursionista de Catalunya (Mataró), la Unió Esportiva Mataró, l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, la Fundació del Bàsquet Català i la Federació Catalana de Tennis. Així mateix, s’ha comptat amb la cessió d'imatges i d’objectes procedents de col·leccions particulars, material gràfic i audiovisual de la Filmoteca de Catalunya, la Federació Catalana de Bàsquet, l’Arxiu Municipal de Terrassa (AMAT) i l’Editorial Postermil.

Per a l’àmbit vuit,  dedicat a la innovació tecnològica i l’esport, el Museu de Mataró ha volgut explorar les darreres novetats que el sector tèxtil vinculat a la ciutat ha aportat a la millora de la pràctica esportiva. Per aquest motiu, s’ha demanat la col·laboració d’ASEGEMA, en representació del sector empresarial, i del Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat), referent en innovació tecnològica i tèxtil. Ambdues entitats han fet possible mostrar a l’exposició alguns productes innovadors de dues empreses que participen en el programa d’innovació empresarial “Reimagine Textile” –Leser Ioga i Infinite Athletic–, i de l’empresa Hoko Sport, consolidada actualment com a referent en fabricació i comercialització de roba esportiva. Són tres exemples de com la indústria tèxtil, després de més d’un segle, continua estretament vinculada a l’esport, cercant solucions innovadores per a la millora del rendiment, la prevenció i recuperació de lesions, la implementació de models predictius i prescriptius, la confortabilitat, l’ecodisseny i la sostenibilitat.

“Esport, indústria i modernitat” és una exposició itinerant que es podrà visitar a Can Marfà des del 14 de març i fins al 2 de juny. La mostra s’ha portat a la ciutat durant aquest període de temps amb la intenció que coincidís amb els dies que se celebrarà la Volta ciclista a Catalunya i que Mataró, serà seu, un cop més, d'una sortida d'etapa el dia 19 de març. D’aquesta manera es generen vincles entre l’activitat patrimonial i de divulgació lúdica del museu i els aficionats al ciclisme i a l’esport en general, per la qual cosa s’ha comptat amb la implicació de diferents entitats esportives de la ciutat.