Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una Proposta de resolució en contra de la crisi climàtica

Escoltar

El Ple aprova una Proposta de resolució en contra de la crisi climàtica

El text va ser presentat pel Grup municipal d'Esquerra Republicana. La resolució es va aprovar ahir a la sessió ordinària del Ple de gener, amb els vots favorables dels grups municipals del PSC, ERC, Junts, PP, En Comú Podem i la CUP. VOX hi va votar en contra.

El text íntegre de la moció aprovada és el següent:

"L'emergència climàtica és un dels desafiaments globals més importants que afecta a tota la humanitat. La magnitud de la crisi i les conseqüències que comporta obliguen a les societats i als governs a canviar el seu paradigma i a reconsiderar la relació amb el medi ambient. Des d'Esquerra, volem subratllar la importància d'afrontar aquesta crisi des de les administracions locals i municipals, perquè en molts casos, recau en les esferes nacionals o internacionals.

Aquest és un tema que ha estat posat en el punt de mira de plens i reunions en diverses ocasions. L'augment de les temperatures, l'increment en la intensitat dels esdeveniments meteorològics extrems i la sequera, a conseqüència de la disminució de les precipitacions, són algunes de les evidències del canvi climàtic. Arran d'aquestes evidències neixen iniciatives promogudes per entitats i associacions de Mataró que no només han estat una lluita climàtica contra l’escalfament global, sinó també una lluita social.

Des de l’Ajuntament de Mataró s'han impulsat diverses iniciatives per combatre el canvi climàtic des de l'esfera municipal. La Declaració d'Emergència Climàtica i el Manifest del Dia Mundial del Medi Ambient, que es van posar en marxa l'any 2020, són alguns exemples. Desafortunadament, la situació de Mataró, com la de la majoria dels municipis del nostre país, ha experimentat un empitjorament. Segons les dades publicades per l'Institut d'Estadística Oficial de Catalunya, tant la temperatura mitjana de la ciutat com la temperatura màxima anual han augmentat entre l'any 2020 i l'any 2022, passant de 16,6 °C a 17,5 °C en el cas de la temperatura mitjana i de 33,3 °C a 35 °C en les temperatures màximes anuals assolides. Altres indicadors rellevants, com la qualitat de l'aire o l'estat dels embassaments que subministren a Aigües de Mataró, també han empitjorat. En el cas dels embassaments, la situació és particularment preocupant. L'any 2020 estaven en més del 80% de la seva capacitat, però segons les dades del 2023, les conques internes es troben al 17%.

A més a més, la Ciutat de Mataró està adherida al Pacte d’alcaldes i alcaldesses pel Clima i Energia, que aposta per arribar al 2030 aconseguint una reducció de gasos, l’augment de l’eficiència energètica i l’augment d’energies renovables. Així doncs, considerem que cal donar a la ciutadania la informació sobre l’evolució d’aquests objectius. D’aquesta manera es podrà fer autocrítica dins de l’Ajuntament i incentivar
polítiques i idees que col·laborin en l’assoliment d'aquests.

En l’actualitat, associacions com Fridays For Future (FFF) de Mataró, que al mes de novembre de l’any 2023 van anunciar la seva dissolució, s'han enfrontat a moltes dificultats per influir en les polítiques climatològiques d'aquesta ciutat. Després de la Declaració d'Emergència Climàtica de l'any 2020 i, probablement, a conseqüència d'esdeveniments polítics i socials que han sacsejat el món, s'han prioritzat altres
lluites.

Per tot el que ha estat exposat anteriorment, el Grup Municipal ERC proposa l’adopció dels següents acords:

1. Establir la realització anual d'un estudi i una revisió detallada de l'estat i l'evolució de la crisi climàtica a Mataró. Aquesta iniciativa té com a objectiu proporcionar una base sòlida per a la celebració de sessions plenàries extraordinàries, amb l'objectiu de comunicar als ciutadans els progressos i les millores realitzades en la nostra ciutat.

2. En aquest sentit, celebrar un ple extraordinari anual per abordar de manera explícita la crisi climàtica i portar a terme un seguiment dels compromisos i objectius establerts a la Declaració d'Emergència Climàtica i al Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia.

3. Promoure la iniciativa (ja existent en format web) “Mataró pel clima” a través d’esdeveniments i actes que fomentin la sensibilitat pel canvi climàtic entre la ciutadania. En conseqüència, actualitzar la pàgina web amb dades actualitzades de la situació climàtica de la ciutat de Mataró.

4. Promoure la campanya “Mataró pel clima” a través dels diferents canals de comunicació de l’Ajuntament (panells informatius, cartelleria etc) i en col·laboració amb els mitjans de comunicació de la ciutat."