Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una resolució sobre la realització de tests d'ADN als animals de companyia per controlar l'incivisme en les deposicions

Escoltar

El Ple aprova una resolució sobre la realització de tests d'ADN als animals de companyia per controlar l'incivisme en les deposicions

El text el va presentar el Grup municipal de Junts per Mataró. La resolució es va aprovar ahir en el decurs del ple ordinari corresponent al mes de febrer amb els vots favorables dels grups municipals del PSC, ERC Junts per Mataró, PP , En Comú Podem i la CUP. VOX hi va votar en contra.

El text íntegre de la moció aprovada és el següent:

"Una obligació important del nostre Ajuntament, és preservar l’espai públic com a lloc de civisme i convivència. En els darrers anys, la ciutat ha experimentat un important increment de les queixes veïnals pel que fa a la troballa d’excrements al mig de la via pública, cosa que ha provocat nombroses crides a conscienciar sobre la tinença responsable d’animals de companyia, els gossos no poden ser cívics, nets i educats si els seus propietaris no ho són.

Els gossos formen part de la vida de molta gent, així com de l'espai públic que es comparteix amb la resta de conciutadans. Entre uns i altres cal buscar l'equilibri entre convivència i civisme. En els últims anys, l'administració local treballa per donar sortida a les necessitats dels propietaris i dels seus gossos. Accions com l'obertura de la Platja de Ponent, la zona a la Plaça de Sant Simó o els correcans al Parc Central, han estat algunes d’aquestes mesures.

Tanmateix, continua l’incivisme. És una realitat comprovable quan se surt al carrer o es va a les places de la ciutat. Segons el Col·legi de Veterinaris de Catalunya, el novembre del 2022 hi havia a la capital del Maresme 16.594 gossos, gairebé 600 més que un any enrere. D’aquests, només 4.701 estaven censats. De cada 7 gossos, només 2 estan censats. La ciutat camina cap als 17.000 però per contra el nombre d’expedients per infraccions de l'Ordenança municipal sobre tinença, protecció i control animal van a la baixa. El 2022 es va tancar amb menys multes per incivisme dels amos dels gossos que el 2021. La ordenança és clara: Les persones que passegen un gos o qualsevol altre animal pel carrer, han d’adoptar les mesures necessàries perquè aquests no embrutin amb les seves deposicions fecals, o residus alimentaris les vies i/o espais públics i especialment per evitar les miccions en parcs i jardins d’ús per a infants, zones d’esbarjo, façanes d’edificis, mobiliari urbà i elements arquitectònics d’ornat de la ciutat i monuments. Les persones conductores d’animals estan obligades a recollir les deposicions immediatament, de forma higiènicament acceptable i netejar, si fos necessari, la part de la via, espai públic o mobiliari urbà que hagués resultat afectat.

Des del nostre grup municipal, ja el mandat passat vam alertar sobre aquesta situació, en la que tot i establint-se per ordenança responsabilitats als propietaris pel que fa a la convivència, condicions sanitàries i normes pel que fa a la seva tinença a la via pública i havent-hi un règim sancionador amb multes de 100,00€ fins a 750,00€ per no recollir les deposicions dels animals immediatament, durant l’any 2019, constaven tan sols 28 actes  per manca de cens, 35 per portar el gos deslligat i 24 per orins i defecacions.

Davant d’aquesta situació, creiem que s’ha de fer un pas endavant. Des d’alguns municipis s’ha posat en marxa una prova genètica a fi de facilitar la identificació i control de la població canina. La identificació dels gossos ha de ser tant per microxip homologat com per patró d’ADN, que identifica de manera única a cada animal i s’obté a través d’una mostra de saliva totalment indolora. El cost és d’uns 40 euros hi ha de ser assumit pel propietari, tot i que en altres municipis s’han aprovat subvencions al respecte.

La instauració de la prova genètica per a gossos a té avantatges per a tots els implicats en aquest: l’ajuntament, els veïns i propietaris i els propis gossos. Per una banda, millora la convivència entre gossos i ciutadans en el municipi, a més d’ajudar a mantenir els carrers més nets, salubres i amb una millor imatge per l’absència de femta. Ajuntaments de grans ciutats que ja han provat aquest mètode, com els de Màlaga o Paterna, reporten una reducció d’un 80% en la femta abandonada en la via pública a penes uns mesos després de l’entrada en vigor de la mesura.

També, perquè s’acaba amb el típic “tots els propietaris de gossos són iguals” (ja que ara només els que tinguin comportaments incívics són “assenyalats” i sancionats) i perquè en cas de pèrdua o sostracció de les seves mascotes, la petjada d’ADN de les mateixes pot contribuir notablement en la seva cerca.

I finalment, perquè el cens genètic caní és una aposta pel benestar i contra el maltractament animal. Amb aquest nou sistema el propietaris no poden abandonar a les seves mascotes, perquè per molt que els arrenquin el microxip, aquestes podran ser identificades mitjançant l’ADN. A més, les mostres d’ADN també permeten seguir la petjada, mitjançant filiació i parentiu, dels autors de l’abandó de ventrades i cries encara no censades, o del maltractament a aquests animals.

Per tot això, aquest grup municipal proposa el següents acords:

  1. Des dels serveis corresponents, es demanarà un estudi de resultats en ciutats on s’ha dut a terme la mesura, i en funció d’això, es dissenyarà una prova pilot amb la col·laboració de clíniques veterinàries locals, per tal de realitzar tests d’ADN a mascotes.
  2. Alhora, i en col·laboració amb els agents de l’autoritat, es dissenyarà un sistema de registre i identificació, per tal de gestionar aquest cens.
  3. Un cop constatat l’èxit de la mesura, es faran els canvis necessaris a la Ordenança Municipal sobre tinença, protecció i control dels animals de 2017, per incloure la obligatorietat de la realització del test en mascotes.
  4. Es cercarà finançament per tal d’obrir línies de subvenció a fi de facilitar el cens i registre d’ADN de mascotes".