Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament inicia la 2a edició del programa FPODual en col·laboració amb el Gremi d’Instal·ladors i empreses del sector

Escoltar

L’Ajuntament inicia la 2a edició del programa FPODual en col·laboració amb el Gremi d’Instal·ladors i empreses del sector

Es consolida aquest programa en el qual els participants alternen la formació per a l’obtenció de certificats de professionalitat amb l’activitat laboral i remunerada en les empreses, recuperant la figura de l’aprenent, molt demandada per les companyies

Una sessió d'Speed Dating ha posat en contacte els representants de les empreses amb els aspirants.  FOTO: Ajuntament
Una sessió d'Speed Dating ha posat en contacte els representants de les empreses amb els aspirants. FOTO: Ajuntament

Al llarg d’aquest mes de febrer 15 joves signaran el contracte que els permetrà començar la seva formació teòrica i pràctica amb les 14 empreses del territori que col·laboren en el programa, 6 de les quals repeteixen l’experiència. En aquest cas la formació consisteix en l’obtenció de dos certificats de professionalitat en l’àmbit de les instal·lacions mentre que la part pràctica la faran en empreses d’aquests sectors.

Per a la realització d’aquest programa el Servei d’Ocupació de Mataró, el SOM, ha buscat la complicitat i implicació directa d’empreses de Mataró i la comarca així com del Gremi d’Instal·ladors del Maresme que, per una banda, col·laboren en la formació dels alumnes en l’obtenció de certificats de professionalitat i per l’altra satisfan la necessitat que tenen de disposar de treballadors especialitzats per a la seva companyia. El programa té una durada de 12 mesos i alterna la formació, que ocupa el 35% de la jornada laboral,  amb el treball real que realitzen durant el temps restant (65% de la jornada). D’aquesta manera els estudiants esdevenen aprenents ja que poden combinar la formació amb un treball remunerat des del primer dia.

La FPO Dual passa primer per una selecció prèvia de les persones interessades que accedeixen a una formació introductòria proposada per les mateixes empreses; un cop finalitzada es realitza una sessió d’Speed Dating que posa en contacte els representants de les companyies amb els aspirants i, en funció de les seves necessitats i dels interessos de les dues parts, es trien els alumnes que ocuparan cadascuna de les places que integren el programa.

Aquest model permet la participació activa de les empreses en el procés formatiu dels alumnes: les companyies pacten amb els centres educatius els continguts que cada estudiant aprendrà en l’empresa ajustant-los a les necessitats i perfils de cada lloc de treball, de manera que s’aconsegueix que s’incorporin al mercat laboral amb un bagatge de coneixements adquirits directament i relacionats amb el perfil professional de la companyia. Centres i empreses comparteixen responsabilitats formatives, per tal que els ensenyaments professionals s’adeqüin a les necessitats del mercat laboral.

El programa ofereix als alumnes beneficis com la millora del seu currículum professional, desenvolupar les seves competències en un entorn laboral real o la possibilitat d’incorporar-se al mon laboral com aprenents qualificats. Les empreses, per la seva banda, obtenen personal qualificat i la possibilitat d’intercanviar i transferir coneixements amb els centres educatius.

En la primera edició d’aquesta iniciativa impulsada pel SOM, que ha finalitzat aquest mes de febrer, també s’ha comptat amb la col·laboració del Gremi d’Instal·ladors del Maresme. Hi han participat 11 empreses del territori  i s’han format 12 alumnes, 7 dels quals han aconseguit un contracte laboral en acabar el programa.

Aquest és un dels programes que facilita un percentatge d’inserció laboral més elevat.