Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’augment de l’activitat policial i la intensificació de la coordinació aconsegueix contenir l’increment delictiu

Escoltar

L’augment de l’activitat policial i la intensificació de la coordinació aconsegueix contenir l’increment delictiu

La Junta Local de Seguretat ha analitzat aquest matí l’estat de la seguretat a la ciutat. Ha constatat que l’increment de l’activitat policial durant el 2023 ha permès assolir una xifra rècord de detencions que ha frenat l’increment delictiu. Malgrat això, la Junta també ha acordat que cal treballar en millorar la sensació d’inseguretat que té la ciutadania.

Junta Local de Seguretat. Foto: Ajuntament
Junta Local de Seguretat. Foto: Ajuntament

L’increment de l’activitat policial i la intensificació de la col·laboració i coordinació entre tots els cossos policials que operen a la ciutat ha permès assolir una xifra rècord de detinguts i frenar l’increment delictiu, situant Mataró per sota de la mitjana de Catalunya. Així ho ha constatat la Junta Local de Seguretat, reunida aquest matí a l’Ajuntament. La trobada per analitzar l’estat de la seguretat a la ciutat ha estat presidida per l’alcalde, David Bote, i també hi ha assistit la regidora de Mataró Segura, Núria Moreno, i el director general de Coordinació de les Policies Locals, Marc Costa.

Deixant de banda les estafes, la major part de les quals són a través d’internet i per tant sense àmbit territorial, la Junta ha constatat que durant el 2023 s’han reduït les principals tipologies delictives, amb dades inferiors a les registrades abans de la pandèmia.

La Junta Local de Seguretat també ha constatat que, malgrat la contenció de l’increment delictiu i l’augment de les detencions –sobretot les associades a la reincidència delictiva-, cal treballar en millorar la percepció de seguretat que té la ciutadania.

 

Rècord d’activitat policial i de detencions

L’activitat policial s’ha incrementat en un 8,33 % durant el 2023. Entre Mossos d’Esquadra i Policia Local ha realitzat 43.356 actuacions, 3.334 més que l’any anterior.

Aquest increment d’activitat policial ha donat com a resultat una xifra rècord de detencions i de denúncies per infracció de la Llei de Seguretat Ciutadana: les detencions han augmentat un 13,42 % respecte el 2022 (durant l’any passat es van efectuar 1065 detencions, 126 més que al 2022 i 315 més que al 2019), i les denúncies per incompliment de la Llei de Seguretat Ciutadana han augmentat un 102 % (s’han aixecat 3015 actes per tinença o consum de substàncies estupefaents a l’espai públic i per tinença d’armes i objectes perillosos, 1520 més que durant el 2022).

Més coordinació policial, més operatius conjunts

Durant el 2023 s’ha intensificat la coordinació entre els diferents cossos policials que operen a la ciutat. Aquesta coordinació, que es va oficialitzar amb la incorporació de Policia Nacional i Guàrdia Civil a la Mesa de Coordinació Operativa, es materialitza principalment amb els operatius interpolicials que posen el focus sobre els espais públics i establiments que generen percepció d’inseguretat i molèsties per a la seguretat ciutadana; i amb les patrulles motoritzades conjuntes de Mossos i Policia Local, centrades en combatre la reincidència delictiva.

D’una banda, durant el 2023 es va incrementar el nombre de dispositius interpolicials conjunts en què hi prenen part la Policia Local, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional. Així, es van realitzar 17 operatius, un 12 % més que en el 2022. En el marc d’aquests dispositius es van inspeccionar 25 establiments i es van fer 847 identificacions (67 % més que al 2022) que van comportar 25 detencions -16 de les quals per causes pendents (62,5 % més que al 2022) -; 112 denúncies per incompliment de la Llei de Seguretat Ciutadana -91 per tinença de drogues (+85 %) i 21 per possessió d’armes (+85,7 %)-.

Pel que fa a les patrulles motoritzades de Mossos i Policia Local, es van posar en funcionament de manera estable el gener de 2023. Durant el primer any de funcionament van efectuar 242 detencions –un 44 % de les quals associades a la multireincidència- i van aixecar gairebé 1.500 actes de comís per incompliment de la Llei de Seguretat Ciutadana.

 

Contenció dels principals fets delictius

Respecte el 2022, durant l’any passat els furts es van reduir un 2,4 % (de 2756 a 2689); els robatoris amb violència i intimidació en un 0,8 % (de 732 a 726), i els robatoris amb força van experimentar una contenció (+0,3 %, de 1449 a 1453). Els robatoris en domicilis van disminuir un 25,5 % (de 224 a 167), i en empreses i establiments van baixar un 7,5 % (de 240 a 222). Per contra, els robatoris en interior de vehicle van augmentar un 3 % (de 962 a 993).

 

Seguretat viària

Pel que fa a la seguretat viària, l’accidentalitat en el casc urbà durant el 2023 es va incrementar en un 1,2 % respecte l’any anterior, passant de 417 a 422 accidents. Per segon any consecutiu, no es va registrar cap víctima mortal en un sinistre viari a les vies urbanes. L’increment dels accidents s’atribueix a l’augment de la mobilitat personal en vehicles de dues rodes (VMP, bicicletes, motocicletes i ciclomotors), els conductors dels quals són especialment vulnerables en cas d’accident. En aquest sentit, Policia Local va incrementar en un 61% els controls sobre VMP (se’n van realitzar 190).

Durant el 2023 es van denunciar 229 delictes contra la seguretat viària, un 3,4 % menys que l’any anterior. Els més habituals van ser conduir sota els efectes de l’alcohol (32,3 %) i conduir sense permís, bé per no haver-lo obtingut mai (31 %) o per haver-ne perdut la vigència (17,5 %).

Galeria d'Imatges

Publicat a