Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova el Pla Jove 2023-2027 amb l’emancipació, el benestar i la salut com a principals objectius

Escoltar

Mataró aprova el Pla Jove 2023-2027 amb l’emancipació, el benestar i la salut com a principals objectius

El Ple de l’1 de febrer ha donat compte del Pla Jove per Mataró 2023-2027, el document que marca les bases de treball de les polítiques en joventut de la ciutat pels propers anys. Els principals eixos de treball són l’emancipació; la transformació i la cocreació; el benestar i la salut; la igualtat, la diversitat i la inclusió social; i la referencialitat i la comunicació. En aquest període també prendrà rellevància la posada en marxa d’un nou equipament juvenil de referència a plaça Espanya.

El Pla Jove x Mataró per al període 2023-2027 és el document marc, promogut per l’Ajuntament i la regidoria de Joventut, per implementar les polítiques de joventut i vertebrar els eixos de treball, els objectius, àmbits i projectes que conformaran les polítiques de joventut al llarg dels pròxims anys al municipi.

El Pla Jove x Mataró és l’eina de treball que ha de permetre desenvolupar polítiques de joventut d’una forma pròxima. Alhora, és l’instrument que respon a les circumstàncies i necessitats del context i que va en la línia del Pla Nacional de Catalunya 2030.

Aquest Pla s'ha elaborat a partir d'una fase de diagnòstic i una fase de disseny, les dues fases han comptat amb una alta participació tècnica i juvenil, d’aquesta manera s’ha comptat amb la participació de la població i professionals a partir de la realització d’entrevistes, enquestes i espais de debat i treball.


Principals eixos

Els cinc eixos estratègics són aquests:

- Emancipació: aglutina totes aquelles polítiques juvenils que tenen l’objectiu de fomentar els projectes de vida, l’autonomia, l'equitat i el desenvolupament de les persones joves. L’eix aborda els àmbits de la formació, l’ocupació, l’habitatge i la informació i orientació, amb projectes que incideixen en el suport i retorn educatiu, les millores competencials, l’orientació i acompanyament, la inserció laboral i l’ocupabilitat, el treball digne, entre altres.

- Transformació i cocreació: desplega les polítiques enfocades a millorar la construcció col·lectiva, la participació activa i la implicació jove. L’eix aborda els àmbits de la participació i associacionisme, la cultura i l’espai públic, amb projectes que incideixen en la creació d’oferta d’arts escèniques i cultural, la programació d’activitats de lleure i oci i el foment de la participació ciutadana, especialment des d'una òptica de cocreació i treball col·lectiu i col·laboratiu.

- Benestar i salut: comprèn les polítiques enfocades a millorar el benestar integral i la salut. L’eix aborda els àmbits de la salut i la sostenibilitat ambiental amb projectes que incideixen en la prevenció i reducció de riscos en el consum de drogues i addiccions, la promoció de l’esport i l’activitat física, el benestar emocional i mental, la mobilitat saludable, la promoció dels hàbits saludables, i l'educació sobre medi ambient i sostenibilitat mediambiental.

- Igualtat, diversitat i inclusió social: té a veure amb aquelles polítiques enfocades a assolir una ciutat oberta, justa, amb igualtat d’oportunitats i amb inclusió i convivència. Aborda els àmbits de la igualtat, feminismes i diversitat sexual i de gènere, convivència i acció social, amb projectes que incideixen en la convivència i mediació de conflictes, la no-discriminació i la lluita contra les violències, l’acompanyament i mentoria, la intervenció socioeducativa, la interculturalitat, així com el treball comunitari.

- Referencialitat i comunicació: incorpora els projectes enfocats a millorar la referencialitat dels serveis juvenils i la visibilitat i desestigmatització del col·lectiu juvenil, així com la millora de la relació entre l'administració i la població jove. L’eix aborda els àmbits d’equipaments i comunicació a partir de projectes que incideixen sobre els equipaments de proximitat, el coneixement sobre la realitat juvenil, la visibilitat juvenil i la millora de la comunicació offline i online.

En el període de vigència d’aquest Pla de Joventut, Mataró estrenarà un nou equipament a plaça Espanya, que ha de ser referència per a les persones joves de la ciutat. Serà una peça fonamental i estratègica pel desenvolupament i visibilització de les polítiques juvenils a la ciutat.

Publicat a