Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró commemora el Dia de la Memòria de l’Holocaust i la Prevenció de Crims contra la Humanitat

Escoltar

Mataró commemora el Dia de la Memòria de l’Holocaust i la Prevenció de Crims contra la Humanitat

La commemoració es fa amb dos actes, el primer és l’ofrena floral que cada 27 de gener es fa al davant del monument “Intolerància” al passeig de Carles Padrós, i el segon és la conferència institucional prevista pel 30 de gener a Can Palauet. Enguany el ponent és el president de l'Amical de Mauthausen i altres camps, Joan M. Calvo Gascón, que parlarà sobre la "Deportació i extermini dels infants als camps nazis".


Les Nacions Unides van decretar el 27 de gener Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, perquè és l'aniversari de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz, l'any 1945. En aquesta data, Mataró fa una ofrena floral davant del monument “Intolerància” del passeig de Carles Padrós, situat a la confluència amb la plaça dels Drets Humans. L’Ajuntament i el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró faran aquesta ofrena a partir de les 12h, amb l’acompanyament musical de l’Escola Municipal de Música de Mataró.

El dia 30 de gener serà el torn de la conferència institucional que amb el títol “Deportació i extermini dels infants als camps nazis" es farà a Can Palauet a partir de les 19 h. El ponent és el president de l’Amical de Mauthausen i altres camps, Joan M. Calvo Gascón.

 

Joan M. Calvo Gascon (Terol, 1957)

Des de 1970 viu a Catalunya on ha desenvolupat la seva carrera professional com a mestre i llicenciat en Història fins la seva jubilació. Molt vinculat al seu poble natal, Ejulve, del qual ha publicat nombrosos estudis sobre la seva història i la seva gent. Al 2004 va estudiar els efectes de la Guerra Civil Espanyola i va saber de diferents persones del seu municipi que van ser deportats als camps nazis. Des d’aleshores va començar a estudiar sobre aquest tema i es va fer membre de l’Amical de Mauthausen i altres camps.

Des de juny del 2021 és el president d’aquesta entitat que treballa per a la memòria història, essent el primer que no és supervivent o familiar directe d’un deportat. Un reconeixement a tota la seva tasca d’investigació i divulgativa.

Ha col·laborat en projecte internacionals com en l’exposició “Imatges i Memòria de Mauthausen” que es va inaugurar en el propi camp l’any 2005 i ha participat en la reedició del llibre “Triangle Blau”.