Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró continua apostant per ser una Ciutat Amiga de les Persones Grans

Escoltar

Mataró continua apostant per ser una Ciutat Amiga de les Persones Grans

Treballar per un espai físic amigable amb les persones grans, l’increment de la seva participació social i cultural i la millora dels serveis municipals són els tres eixos de l’actualització del Pla d’Acció de Mataró com a Ciutat Amiga de les Persones Grans 2023-2026. Mataró hi forma part des de l’any 2017 i ara el nou document planteja les línies de treball amb 22 objectius i 108 accions concretes.

El Ple de l’1 de febrer ha donat compte de l’aprovació de l’actualització del Pla d’Acció Mataró, Ciutat Amiga de la Gent Gran 2023-2026. Es tracta d’un document que presenta tres eixos de treball, amb vuit línies estratègiques, 22 objectius i 103 accions concretes. D’aquest centenar de propostes: 23 són noves, 28 són ampliacions d’existents i 57 són de continuïtat.

Els tres eixos principals són treballar per disposar d’un espai físic amigable per a les persones grans tant a nivell d’espai públic (zones verdes, zones de lleure, eliminació de barreres arquitectòniques) com de mobilitat (priorització de zones per a vianants i promoure el transport públic).

El segon fa referència a l’entorn social ampliant la participació social i cultural, combatre la soledat no desitjada, potenciar el voluntariat, posar en valor la contribució de les persones grans en l’àmbit social i familiar, facilitar el seu accés a la informació digital i avançar cap a la igualtat i respecte entre les persones grans.

El tercer és la millora dels serveis municipals adreçats a aquest sector de la població, cada vegada més nombrós per aspectes demogràfics, amb la potenciació al màxim de la seva autonomia a casa, mantenir els serveis socials de qualitat per a les persones grans, garantir la seva seguretat i promoure serveis de suport, entre d’altres.

Entre les accions noves, hi ha per exemple la creació de serveis d’acompanyament a la platja i a les zones de lleure com els espais de salut. També hi ha la de consolidar els refugis climàtics en èpoques de calor o fred; posar més bancs i revisar-ne el model, instal·lar nous lavabos al carrer; millorar les parades del bus tant pel que fa a la informació com a la zona d’espera. També la creació de circuits i criteris de derivació per lluitar contra l’aïllament i la soledat no volguda.

Aquest pla s’ha treballat en la línia de la voluntat de convertir Mataró en ciutat referent en les cures i seguir formant part de la xarxa de municipis amics de les persones grans de l’OMS i que a l’estat espanyol dinamitza l’IMSERSO.

Se suma a aquest Pla, la diagnosi d’Envelliment Actiu i Saludable de la ciutat que es va fer l’any passat i que aquest any s’ha d’acabar concretant en un pla d’accions per millorar l’oferta d’activitats que Mataró ofereix a les persones perquè envelleixin amb una qualitat de vida superior.

Publicat a