Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró crea un espai de biodiversitat amb les restes d’un eucaliptus centenari afectat per la sequera extrema

Escoltar

Mataró crea un espai de biodiversitat amb les restes d’un eucaliptus centenari afectat per la sequera extrema

L’arbre es va haver de talar el 27 de desembre pel risc de caiguda que suposava. Amb la soca i parts del tronc s’ha creat un refugi per a insectes, aràcnids i rèptils, i també s’han instal·lat caixes niu i per a rat-penats.

El nou refugi de biodiversitat al Parc Central. Foto: Ajuntament
El nou refugi de biodiversitat al Parc Central. Foto: Ajuntament

La sequera tan important que Catalunya pateix des de fa anys afecta directament a la supervivència de la vegetació. Com a exemple diferents exemplars d’eucaliptus de grans dimensions del Parc Central s’han hagut de talar o podar en els darrers mesos.

Per tal de garantir la seguretat de les persones usuàries del parc, el passat 27 de desembre es va haver de realitzar la tala de l’exemplar més proper al passeig de Carles Padrós. Per la seva situació, l’Ajuntament va haver de contractar una empresa especialitzada que va utilitzar dues grues de grans dimensions per dur a terme els treballs.

Un cop feta la tala, l’actuació ha contemplat una segona tasca que permet reaprofitar parts de l’eucaliptus en la creació d’una zona per al foment de la biodiversitat, i allargar d’aquesta manera la presència i intervenció de l’arbre a l’ecosistema del parc.

Així, s’ha deixat la soca de l’exemplar talat a una alçada de 2 metres, s’han tombat al costat dues parts del tronc i s’ha col·locat també una rocalla per crear refugis per a insectes, aràcnids i petits rèptils. A la zona també s’han plantat espècies vegetals com baladres, diferents espècies de  sàlvies, càrex i estipes, que estan totalment adaptades al clima mediterrani i atrauen insectes pol·linitzadors, i s’han instal·lat caixes nius d’ocells i de rat-penats, una menjadora per als ocells, un abeurador i un hotel d’insectes. La resta de fusta provinent de la tala s’ha triturat i es reutilitzarà com a biomassa.

Aquest refugi de biodiversitat esdevé així un espai verd que afavoreix la presència de fauna amb l'objectiu de protegir-la. El conjunt dels treballs realitzats ha tingut un cost de 6.200 € i els ha executat l’associació Sempervirens Mataró per encàrrec de l’Ajuntament.


Què són els refugis de biodiversitat?

Els refugis de biodiversitat són eines molt importants en entorns urbans, especialment en ciutats com Mataró, i esdevenen zones imprescindibles per reconèixer i vetllar pels valors de la flora i la fauna a la ciutat.

Concretament, un refugi de biodiversitat és un espai de creació humana que potencia la presència de plantes amb flors i fruits. És un espai de refugi, alimentació i nidificació d’animals com papallones i altres insectes pol·linitzadors, rèptils, aus i petits mamífers.

Les zones que acullen un refugi de biodiversitat són d’especial protecció. Per això es realitzarà un tancat i es senyalitzarà degudament, per preservar les espècies vegetals i animals que exerceixen una funció única a la ciutat.



Galeria d'Imatges