Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’inicia un procés públic per incorporar nous foguers per a la Fogonada 2024

Escoltar

S’inicia un procés públic per incorporar nous foguers per a la Fogonada 2024

La Colla del Drac de Mataró i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró obre la participació ciutadana a aquest acte emblemàtic del programa del Sant Jordi mataroní. Les preinscripcions es poden fer del 15 de gener a l’11 de febrer.

Imatge d'un moment de la Fogonada de Sant Jordi amb els foguers. Foto: Ajuntament de Mataró
Imatge d'un moment de la Fogonada de Sant Jordi amb els foguers. Foto: Ajuntament de Mataró

La festivitat de Sant Jordi a Mataró comprèn diferents activitats de cultura popular organitzades per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.

Des de l’any 1996, la nit del 23 d’abril se celebra la Fogonada. Una representació adaptada de la llegenda de Sant Jordi protagonitzada pel Drac de Mataró.

A banda de la teatralització de la llegenda, a les places del recorregut s’hi fan els voltafocs. El Drac, les Diablesses i els foguers dansen a ritme de la música Fogonades, realitzant voltes en sentit contrari a les agulles del rellotge. Les Diablesses i els foguers ho fan amb un artifici pirotècnic anomenat “patum” a cada mà i el Drac balla encès amb el mateix tipus de petard.

Els foguers són persones voluntàries que només surten a la Fogonada de Sant Jordi i la seva funció és dansar a les places durant els voltafocs amb una patum a cada mà.

Fins al 2023 els foguers eren persones vinculades a la Colla del Drac de Mataró. Amb aquest nou procés obert a la ciutadania es busca incorporar 30 foguers nous que s’afegiran als 30 històrics. Les 30 noves incorporacions podran participar a La Fogonada dos anys (2024 i 2025).

Per formar part de la llista, caldrà realitzar una preinscripció telemàtica al portal de Tràmits de l’Ajuntament de Mataró en el període previst a l’apartat “calendari del procés de preinscripció” i, alternativament, qui no disposi de mitjans per realitzar el tràmit per internet, podrà adreçar-se a qualsevol Oficina d’Atenció a la Ciutadania o trucar al 010 (o 807 11 70 10 si es truca des de fora de Mataró).

El procediment estarà obert a totes les persones que siguin majors d’edat en el moment de realitzar el tràmit.

En el cas d’haver-hi més persones inscrites que places a ocupar, es durà a terme un sorteig.

L’any 2025, s’obrirà una altra convocatòria pública per renovar les 30 places ocupades pels foguers històrics.

Aquestes 30 noves incorporacions podran fer de foguers durant 2 anys (2025 i 2026). Cada any es renovaran 30 places per tal de garantir la formació d’aquests foguers, el bon funcionament i la seguretat de l’acte.

La incorporació definitiva com a foguer a la Fogonada de Sant Jordi 2024 quedarà supeditada a la valoració de les aptituds i capacitats necessàries per a la realització de la tasca encomanada a l’acte, que consistirà en l’obligació de realitzar la formació com a Consumidor Reconegut Expert (CRE) en la data que es proposi, superar la prova teòrica que acredita l’obtenció dels coneixements de la formació, i també superar una prova pràctica que demostri que la persona pot participar en un acte amb pirotècnia.

Més informació i bases aquí