Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró se suma a l’Ultra Clean Marathon amb activitats i neteges a l’espai públic i a l’entorn natural

Escoltar

Mataró se suma a l’Ultra Clean Marathon amb activitats i neteges a l’espai públic i a l’entorn natural

Els mataronins estan cridats a participar i implicar-se aquesta setmana en dues iniciatives de conservació dels espais naturals i de retirada de residus abandonats a l’espai públic. Mataró acull el 10 de maig un final d’etapa de l’Ultra Clean Marathon, una prova esportiva i de sensibilització oberta a tothom, i programa diferents recollides de residus en el marc de la campanya Let’s Clean Up Europe!

Albert Vilatarsana, cap de la Policia Local de Sant Boi, recull la Medalla al Mèrit Professional
Albert Vilatarsana, cap de la Policia Local de Sant Boi, recull la Medalla al Mèrit Professional

Mataró acollirà el divendres 10 de maig el final de la sisena i penúltima etapa de l’Ultra Clean Marathon, que vol conscienciar la ciutadania sobre la importància de conservar els espais naturals i la necessitat de retirar els residus abandonats en aquests espais. L’Ajuntament dóna suport a la iniciativa, que coincideix en el temps amb la campanya anual Let’s Clean Up Europe!

Let’s Clean Up Europe! i l’Ultra Clean Marathon comparteixen els mateixos objectius. En el cas de la primera es tracta d’una campanya europea que enguany se celebra del 10 al 12 de maig, amb intervencions de neteja als espais naturals com a acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada.

L’Ultra Clean Marathon és una prova no competitiva organitzada per la Xarxa de Conservació de la Natura i l’Agència de Residus de Catalunya, que té com a objectiu promoure una activitat a l’aire lliure respectuosa amb l’entorn natural, i una consciència i compromís global amb el medi ambient. Durant una setmana, del 5 a l’11 de maig, els participants faran una ruta circular de set etapes que transcorrerà 700 km per zones d’alt valor paisatgístic i natural de Catalunya, combinant 3 modalitats: etapes de córrer, en bici i en caiac.

La prova està oberta a la participació de tothom, a títol individual o en equips, i es poden fer recorreguts sencers o només acompanyar en els darrers quilòmetres de cada etapa. Els participants recolliran residus mentre passen pels diferents espais naturals, i es preveu premiar la persona que reculli més brossa, qui hagi recollit el residu més perillós per a la natura i qui reculli el residu més curiós. La inscripció té un cost de 5 € que anirà destinat a finançar les accions desenvolupades per les entitats de preservació del medi natural del territori.

Accions previstes a Mataró

Amb motiu de la confluència de les dues iniciatives, a Mataró s’han programat diferents activitats. En el marc de Let’s Clean Up Europe!, el dimecres 8 de maig alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Meritxell faran una acció de neteja als entorns de l’escola i al torrent del Castell com a prova pilot de serveis comunitaris i emmarcat també en un projecte de ciència ciutadana que classificarà amb precisió els residus trobats en una superfície de 600 m². El dijous 9 de maig els alumnes de 5è de primària de l’escola GEM també faran una acció de neteja als entorns de la seva escola. I el divendres 10 de maig els 500 escolars que participaran al torneig de vòlei platja organitzat pel Consell Esportiu del Maresme faran una acció de sensibilització sobre la separació de residus, destriant els embolcalls dels esmorzars, i una neteja de burilles de la platja.

Els participants de l’Ultra Clean Marathon arribaran en caiac a la platja del Varador de Mataró, al costat del braç del Port, el divendres 10 de maig cap a les 17 h. El Club Rem Mataró acompanyarà els participants amb dues embarcacions, l’Ajuntament tancarà un espai de la platja per a la rebuda i el Port de Mataró proporcionarà suport tècnic. Posidònia 2021 organitza un taller sobre la problemàtica dels residus al mar i una neteja de la platja amb la col·laboració del CRAM i el patrocini de la Fundació Iluro i Bankia. En aquesta activitat participarà el Consell d’Infants i membres del Club Rem Mataró.

Publicat a