Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comunicat arran de la denegació de Consol Nogueras com a primera Mataronina il·lustre

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-AM

Grup municipal ERC-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-AM

Comunicat arran de la denegació de Consol Nogueras com a primera Mataronina il·lustre

En el passat ple del dijous 7 de novembre, i després d’haver fet reiteradament el prec i les preguntes pertinents de com evolucionava el procés per tal que Consol Nogueras (primera regidora de l’Ajuntament de Mataró) fos la primera dona a la Galeria de Mataronins/es Il·lustres, se’ns va informar que la petició havia estat denegada i que el motiu era perquè Consol Nogueras havia nascut a Argentona.

En primer lloc, volem denunciar la manera com ha anat tot el procés i és per això que en fem un breu resum:
Al ple d’abril de 2018, el Grup municipal d’Esquerra republicana-Moviment d’Esquerres vam fer un prec per tal que la sala del costat del saló de plens i que normalment s’anomena “sala de regidors” passés a tenir el nom de Consol Nogueras en homenatge a la primera regidora al consistori mataroní (en les eleccions de l’any 1934 i per part d’Esquerra Republicana).
En aquell mateix ple, se’ns va contestar que això no era possible perquè el  Reglament de Protocol Honors i Distincions de l’Ajuntament de Mataró ni tampoc la Comissió del Nomenclàtor regula la designació d’instal·lacions municipals per reconèixer el mèrit d’una persona vinculada a la ciutat (fet per altra banda, amb múltiples exemples a la nostra ciutat).

Paral·lelament, el Grup municipal d’ICV-EUiA va fer un altre prec per tal que s’estudiés, en el marc del Consell d’Igualtat, quines dones de la ciutat podrien gaudir del mèrit de ser reconegudes com a “mataronines il·lustres” i passar a formar part de la Galeria de retrats de l’Ajuntament de Mataró.
Al Consell d’igualtat es va fer tot aquest treball i després del debat i votació, es va escollir que Consol Nogueras (en tant que primera regidora de la ciutat) pogués ser la primera Mataronina Il·lustre.

Posteriorment, es va obrir un expedient al gabinet d’alcaldia per iniciar els tràmits amb el resultat de l’acord el Consell d’igualtat, i pràcticament un any després, s’ha negat aquesta possibilitat, amb la justificació que Consol Nogueras no havia nascut a Mataró sinó a Argentona.
Evidentment, la consideració de mataroní/na és un fet molt relatiu. El que sembla més lògic és que la distinció hauria de sobrepassar el lloc concret del naixement i contemplar la possibilitat de donar-la a persones (tal com recull el Reglament de protocol, honors  i distincions) que “han prestat  distingits serveis al Municipi o que han tingut una trajectòria personal indiscutiblement meritòria”.

Davant de tot l’exposat, denunciem:

  1. La forma com s’ha desenvolupat el procés, incloent tot el debat i votació d’un consell de participació de la ciutat, a qui després s’ha fet cas omís.
  2. La manca de voluntat d’adaptar o interpretar el text dels reglaments (en aquest cas el de “protocol, honors i distincions”) a la realitat del municipi i a l’evolució dels temps.
  3. Que la veritable causa de la denegació d’aquest honor a la figura de Consol Nogueras, no és una causa tècnica sinó política.

Així mateix, anunciem, tal com ja vam fer en el mateix ple de dijous passat, que tornarem a entrar formalment el prec perquè l’anomenada popularment “sala de regidors” passi a denominar-se “sala Consol Nogueras” en honor a la primera regidora de la nostra ciutat.