Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comença la Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP)

Escoltar

Comença la Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP)

L’objectiu principal de la Setmana de la Informació i l'Orientació Professional (SIOP), que finalitzarà el proper dissabte 6 d’abril, és donar a conèixer tots els recursos formatius de què disposen Mataró i el Maresme, un cop s’ha superat l’edat d’escolarització obligatòria. Enguany es posarà l'accent en l'assessorament personalitzat.

L’Espai Gatassa va acollir ahir a la tarda la sessió inaugural de la Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP)  i la 2a Jornada de Promoció de la Formació Professional, organitzada des del Consell de la Formació Professional de Mataró i que pretén vincular el món educatiu amb el teixit empresarial.

L’objectiu principal de la SIOP, que finalitzarà el proper dissabte 6 d’abril, és donar a conèixer tots els recursos formatius de què disposen Mataró i el Maresme, un cop s’ha superat l’edat d’escolarització obligatòria, així com també informar d’altres aspectes clau a tenir en compte per a totes les persones que inicien o es troben immerses en un procés de definició o redefinició del  projecte professional.

Així, doncs, la SIOP s’adreça a totes aquelles persones que per una raó o altra necessiten eines i recursos per portar a terme una elecció professional, tant sigui formativa o laboral: persones joves o adultes, estudiants, persones en actiu i persones en situació d’atur, professionals del món de l’educació, de la formació i de l’orientació i les famílies d’alumnat de la ciutat.

Com cada any, la SIOP inclou les xerrades informatives adreçades principalment als estudiants que estan en l’etapa de decidir quins estudis volen realitzar i a les persones que volem reprendre la seva formació. Aquestes xerrades expliquen els cicles formatius de grau mitjà i superior, les opcions que ofereixen les escoles d’adults per a reincorporar-se a la formació reglada, el batxillerat, els Programes de Formació i Inserció (PFI) i l’oferta universitària del TecnoCampus. L’assessorament personalitzat hi té un paper important i per això també s’han previst accions d’atenció individual adreçades a estudiants, adults o a les famílies, prèvia reserva.

També s’han planificat diverses activitats que fan de reforç a la tasca orientadora per tal de donar elements de reflexió a l’hora de prendre les decisions educatives: espai de consultes sobre estudis, espai de consulta sobre mobilitat internacional per a joves, espai de consulta sobre altres formacions professionalitzadores, (Re)-Enganxa’t als estudis i Com ens preparem per les ocupacions de futur. Així doncs, s’exposarà com funciona tant l’accés a l’administració pública -pel que fa al propi Ajuntament com als cossos de seguretat-, com a l’empresa privada –quatre empreses explicaran com fan els seus processos de selecció, quines competències valoren o quins requisits de formació i d’experiència són necessaris, entre d’altres-.

Com a espai de reflexió i treball específic pels professionals del sector (orientadors i orientadores de centres, equip de tutor/es, equips directius i personal orientador laboral, amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics), s’ha programat la Trobada pedagògica, que aquest any té per objectiu posar-nos al dia de les darreres novetats de sistema educatiu.

El dia 6 d’abril tindrà lloc la jornada de portes obertes del TecnoCampus Mataró-Maresme per donar a conèixer in-situ la seva oferta formativa a totes les persones interessades.

La SIOP està organitzada per la Direcció d’Ensenyament, el Servei d’Ocupació de Mataró (SOM), el Servei d'Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Mataró i la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, i compta amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

En el desenvolupament de la SIOP hi col·laboren: Ajuntament d’Argentona, Ajuntament de Pinada de Mar, Centre de formació d’adults Can Marfà, Centre de formació d’adults Can Noè, Centre de Recursos Pedagògics de Mataró del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal del Maresme, Cos de bombers de la Generalitat de Catalunya, Cos de mossos d’esquadra de la Generalitat de Catalunya, Escola Freta, Escola Pia Santa Anna, Fundació Bertelsman, Institut d’Allela, Institut Alexandre Satorras, Institut Bisbe Sivilla (Calella), Institut Lluís Domènech i Montaner (Canet de Mar), Institut Miquel Biada, Institut de Premià de Mar, Institut Puig i Cadafalch, Institut Thos i Codina, Salesians Sant Jordi.

Publicat a