Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Esport, indústria i modernitat

Escoltar

Esport, indústria i modernitat

Recorregut pels inicis de l'esport a Mataró i Catalunya.

«Esport, indústria i modernitat” és una exposició itinerant produïda pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica. A través de vuit àmbits temàtics mostra l’estreta relació entre els orígens de l’esport modern i el desenvolupament científic, tecnològic i industrial.

El naixement de l’esport modern se situa a l’últim terç del segle XIX i evoluciona ràpidament fins a l’esclat de la Guerra Civil, que trenca de manera abrupta l’evolució dels avenços tecnològics, socials i econòmics de la pràctica esportiva iniciats amb la revolució industrial. 

L’exposició explica com, en els seus inicis, l’esport era una activitat exclusiva de les classes benestants, que en els anys 1920 es va democratitzar gràcies a les millores laborals aconseguides pel moviment obrer. La reglamentació dels esports, l’organització en clubs i federacions, així com la comercialització, la professionalització de la premsa esportiva i l’aparició de la ràdio van ser factors claus per al seu desenvolupament.

El Museu de Mataró acull la primera itinerància d’aquesta exposició, i ha treballat en la producció de nous continguts per explicar els inicis de l’esport a Mataró i la relació amb el desenvolupament industrial de la ciutat. 

En la cessió d’objectes i documents a Mataró hi han col·laborat la Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret, la Fundació Barcelona Olímpica-Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, l’Arxiu Comarcal del Maresme, el Museu Arxiu de Santa Maria, l’Esport Ciclista Mataró, la Unió Excursionista de Catalunya (Mataró), la Unió Esportiva Mataró, l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, la Fundació del Bàsquet Català i la Federació Catalana de Tennis. Així mateix, s’ha comptat amb la cessió d'imatges i d’objectes procedents de col·leccions particulars, material gràfic i audiovisual de la Filmoteca de Catalunya, la Federació Catalana de Bàsquet, l’Arxiu Municipal de Terrassa (AMAT) i l’Editorial Postermil.

Info

 • Quan?
  14/03/2024 des de 17:00
 • Categoria

  Exposició

 • On?

  Can Marfà. Museu de Mataró

 • Organitzador

  Organitzen: Museu de Mataró. Ajuntament de Mataró i Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya

 • Afegiu l'esdeveniment al calendari
 • Lloc web extern