Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una Proposta de resolució per declarar Mataró ciutat lliure de racisme

Escoltar

El Ple aprova una Proposta de resolució per declarar Mataró ciutat lliure de racisme

El Ple ordinari del mes de març, celebrat el dijous 5 de març, va aprovar una Proposta de resolució presentada per ERC per declarar Mataró lliure de racisme. El text va aconseguir els vots favorables del PSC, En Comú Podem, ERC i Junts per Mataró i els vots en contra de Ciutadans.

El text íntegre de la Proposta de resolució és el següent:

“Actualment vivim una situació d’auge en els fluxos migratoris al Mediterrani que tenen un efecte directe en la societat, la política i l’economia dels Països Catalans. Aquest increment de les persones migrants que arriben al nostre país es deu a diversos factors que afecten especialment a països de la Conca del Mediterrani, del continent Africà i de l’Orient Mitjà, com són el major nombre de conflictes bèl·lics, el continu ofec econòmic al qual el sistema capitalista sotmet a aquests països o les greus conseqüències que està reportant la crisi climàtica.


Davant d’aquest context, els Països Catalans s’han erigit com a líders en l’acollida d’aquestes persones migrades, però ha estat la societat civil qui, amb iniciatives com Volem Acollir o Open Arms, han encapçalat la defensa dels drets i les llibertats de la nova ciutadania. L’administració s’ha trobat desbordada a causa de la falta de recursos, de la incapacitat de coordinació i cooperació entre administracions, de l’existència d’una Llei d’Estrangeria que atempta directament sobre els drets i llibertats de les persones migrades i, sobretot, de la manca de voluntat per part del Govern Espanyol i dels estats membres de la Unió Europea de treballar per cercar solucions efectives que permetin arreglar d’arrel els problemes que condueixen a aquestes persones a marxar de casa seva.


A aquesta incapacitat de l’administració per fer front a la situació exposada, se li ha d’afegir un factor més que atempta directament contra l’acollida i la inclusió d’aquestes persones migrades: l’extrema dreta. No sols la seva presència, el seu discurs i els seus atacs dirigits cap a qualsevol mena de multiculturalitat, sinó l’assumpció per part d’altres forces polítiques del discurs i la narrativa xenòfoba que els partits neo-feixistes prediquen. Això, juntament amb la falta de voluntat per aïllar aquests tipus de partits a les institucions, està erigint més murs que dificulten enormement la relació d’aquestes persones en el teixit social dels Països Catalans.


És necessari tenir en compte que aquestes persones estan abandonant casa seva per garantir la seva pròpia supervivència i fins que no assoleixen el seu objectiu d’arribar a Europa es veuen exposats a un seguit de situacions molt difícils de gestionar a nivell psicològic. Tot aquest bagatge emocional s’amplia amb les dificultats burocràtiques a les quals l’administració els sotmet, a les traves que es troben per integrar-se en la nova societat i amb les diferències que existeixen entre ells i la població nativa, agreujant-se encara més si parlem de joves migrats no acompanyats.


Tot plegat requereix una assistència i una atenció pròxima, en la qual els municipis, els ajuntaments i el teixit social i associatiu local hi tenen un paper cabdal.


Des del grup municipal d’Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres Mataró i el Jovent Republicà Mataró defensem que els Països Catalans han estat, són i seran punt de trobada de diferents cultures i terra d’acollida, i per això elaborem un document que garanteixi que a nivell municipal això sigui una realitat. Amb aquesta moció Mataró es declara municipi lliure de racisme, i el ple, l’ajuntament i el govern municipal accepta complir els següents acords:

  1. Col·laborar amb la Generalitat de Catalunya i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència per garantir una acollida digna i integradora d’aquelles persones joves migrades que esdevinguin nous ciutadans del municipi.

  2. Coordinar-se amb les diferents forces de seguretat, policia local i mossos d’esquadra, per combatre els rumors falsos sobre seguretat que criminalitzen i estigmatitzen a les persones migrades.

  3. Coordinar-se amb el teixit associatiu del municipi per garantir una millor i major integració de les persones migrades a través de les eines que aquests proporcionen.

  4. Els diversos grups municipals representats en aquest ple es comprometen a no assumir els discursos i la narrativa de l’extrema dreta i a no pactar i aïllar institucionalment a aquells partits polítics que difonguin aquest estil de missatges.

  5. Traslladar aquest acord a les diverses instàncies; al Govern de la Generalitat de Catalunya, en concret a la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies dirigida per Chakir el Homrani, així com a la Oficina de Drets Civils de Gencat, entre altres”.