Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró entra dilluns en Fase 2 del Pla de transició cap a la nova normalitat

Escoltar

Mataró entra dilluns en Fase 2 del Pla de transició cap a la nova normalitat

Les trobades passen a ser de 15 persones, les franges horàries per fer esport i passejar desapareixen a excepció de les reservades per als majors de 70 anys, que són de 10 a 12 h i de 19 a 20 h, els centres escolars obren i els establiments poden atendre a l’interior amb un 40 % del seu aforament. A Mataró, es permet anar a les platges que no disposaran però de servei de vigilància i socorrisme fins al 15 de juny. S’obren equipaments amb restriccions com l’Estadi Municipal d’Atletisme, el Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca, els espais joves en horari de matí, els centres cívics perquè les entitats puguin fer atenció amb cita prèvia i les pistes de petanca.

Mataró entra en Fase 2 el proper dilluns 8 de juny, el que suposa uns canvis que venen marcats pel BOE-380-DesescaladaCOVID-19-Fase2, per les directrius de la Generalitat de Catalunya i també per decret municipal que indica aspectes concrets a aplicar a la ciutat de Mataró. L’estat d’alarma, decretat el passat 14 de març, continua vigent fins al 21 de juny.

Continua vigent, a partir dels 6 anys, l’ús obligatori de mascaretes al transport públic, als espais interiors i també als espais públics si no es pot mantenir la distància interpersonal de 2 m. A banda del distanciament social, la neteja de mans de forma regular és una de les principals mesures de prevenció de la Covid-19.

Les restriccions pel que fa a franges horàries per practicar esport i passejar s’eliminen i en Fase 2 només queda vigent que les franges que van de les 10 a les 12 h i de les 19 a les 20 h són les reservades per als majors de 70 anys, el sector de la població més afectat per la pandèmia del coronavirus.

 

Restauració i comerç

En Fase 2 les trobades a casa i a l’espai públic amb amics i familiars poden ser de 15 persones, 5 més que en Fase 1 quan eren de 10.

El sector de l’hostaleria (bars i restaurants) i comerços poden obrir amb un aforament màxim del 40 % de la seva capacitat i en l’horari que tinguin autoritzat en cada cas per la seva normativa sectorial o llicència. Els centres comercials poden entrar en funcionament amb un 30 % d’aforament en zones comunes i un 40 % a l’interior de les botigues. Pel que fa a cinemes i teatres, aquests poden obrir sempre i quan sigui amb butaques assignades i amb un màxim d’ocupació d’un terç del seu aforament. En el cas de Mataró, el Teatre Monumental i Can Gassol-Centre d’Arts Escèniques continuaran tancats de cara al públic i la Nau Gaudí obrirà amb un terç del seu aforament.

 

Els centres educatius

A partir del 8 de juny, els centres educatius obren les seves portes per atendre a grups reduïts d’alumnes. Aquesta mesura que ve donada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya no implica en cap cas la suspensió de la docència telemàtica per finalitzar aquest curs 2019-2020 marcat pel coronavirus.

Pel que fa al nombre d’alumnes permesos per etapes són: grups de 5 a escoles bressol; grups de 13 a infantil i primària i grups de 15 a ESO i ensenyament postobligatoris com són el batxillerat i els cicles formatius, entre d’altres.

Seguint aquesta normativa, les escoles bressol municipals obriran atenent a grups de 5 infants com a màxim en els grups d’1-2 anys i 2-3 anys. L’Institut Municipal Miquel Biada obrirà per atendre als alumnes de 4t d’ESO, 2n de batxillerat i 2n curs de cicles formatius de formació professional perquè puguin tenir un acompanyament abans de finalitzar etapa. L’Escola d’Adults Can Noè també obre per assistència voluntària dels alumnes mentre que el Centre de Formació Tres Roques es manté tancat.

L’Oficina d’Atenció a la Ciutadania de la Direcció d’Ensenyament de Mataró, situada a la Baixada de les Figueretes 1, està oberta des del passat 2 de juny per atendre totes les gestions relacionades amb preinscripcions i altres gestions que la ciutadania no pugui fer online.

 

Les platges

A partir de dilluns es permet l’accés a les platges per passejar, esbarjo i bany. Estan obertes les  de Sant Simó, del Callao, del Varador i de Ponent, i es recorda que a la platja de Pequín mai ha estat permès el bany per manca de condicions sanitàries.

L'Ajuntament està treballant per poder habilitar els serveis a les platges que permeti la situació actual, per la qual cosa:

  1. El servei de neteja de les platges està ja en funcionament. 
  2. Els lavabos públics estaran oberts des de dilluns 8 (de 9 a 21 h) amb un reforç de la neteja. 
  3. El servei de megafonia es posarà en marxa el dilluns 8 de juny per recordar a la població la necessitat de complir les normes i recomanacions, especialment pel que fa a la distància social de seguretat i demanar un ús responsable de les platges. 
  4. Les dutxes i el servei de vigilància, salvament i socorrisme no funcionaran fins al 15 de juny. Es reforçarà la neteja de les dutxes.
  5. Les guinguetes de restauració, gelats i begudes disposen des de finals de maig d'autorització per a la seva instal·lació i funcionament amb les limitacions previstes en cada fase.
  6. El passeig Marítim, des del Port de Mataró fins a Sant Simó, seguirà tancat a la circulació de vehicles fins a nou avís.


Està en marxa la contractació d'agents cívics per fer tasques de control d'aforament i informació als usuaris de les platges. A més, s'està estudiant la contractació de sistemes tecnològics que ajudin a fer el control presencial. Aquestes eines de control es posaran en funcionament tan bon punt sigui possible. 

Pel que fa a l'ús de les platges cal tenir present:

- La distància social a les platges entre persones que no convisquin ha de ser mínim de 4 m a la sorra. A l'aigua cal mantenir una distància mínima entre persones que no convisquin de 2 m. Es recomana deixar lliures els primers 6 m de la vora del mar per facilitar l'entrada i sortida a l'aigua; així com no passejar, aturar-se ni jugar a la vora del mar. 

- Cal estar atents als avisos que s'emetin per megafonia.

- No es pot fer ús dels aparells de gimnàstica, equipaments esportius i/o de joc infantil, que romanen tancats. 

- Cal respectar les indicacions de les autoritats, els socorristes i el personal que realitzi les tasques informatives i de control.

- Evitar la formació de cues i utilitzar els serveis amb seny i mesura (lavabos, dutxes, renta-peus). 

- Evitar compartir menjar, estris de bany o qualsevol altre objecte. Si és necessari, cal fer-ne prèviament la desinfecció.

 

Equipaments esportius

Pel que fa als equipaments esportius, a la Pista Poliesportiva de Cirera que va obrir en Fase 1 (25 de maig), se li sumen a partir del proper dilluns l’Estadi Municipal d’Atletisme i el Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca, en tots els casos per a entrenaments. Les pistes de petanca, moltes d’elles situades al voltant dels casals municipals de la gent gran, també s’obren i es podran fer servir. La Piscina Municipal no obrirà en Fase 2 i tampoc el Centre Esportiu El Sorrall. La resta d'instal·lacions i equipaments obriran segons les necessitats, demandes i capacitats operatives dels serveis i entitats gestors.

Les oficines de la Direcció d’Esports, situades al carrer de Sant Cugat, obriran per atendre amb cita prèvia a entitats, clubs o ciutadans a nivell particular.

El carril d’accés a la platja del Varador per a la pràctica individual d’esports aquàtics que es va habilitar el 12 de maig queda anul·lat.


Centres cívics, altres equipaments i serveis

Els centres cívics són oberts amb cita prèvia per a serveis a la ciutadania com són els de Benestar Social i l’Oficina Jove així com per a les entitats que estan albergades perquè puguin fer gestions internes i atendre al públic amb cita prèvia.

Els espais joves de Cerdanyola, Rocafonda, La Llàntia i Pla d’en Boet estaran oberts en horari de matí, de 9 a 14 h, per fer atenció individual i atencions en grup amb cita prèvia. Les atencions grupals estan destinades a fer suport i acompanyament emocional als joves que ho necessitin.

La Secció d’Habitatge inicia el treball presencial amb necessitat de cita prèvia.

En el servei de transport públic del Mataró Bus es podran fer servir la totalitat dels seients, de forma que quan el nivell d'ocupació ho permeti es mantingui la màxima distància entres passatgers.