Salut realitza a Mataró el primer cribratge massiu en un centre comercial
Avui s’han dut a terme més de 3.000 PCR al centre comercial Mataró Parc. Es tracta de la primera vegada que es duu a terme una estratègia d’aquestes característiques a Catalunya per detectar casos de COVID-19 asimptomàtics i poder tallar les cadenes de transmissió.
Més de 3.000 persones han passat avui pel dispositiu de cribratge massiu instal·lat al centre comercial Mataró Parc. Es tracta de la primera vegada que es duu a terme una estratègia d’aquestes característiques a Catalunya, per detectar casos de COVID-19 asimptomàtics i poder tallar les cadenes de transmissió. La decisió de realitzar el cribratge a Mataró ha vingut determinada per criteris epidemiològics. El cribratge tenia com a objectiu arribar a les persones que freqüenten el centre comercial durant els caps de setmana, motiu pel qual no s'ha fet una crida generalitzada a la població.
Aquesta acció s’ha impulsat des del Departament de Salut, coordinada pel Servei Català de la Salut i Vigilància Epidemiològica i amb una operativa gestionada per l’Atenció Primària de la Metropolitana Nord, de l’ICS, i el Consorci Sanitari del Maresme. Així mateix, s’ha comptat amb el suport i participació de l’Ajuntament de Mataró, la col·laboració de la direcció del centre comercial Mataró Parc i la participació d’alguns voluntaris d’Open Arms.
Gairebé 100 professionals han treballat durant tot el dia, tant professionals sanitaris i administratius com els que han participat en el muntatge del dispositiu i en la gestió de cues. Tot, per poder fer el màxim de proves a la població a partir de 16 anys que es trobava al centre comercial, als quals se’ls ha ofert, de manera voluntària i gratuïta, si volien fer-se la PCR. Les proves s’han iniciat al voltant de les 10.30h i han finalitzat a les 20h.
Complexa organització del dispositiu
L’acció de cribratge duta a terme avui ha requerit una complexa organització a diversos nivells, tant pel que fa al muntatge i preparació de l’espai (així com la posterior neteja), com a la coordinació de tots els professionals i la logística que requereix dotar el dispositiu i gestionar la recollida i entrega de mostres als laboratoris. En aquest cas també ha estat molt important la implicació dels dos laboratoris que analitzaran les mostres, el laboratori de l’Hospital Germans Trias i el del Banc de Sang i Teixits. La coordinació amb tots dos ha estat clau, per poder gestionar un volum de PCR tan alt.
Les persones que s’han fet la prova podran consultar-ne el resultat a La Meva Salut, en un termini aproximat de 48h. A més, es contactarà per telèfon amb els casos positius i s’enviarà un SMS als casos negatius que tinguin signat l’e-consentiment.