Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un projecte per esdevenir la primera franquícia espanyola de tallers nàutics guanya el Premi BluAct

Escoltar

Un projecte per esdevenir la primera franquícia espanyola de tallers nàutics guanya el Premi BluAct

Set projectes han participat a la 1a edició dels Premis BluAct a les millors iniciatives empresarials d’economia blava. El lliurament dels guardons ha tingut lloc dilluns 22 de juny a l’Hotel Atenea Port i s’ha pogut seguir en directe per streaming.

L’Hotel Atenea Port ha acollit avui 22 de juny el lliurament dels Premis BluAct a les millors iniciatives empresarials d’economia blava. Set projectes han participat en la primera edició d’aquests guardons que tenen per objectiu incentivar l’emprenedoria local en l’àmbit econòmic relacionat amb el mar i els sectors marítim i marí. L’acte ha estat presidit per l’alcalde, David Bote, acompanyat del 2n tinent d’alcalde i regidor d’Ocupació i Empresa, Sergi Morales, i de la regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno. També ha comptat amb la participació de la gerent del Port de Mataró, Margarita Díez; i la directora d’Empresa i Emprenedoria de TecnoCampus Mataró-Maresme, Clàudia Danesi.

El projecte guanyador del primer premi BluAct ha estat “Viento en popa 365”, liderat per Àlex Salinas. Es tracta d’una prova pilot per esdevenir la primera franquícia espanyola de tallers nàutics extrapolant el sistema de gestió del repair & refit actual i crear un model 100 % de franquícies. Aquesta iniciativa ha estat premiada amb 4.000 € en metàl·lic gràcies a una subvenció del Port de Mataró, la participació en un programa gratuït de mentoratge i assessorament empresarial valorat en 1.000 € i que començarà aquest mes de juliol, i una estada gratuïta a l’espai de coworking BluAct al TecnoCampus valorada en 900 €.

El segon premi BluAct ha estat per a “Yatch Work List”, una iniciativa de Dani Puig per donar solucions reals a les necessitats reals de la indústria nàutica de grans eslores desenvolupant una aplicació que faciliti la comunicació entre l’embarcació, les empreses de management, les drassanes de reparació i els contractistes.

El tercer premi BluAct l’ha guanyat “Iot elèctric”, un programa impulsat per Vicens Sanches que té per objectiu substituir els sistemes de propulsió d’embarcacions que actualment usen gasoil o gasolina per sistemes de propulsió elèctrica, molt més respectuosos amb el medi ambient, més silenciosos i més simples.

Els projectes guardonats amb el 2n i 3r premi també gaudiran del programa de mentoratge i assessorament empresarial, i de l’estada gratuïta a l’espai de coworking BluAct al TecnoCampus.

Durant l’acte, retransmès per streaming, també s’ha fet una menció especial al projecte “La mar de sostenible”, liderat per Pol Foixench. Aquesta iniciativa aposta per la navegació amb velers 100 % sostenibles i amb grups reduïts amb els objectius de promoure la sostenibilitat, el coneixement de la flora i la fauna mediterrània, el treball en xarxa amb entitats i projectes dedicats a l’observació i la investigació de la biodiversitat, i l’apropament d’aquestes activitats a les persones amb diversitat funcional.

Organitzats per l’Ajuntament, els Premis BluAct han comptat amb el suport de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, el Consorci Port de Mataró, el Programa Europeu Urbact, i la col·laboració de la Diputació de Barcelona i l’Urbact Local Group Mataró. El jurat l’han format 3 representants de l’Urbact Local Group Mataró, 2 de l’Ajuntament de Mataró, 1 de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, 1 del Consorci Port de Mataró i 1 del Barcelona Clúster Nàutic.

 

Projecte BluAct i Mar en Valor

La convocatòria dels Premis BluAct s’emmarca en l’estratègia Mar en Valor definida per l’Ajuntament i en la participació de Mataró en el projecte europeu BluAct de transferència de bones pràctiques, una iniciativa finançada a través del programa URBACT de la Unió Europea per replicar a sis ciutats europees l’ecosistema emprenedor d’èxit d’economia blava generat a la ciutat grega de Pireus.

La participació al projecte BluAct és una de les tres línies estratègiques del “Mar en Valor”, un dels projectes essencials del Pla Estratègic Mataró 2022 que té per objectiu definir i construir un marc de gestió perquè la ciutat aprofiti totes les oportunitats socioeconòmiques que ofereix el mar: atraure indústries blaves, fomentar l’emprenedoria en economia blava, donar suport al desenvolupament de l’àrea comercial del Port de Mataró i promoure la cultura marítima.