Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus dona suport al manifest "Stop llistes d'espera" de la Fundació el Maresme

Escoltar

La Junta de Portaveus dona suport al manifest "Stop llistes d'espera" de la Fundació el Maresme

La Junta de Portaveus celebrada el dilluns 29 de novembre va aprovar per unanimitat una declaració institucional presentada per tots els grups municipals de suport al manifest "Stop llistes d'espera" promogut per la Fundació Maresme. Avui, divendres 3 de desembre, se n'ha fet la lectura pública en motiu del Dia internacional de les persones amb discapacitat.

Foto: Ajuntament de Mataró. L'alcalde, David Bote Paz, acompanyat de diversos representants dels grups municipals i de la Fundació El Maresme
Foto: Ajuntament de Mataró. L'alcalde, David Bote Paz, acompanyat de diversos representants dels grups municipals i de la Fundació El Maresme

El text íntegre de la declaració és el següent:

"La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU és clara: les persones amb discapacitat intel·lectual tenim dret a poder triar on, com i amb qui viure. Una premissa que aquí, a Catalunya, malauradament no es compleix, ni pel que fa a l’accés a un habitatge digne amb els suports necessaris i als serveis d’atenció diürna, ni tampoc pel que fa a l’aposta pel desenvolupament de projectes de vida independent i autonomia personal.

Actualment, i segons dades pròpies de la Generalitat, prop de 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar. Una llarga llista d’espera que, en alguns casos, arriba a demores de fins 10 anys. En aquest sentit, el sistema d’assignació de places que van quedant vacants o que es van creant cada any, i la falta d’informació sobre els criteris que se segueixen per a adjudicar-les i ocupar-les, causa una gran incertesa i preocupació a les persones i famílies del col·lectiu. D’altra banda, els serveis d’atenció diürna, fonamentals pel desenvolupament personal de gran part del col·lectiu, acumulen a més de 1.000 persones a l’espera d’accedir-hi.

Fa anys que reclamem posar fi amb urgència a aquesta situació que, no només es manté en el temps, sinó que va en augment a mesura que passen els mesos.

Som persones amb discapacitat intel·lectual, i familiars i professionals que les donem suport qui avui alcem la veu plegats i plegades per reivindicar el nostre dret a un habitatge digne i a tenir l’oportunitat de tenir i dur a terme un projecte de vida independent.

Per tot això, els grups municipals de l'Ajuntament de Mataró proposen a la Junta de Portaveus els següents ACORDS

PRIMER.- L’Ajuntament de Mataró dóna suport i fa seves les exigències del manifest STOP LLISTES D’ESPERA:

· Que el Govern es comprometi de forma clara i vinculant a posar fi a les llargues llistes d’espera per accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris o a un servei d’atenció diürna pel nostre col·lectiu.

· Aprovar un nou Pacte Nacional per a l’Habitatge que tingui en compte les necessitats específiques de les persones amb discapacitat intel·lectual. 

· La concertació urgent de les corresponents places públiques que actualment són buides, mentre les persones s’acumulen a la llista d’espera. No més places sense persones i persones sense places. 

· Posar en marxa un pla d’inversions per tal de concertar noves places i nous serveis d’habitatge, ja sigui en una residència, una llar-residència, o de suport a la pròpia llar, i activar un pla per facilitar l’accés al dret a l’habitatge de les persones amb discapacitat intel·lectual. 

· Posar a l’abast de les entitats i associacions de familiars que estan disposades a contribuir a crear nous recursos i places, la informació i facilitats necessàries per poder-los dur a terme. 

· Creació d’un canal de comunicació directa i eficient entre l’administració i les famílies, amb l’objectiu que aquestes estiguin acompanyades en tot el procés d’assignació de places i puguin rebre un assessorament continuo per resoldre els dubtes o incidències que puguin esdevenir. 

· L’impuls de més programes de Suport a la Vida Independent i l’Autonomia Personal, invertint en serveis com el Suport a la pròpia Llar o l’Assistent Personal, que porten anys en procés de desenvolupament i permetrien a les persones amb discapacitat intel·lectual que ho desitgin poder independitzar-se i viure de forma inclusiva i en comunitat. 

· Promoure i ampliar el parc d’habitatges de protecció social, establint un percentatge destinat a persones amb discapacitat intel·lectual, així com ja es fa amb les persones amb mobilitat reduïda, per promoure la vida independent d’aquestes persones. 

· Posar en marxa campanyes de sensibilització i conscienciació de la ciutadania per promoure la vida en comunitat i la relació amb l’entorn de les persones amb discapacitat intel·lectual. 

· La creació urgent d’una taula de treball amb la participació d’entitats i famílies del sector per poder fer front a aquesta problemàtica i garantir que es posin en marxa els mecanismes adequats que assegurin un accés digne a l’habitatge. 

SEGON.- Traslladar els presents acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a la Federació d’Entitats de la Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament de Catalunya (DINCAT Federació) i a la Fundació Maresme."

Publicat a