Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus aprova reclamar la millora de les condicions laborals dels repartidors de plataformes

Escoltar

La Junta de Portaveus aprova reclamar la millora de les condicions laborals dels repartidors de plataformes

La Junta de Portaveus, celebrada el divendres 29 d’octubre, ha aprovat una Declaració institucional presentada per En Comú Podem i el PSC per a reclamar la laboralitat i la millora de les condicions laborals dels repartidors i repartidores de plataformes. El text es va aprovar amb els vots a favor dels grups d’En Comú Podem, PSC i ERC i les abstencions de Junts per Mataró i Ciutadans.

El text íntegre de la proposta:

“El Reial Decret-llei 9/2021, que modifica el text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, estableix la presumpció de laboralitat de les activitats de repartiment o distribució de qualsevol tipus de producte o mercaderia a través de la gestió algorítmica del servei a través d’una plataforma digital. L’objectiu del Govern d’Espanya va ser protegir i garantir els drets laborals dels treballadors i treballadores del sector.

La gran majoria d’empreses de plataforma està cercant la manera de continuar perpetrant la precarietat laboral i el frau, contractant en frau de llei a uns pocs treballadors i treballadores a través d’empreses d’ETT, empreses multiserveis o promovent la creació de cooperatives. Avui dia, la major part dels repartidors i repartidores continuen treballant com a falsos i falses autònomes, sense saber si seran o no contractats. A més, són molts i moltes les persones treballadores que han vist com l’empresa de plataforma els ha desconnectat de l’app o han vist reduïts els seus ingressos, que ja eren escassos.

Cal tenir en compte que el risc d’accidents en aquest sector laboral és força elevat i alguns d’ells fins i tot han estat accidents mortals. La resposta de les empreses de plataforma sol ser la desvinculació total, argumentant que no existeix una relació laboral, la qual cosa contrasta amb sentència del Tribunal Suprem (STS 2924/2020) que declara com a laboral la relació entre un repartidor i l’empresa de plataforma Glovo.

A més d'això, i tal com hem denunciat repetidament des de CCOO, les situacions d’assetjament sexual són habituals en aquest sector laboral, i tenen una important incidència entre les dones repartidores.

L'organització de la feina, el funcionament de la plataforma i la manca de protocols de prevenció contra l’assetjament sexual provoquen que les dones estiguin exposades a situacions de risc, com per exemple, que la persona que fa la comanda sàpiga que qui li porta és una dona i no un home perquè ha pogut veure la seva fotografia a través de la plataforma. En aquest sentit, són vàries les repartidores que denuncien haver rebut propostes sexuals i coaccions amb les puntuacions per part dels clients.

D’altra banda, un nombre important de repartidors i repartidores vam convocar vaga de 9 dies amb el suport del sindicat per reclamar contractes laborals directament amb l’empresa de plataforma i per denunciar, coses tan bàsiques, com la manca d’accés a lavabos, la inexistència de llocs de descans en els quals poder menjar, la necessitat que l’empresa els proporcioni aigua per beure, espais on guardar els seus objectes personals i endolls on carregar les bateries de les bicicletes. Aquestes empreses fins i tot els deneguen l'accés als lavabos de les seves oficines i locals, i la possibilitat d'agafar aigua.

La manca d'accés a banys està generant una situació d'enorme preocupació i patiment entre el col·lectiu, ja que no disposen de llocs on realitzar les seves necessitats. Cal tenir en compte que aquesta problemàtica afecta de manera especialment greu a les dones treballadores, que no poden accedir a espais d'higiene durant el període menstrual. Així mateix, la manca de lavabos i espais d'espera de les comandes està generant que els repartidors i repartidores hagin d'esperar l’arribada de comandes en bancs, voreres, parades d'autobús, etc. Aquesta situació està generant creixents problemes de convivència amb alguns veïns i veïnes, que els increpen sense saber que no són constantment al carrer per voluntat pròpia sinó per indicació de l'empresa.

A més a més, des denunciem que la gran majoria d’empreses de plataforma digital no compleixen tampoc amb les mesures d’higiene que requereix l’actual situació de pandèmia, de forma que no posen al servei de la plantilla cap lloc on rentar-se les mans ni faciliten gel hidroalcohòlic, ni cap altra mesura. D’altra banda, des del començament de l’últim toc de queda, diverses persones treballadores han estat multades per la policia local de la localitat en la qual treballen, ja que la majoria d’empreses de repartiment continuen funcionant després de l’horari d’inici del toc de queda i no es fan responsables de les sancions interposades als seus treballadors i treballadores.

Per acabar, els repartidors i repartidores de plataforma digital es queixen també de la total manca de resposta per part de les empreses de plataforma davant les seves reiterades peticions.


Per totes aquestes raons, el grup municipal d’En Comú Podem Mataró i el grup municipal socialista proposen que la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró doni suport a les reivindicacions següents:


1.Que les empreses de plataforma digital contractin directament els repartidors i les repartidores i que cessin les contractacions en frau de llei a través d’empreses de treball temporal (ETT) i/o de logística.

2.Que es reconegui als repartidors i repartidores l’antiguitat en les contractacions que ja tenien treballant a l’empresa en situació de falsos autònoms.

3.Que les empreses cessin immediatament la pràctica per la qual molts treballadors i treballadores que passen a ser contractats, són acomiadats durant el període de prova, tot i fer diversos anys que reparteixen per a l’empresa.

4.Que es reconeguin els descansos que estableix la llei a les persones repartidores i que les empreses de plataforma abonin la part econòmica pel desgast del vehicle, la benzina, el telèfon, la connexió a la xarxa o la roba de treball.

5. Que les empreses de plataforma habilitin immediatament lavabos, fonts d’aigua i taquilles per a les seves repartidores i repartidors.

6.Que es proporcioni informació sobre normativa i seguretat viària i sobre prevenció de riscos laborals i seguretat i salut laboral als seus treballadors i treballadores.

7.Que les empreses disposin de protocols de prevenció contra l’assetjament sexual per a les treballadores de repartiment.

8.Que el govern de la Generalitat faci complir la llei a les empreses de plataforma.

9.Donar trasllat d'aquests acords a CCOO, al govern de la Generalitat de Catalunya i les entitats municipalistes de Catalunya”.